Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jedinečný festival Dny nové opery Ostrava nabídne i skandální dílo o sexu

Jedinečný festival Dny nové opery Ostrava nabídne i skandální dílo o sexu

23.4.2014 05:59 Hudba

Ostrava je jediným místem v České republice, které se může pochlubit festivalem současné opery. Bienále Dny nové opery se uskuteční letos už podruhé a během posledního červnového týdne nabídne pět operních představení, většinou ve světových premiérách a za účasti autorů. Opery nastudují režiséři z pěti zemí. Jedinečný festival doplní i bohatý doprovodný program.

Zvětšit obrázek

Rakouský skladatel Bernhard Lang.
Foto: Archiv

Dny nové opery Ostrava (New Opera Days Ostrava) navážou na mimořádný úspěch prvního ročníku z roku 2012. Festival určený především pro vyhraněné a poučené publikum začne 25. června, kdy bude v Divadle Jiřího Myrona uvedena opera Re:igen (Rej) – experimentální dílo o sexu a přeřezávání pout k vášním, jehož autorem je rakouský skladatel Bernhard Lang. Předlohou pro operu se stala skandální hra Arthura Schnitzlera, která zachycuje rozhovory před milostným aktem a po něm. V Ostravě bude tato experimentální opera uvedena v české premiéře ve spolupráci se Schwetzinger SWR Festspiele.

Druhý den festivalu bude patřit světové premiéře opery Sezname, otevři se z dílny skladatele Martina Smolky, který dílo napsal právě na objednávku festivalu na libreto Jiřího Adámka. „Opera je poctou Umbertu Ecovi a bude se v ní hlavně mluvit, šeptat i volat. Zpěv se ozve jen vzácně,“ uvedla zástupkyně pořadatelů Kristýna Konczyna. První provedení opery uvede z Divadla Antonína Dvořáka v přímém přenosu Český rozhlas Vltava.

Ve třetí festivalový den budou uvedeny v Divadle Jiřího Myrona hned dvě opery. Skladatel Petr Kotík píše pro festival svoji první operu Mistrovská díla, k napsání ho inspirovalo mimo jiné dílo Gertrudy Steinové. Dále bude uvedena opera Rudolfa Komorouse No no miya, která je volnou adaptací hry japonského divadla nó.

Poslední den festivalu bude patřit nejprve repríze Smolkovy opery Sezname, otevři se, a festival ukončí v multižánrovém centru Cooltour další dílo na objednávku pořadatelů – opera mladé čínské skladatelky Mojiao Wang na libreto, které napsal její otec. „Jejich společné dílo je pokusem o probuzení naší ostražitosti vůči modernímu způsobu života,“ tvrdí organizátoři.

Na Dnech nové opery budou účinkovat přední sólisté z Německa, USA, Maďarska, Korey i od nás. Jako režiséři se představí Georges Delnon, Jiří Adámek, Michael Rau, Jiří Nekvasil a Xinxin Tang. Orchestr Ostravská banda povedou dirigenti Rolf Gupta, Petr Kotík a Ondřej Vrabec. Spoluúčinkovat bude sbor  Canticum Ostrava se sbormistrem Jurijem Galatenkem a baletní soubor Národního divadla moravskoslezského. Cizojazyčná libreta budou opatřena českými titulky. Půl hodiny před každým představením se bude konat úvodní prezentace s autorem a inscenačním týmem.

Pořadateli festivalu jsou Ostravské centrum nové hudby a Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.