Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Výstava Psychedelia nabízí omamný výlet za zlatou érou světového rocku

Výstava Psychedelia nabízí omamný výlet za zlatou érou světového rocku

6.5.2014 00:00 Obraz & Slovo

Unikátní kolekci koncertních plakátů a gramofonových desek z šedesátých let se podařilo za posledních deset let shromáždit historikovi umění Zdeňku Primusovi. Plody jeho systematického sběratelství jsou od úterka k vidění v Domě umění v Opavě. Výstava je ojedinělým svědectvím o jedné z nejvýraznějších a nejinspirativnějších kapitol z dějin světové populární hudby.

Zvětšit obrázek

Autor výstavy Zdeněk Primus u obalů prvních alb Pink Floyd.
Foto: Aleš Honus

Expozice nese název Psychedelia a je nejrozsáhlejším projektem, který Dům umění v Opavě na letošní sezónu připravil. Na první pohled expozice působí jako nezvykle rozsáhlá sbírka milovníka rockové hudby, ve skutečnosti jde o nesmírně důležitý kunsthistorický počin, který nemá minimálně v měřítku Evropy obdobu.

Historik umění Zdeněk Primus je už od mládí velkým fanouškem rockové hudby, v minulosti se ale zabýval jinými disciplínami – napsal několik knih o českém moderním umění a o fotografii. Nový impuls přišel před deseti lety při návštěvě jeho kamaráda v Denveru, který je sběratelem plakátů amerických psychedelických kapel.

IMG_1399

Na výstavě jsou k vidění stovky hudebních plakátů. (Foto Aleš Honus)

„Když jsem uviděl ty nádherné plakáty ze San Franciska, byl jsem naprosto ohromen. Připadalo mi to tak úžasné, že jsem se rozhodl vizuální stránkou psychedelické hudby zabývat hlouběji, popsat ji, vytvořit katalog a udělat výstavu. Už jen proto, že sanfranciské plakáty u nás vlastně nikdo nezná a troufám si tvrdit, že v Evropě nikdy nebyly v takovém počtu vystaveny,“ tvrdí Primus.

K plakátům pak velice rychle přibyly gramofonové desky a další předměty související nejenom s psychedelickým rockem, ale s celou angloamerickou popkulturou, která byla psychedelickou hudbou ovlivněna.

Zdeněk Primus postupně kontaktoval evropské i americké prodejny hudebnin, muzikanty a různé instituce a jeho sbírka se začala rychle rozrůstat.

IMG_1396

Na výstavě Psychedelia nechybí desky King Crimson, ELP a Moody Blues. (Foto Aleš Honus)

Už před několika lety uspořádal putovní výstavu s názvem Papež kouřil trávu, která sklízela velké úspěchy v řadě českých měst. Nynější výstava je daleko rozsáhlejší a zahrnuje přes 400 plakátů, stejné množství gramofonových desek i celou řadu časopisů a knih z let 1962 až 1972

Na vizuální podobě psychedelického rocku Zdeňka Primuse fascinuje, že sanfranciská hudební scéna si v šedesátých letech dokázala vytvořit jednotný styl, který velmi rychle ovlivnil popkulturu na celém světě. „Tehdejší umělci si vytvořili svoji vlastní řeč. Jako se říká o secesi, že to byl poslední styl, který zasáhl celý svět, tak stejně celosvětově rozšířeným stylem byla právě psychedelie. Objevila se v USA a následně se rozlila do Anglie, do Německa i do Čech, kde už to vypadalo trošku jinak. Nosným prvkem ale vždy byla hudba, bez které by tento styl nikdy nevznikl a se kterou byl neodmyslitelně spojen,“ tvrdí Primus.

Jeho cílem vytvořit co nejrozsáhlejší sbírku, která bude dokumentovat jeden z největších fenoménů v historii populární hudby. Exponáty pak hodlá přenechat některému z muzeí, které bude ochotno o sbírku dále pečovat. „Aktuální výstavou mé úsilí nekončí a mým cílem je i dále pracovat na rozšíření sbírky,“ tvrdí Primus.

Výstava Psychedelia je v Domě umění v Opavě k vidění od 6. května do 6. července a její součástí je i doprovodný program, především projekce hudebních filmů z konce šedesátých a počátku sedmdesátých let.

 

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.