Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Předprodej na Shakespearovské slavnosti začne v úterý. Těšte se na Michala Čapku i Tomáše Savku

Předprodej na Shakespearovské slavnosti začne v úterý. Těšte se na Michala Čapku i Tomáše Savku

19.4.2014 00:14 Divadlo

Předprodej vstupenek na Letní shakespearovské slavnosti Ostrava začne v úterý těsně po velikonočních svátcích. Diváci se mohou těšit kromě osvědčených kusů z minulých let také na dvě novinky. Festival zahájí nová ostravská inscenace Jak se vám líbí, kterou nastuduje režisér Michal Lang. Do hlavních rolí obsadí Michala Čapku, Andreu Mohylovou i Tomáše Savku. Dalším letošním magnetem bude nová pražská inscenace Mnoho povyku pro nic, kterou chystá režisér Jiří Menzel.

Zvětšit obrázek

Loňská děkovačka po představení Marná lásky snaha. Inscenace bude k vidění letos naposledy..
Foto: Petr Kiška

V nové komedii Jak se vám líbí v produkci ostravské společnosti PaS de Theatre a v režii Michala Langa se představí známí ostravští herci a také herci, kteří ostravskou divadelní scénou prošli a rádi se zde vracejí. Diváci se tak mohou těšit na Stanislava Šárského, Tomáše Savku, Michala Čapku, Michala Kavalčíka a také Vladimíra Poláka nebo Andreu Mohylovou.

„Zpět do Ostravy se také vrací čerstvý držitel Thálie Marek Holý v roli Orlanda a mnoho dalších skvělých ostravských hereckých osobností. Scénograf Milan David a kostýmní výtvarník Tomáš Kypta tvoří spolu s režisérem Michalem Langem již ustálený tým a pro ostravské publikum není neznámý a je velkým příslibem výpravné a zábavné shakespearovské inscenace,“ uvedl zástupce ostravských pořadatelů Martin Lindovský o chystané inscenaci Jak se vám líbí.

Druhá letošní novinka, pražská inscenace Mnoho povyku pro nic, vznikne v režii Jiřího Menzela a představí se v ní Václav Jílek, Petra Horváthová, Petr Čtvrtníček, Leoš Noha, Lenka Zahradnická, Radúz Mácha, Jan Révai, Pavel Nový a další skvělí herci. „Mám pro tuhle Shakespearovu komedii – nekomedii zvláštní slabost. Je rozkošně ukecaná a nepředstírá nijakou zvláštní filosofii kromě té, že se nic nemá brát vážně. A taky nás poučuje, že na této planetě je ze všech božích tvorů člověk tvorem nejlegračnějším,“ říká Jiří Menzel.

Program Shakespearovských slavností v Ostravě doplní čtyři inscenace, které byly k vidění i loni. Bude to Sen noci svatojánské režijního tandemu SKUTR, ve kterém účinkují Vanda Hybnerová, David Prachař, Hana Vagnerová, Zuzana Stavná, Czongor Kassai, ale také komedie Zkrocení zlé ženy a slovenská inscenace Dvaja páni z Verony.

Letos naposledy budou mít diváci příležitost zhlédnout dřívější ostravskou inscenaci Marná lásky snaha, která po třech úspěšných letech své působení na slavnostech skončí. V dravé i hravé komedii lásky účinkuje řada populárních herců – budeme mít možnost vidět Kateřinu Janečkovou, Vladimíra Poláka, Jiřího Sedláčka, Michala Kavalčíka alias Rudu z Ostravy, Ladu Bělaškovou, Tomáše Jirmana, Jana Fišara a další ostravské herce.

Letní shakespearovské slavnosti Ostrava se budou konat od 21. července do 10. srpna opět na Slezskoostravském hradě. Vstupenky budou v prodeji již od pondělí 22. dubna v síti Ticketportal. Představení začínají obvykle ve 20:30 a cena vstupenek je od 250 korun.

Rok 2014 je z pohledu příznivců díla Williama Shakespeara rokem jubilejním, protože uplyne 450 let od narození tohoto výjimečného dramatika. A právě to je jedním z mnoha důvodů, proč si vstupenky obstarat s velkým předstihem. Zkušenosti z minulých let ukazují, že většina představení bývá vyprodána.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.