Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Blíží se Janáčkovy Hukvaldy, nabídnou hlavně špičkovou klasiku

Blíží se Janáčkovy Hukvaldy, nabídnou hlavně špičkovou klasiku

27.6.2014 05:52 Hudba

Už jen několik dní zbývá do zahájení 21. ročníku festivalu Janáčkovy Hukvaldy. Díky tomu, že novým ředitelem a dramaturgem festivalu se stal Jan Hališka, bývalý ředitel Janáčkovy filharmonie, letošní ročník bude téměř výhradně ve znamení vážné hudby, a to v podání největších českých virtuózů. Přijedou například Pavel Šporcl, Václav Hudeček, Jiří Vodička, Lukáš Klánský, ale i Iva Bittová.

Zvětšit obrázek

Houslový virtuóz Jiří Vodička.
Foto: Archiv umělce

O změně na postu nejdůležitější osoby odpovědné za sestavení programu rozhodl Fond Janáčkovy Hukvaldy, jenž festival pořádá. „Přijal jsem velmi milou povinnost sestavit dramaturgii festivalu, a to právě v tomto významném roce končícím čtverkou, který je tradičně zasvěcen české hudbě. V letošním roce program festivalu klade důraz zejména na Leoše Janáčka, který se na Hukvaldech narodil před 160 lety,“ řekl Hališka.

Svou účast na festivalu, který se koná od 3. do 20. července, potvrdila řada prestižních souborů, orchestrů a sólistů. „Mezi účinkujícími bude například jubilující Janáčkova filharmonie Ostrava, která slaví 60 let od založení, ale také padesátiletý Janáčkův komorní orchestr a Pěvecké sdružení moravských učitelů, jehož vystoupení přímo symbolizuje více než 110 letou tradici souboru, který v počátcích své existence s Janáčkem úzce spolupracoval a uváděl jeho sborovou tvorbu,“ tvrdí Hališka.

V den Janáčkova narození – 3. července – vystoupí v hukvaldském kostele Janáčkovo kvarteto v pořadu Pocta Leoši Janáčkovi a uvede jeho 2. smyčcový kvartet spolu s kvartetem Bedřicha Smetany Z mého života.

Na koncertech festivalu vystoupí dále Smetanovo trio, Baborák Ensemble – soubor našeho světově proslulého hráče na lesní roh, Moravský komorní sbor a houslisté Pavel Šporcl, Jiří Vodička nebo Václav Hudeček, jehož recitál ve spolupráci s klavíristou Lukášem Klánským celý festival uzavře

„V amfiteátru hukvaldské obory vystoupí také výrazná osobnost české hudební kultury Iva Bittová ve svém autorském pořadu spolu s dětským operním studiem NDM, které slaví v tomto roce 20 let od svého vzniku,“ doplnil Hališka.

Na festivalu se budou prezentovat i slavní hukvaldští rodáci. Zahraje harfistka Ivana Dohnalová, dnes již velmi uznávaná česká umělkyně, a to jako sólistka zahajovacího koncertu Janáčkova komorního orchestru 5. července. V samostatném koncertu vystoupí i cimbalistka Gabriela Jílková.

„Po několika letech budou provedeny Janáčkovy Lašské tance v taneční rekonstrukci souborem Hlubina v choreografii Zdeny Kyselé spolu s Janáčkovou filharmonií Ostrava,“ dodal Hališka.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.