Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Chystá se čtvrtý ročník Butterfly Effectu, večera za oběti drogových závislostí

Chystá se čtvrtý ročník Butterfly Effectu, večera za oběti drogových závislostí

3.5.2014 00:00 Obraz & Slovo

Literáty Víta Slívu či Petra Hrušku, brněnského hudebního experimentátora Tomáše Vtípila, rožnovský punk, ale i scénické čtení ostravského herce Přemysla Bureše slibuje čtvrtý ročník minifestivalu Butterfly Effect. Akce startuje ve čtvrtek 8. května v 18 hodin v ostravském klubu Hudební bazar.

Zvětšit obrázek

Básník Vít Slíva na akci Butterfly Effect.
Foto: Jan Baka

Večer za oběti závislostí všeho druhu Butterfly Effect každoročně představuje něco z brněnské literární i experimentální hudební scény. Loni to byl undergroundový pěvec smrti J. H. Krchovský a violoncellista Pepa Klíč, předloni Jaroslav Erik Frič, exvydavatel kulturní revue Box a zakladatel legendárního festivalu Potulný dělník. Pokud to Fričovi dovolí zdravotní stav, přijede i letos, jisté je však vystoupení známého brněnského hudebního mága Tomáše Vtípila, jenž sám sebe označuje jako výrobce hluku.

Vtípil je skladatelem, improvizátorem, skvělým houslistou, zpěvákem, autorem textů i performancí a producentem. V jedné recenzi na jeho poslední album Syntax Error z loňského roku je mimo jiné řečeno: „Ať už chápeme Syntax Error jako populární hudbu skládanou s pomocí metod avantgardy, anebo naopak jako avantgardu nakaženou populární hudbou, vždy vám z toho nakonec vyjde delikátní oslava uměleckého volnomyšlenkářství.“

Šíře Vtípilovy tvorby je obdivuhodná, na jednom pólu stojí spolupráce s legendární kapelou DG 307 či akustický projekt [che], na druhém soundtrack k filmu Pouta nebo aktuálně balet Gustav Klimt v libereckém divadle F. X. Šaldy. Co předvede na Butterfly Effectu je čistě volba umělce, organizátoři mu dali volnou ruku.

Z Brna přijede i tamní básnický bard Vít Slíva, jenž právě v nakladatelství Host vydal dlouho očekávanou novou sbírku, která dostala název Návrší. „V našich duších jako by tedy stále tikaly dvojí hodinky: ty, jež nás nutí evidovat další a další ztráty, a ty, v nichž sami sebe situujeme k něčemu, co nepomíjí. Těmi prvními měříme čas dozadu, těmi druhými nahoru,“ poznamenal k nové Slívově tvorbě Literární kritik Jiří Trávníček.

Z Opavy přijede s novými autorskými skladbami violoncellista Jan Hanousek a zřejmě i básník Ondřej Hložek. Z Rožnova kapela Spytihněv, kterou jeden z dalších vystupujících na Butterfly Effectu, jam-bandista Marek Holík, představuje následovně: „Spytihněv je původně pohřební kapela, přes 20 let brázdící pódia podzemních akcí. Bigbít řízlý punkem, doplněný dechovou sekcí, kapela tak strašná, že její členové vypadají strašně, spí strašně a pijou strašně. Frontman kapely ing. Luděk Morisák se jednou nechal slyšet – Je to něco jako kdyby hráli King Crimson po vypití dvacetilitrového demižonu slivovice.“

Nejpočetněji bude zastoupena domácí ostravská scéna. Zahraje kapela Servise Funerare, jejímž hostem bude britsko-ostravský básník Geoff William, někdejší přítel Allena Ginsberga, s nímž se v šedesátých letech zúčastnil několika zásadních demonstrací hnutí hippies. Zahrají multiumělec Marek Pražák i Jan Šnéberger, Jiří Neduha, bří Macurové, Lukáš Balabán, skotský písničkář Alec Munro, seskupení Ze’ev i mnozí další.

Chybět by neměli ani muzikanti dnes seskupení kolem Jana Kašpara a Kryštofa Balabána, s nimiž hrála baskytaristka  Dorota M., jež v květnu 2010 zemřela kvůli drogám. Rok poté pravidelný přispěvatel Ostravanu.cz Ivan Motýl zorganizoval první ročník Butterfly Effectu. Minifestivalu, který je věnován obětem všech závislostí, tedy nejen drogové ale i alkoholické. Právě alkohol už v Ostravě připravil o život mnoho výrazných uměleckých osobností, nebo jim výrazně zkrátil život. Večer se striktně vymezuje proti užívání tvrdých drog a kritizuje nekoncepční a chaotický boj policie především s dealery heroinu.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.