Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Divadelní festival Dream Factory se blíží, letos bude ve znamení Václava Havla

Divadelní festival Dream Factory se blíží, letos bude ve znamení Václava Havla

8.5.2014 07:51 Divadlo

Divadelní festival Dream Factory, který se koná od 3. do 8. června na několika místech v Ostravě, letos nabídne jedinečnou příležitost zhlédnout oceňované inscenace dramatika Václava Havla. Divadelní linii věnovanou Havlovi doplní filmová sekce, besedy a výstava. Informovali o tom pořadatelé.

Zvětšit obrázek

Festivalové publikum se může těšit na novinku Divadla Na zábradlí Velvet Havel.
Foto: Divadlo Na zábradlí.

Šestý ročník festivalu Dream Factory nabídne svým návštěvníkům několik nejnovějších adaptací Havlových her. „Když jsem viděl v létě předpremiéru inscenace Antiwords, hned jsem ji zatoužil mít na našem festivalu. A když přišel na podzim Norbert Lichý s nápadem udělat u Bezručů Audienci, bylo mi jasné, že tyto dva zcela odlišné přístupy k Havlově hře Audience nabídnou divákům v jednom večeru a na jednom místě nezaměnitelný zážitek. A když jsem se pak dověděl, že Orson Štědroň s Janem Fričem chystají Na zábradlí inscenaci Velvet Havel, bylo už jasné, že jedna z dramaturgických linek festivalu musí patřit Václavu Havlovi. Letošní výročí 25 let od pádu železné opony už jen dokládá, že se vše sešlo v pravý čas“, říká ředitel festivalu Tomáš Suchánek

Nekonvenční zpracování Audience představí soubor Spitfire Company, který patří bezesporu k nejoriginálnějším tvůrcům fyzického divadla v České republice. Hra s názvem Antiwords otevírá zcela nečekaný úhel pohledu na dramatické dílo někdejšího prezidenta Václava Havla. Inscenace vychází z Havlovy hry Audience, především jejího legendárního zpracování s Pavlem Landovským, který během hraní vypil přibližně devět piv. Miřenka Čechová a Jindřiška Křivánková se tento výkon prý pokoušejí překonat.

Na programu festivalu bude také novinka pražského Divadla Na zábradlí, autorský hudebně-divadelní projekt Miloše Orsona Štědroně Velvet Havel. Inscenace je volně inspirována životem Václava Havla a přistupuje k Havlovu dílu z netradičního hlediska hudebního kabaretu. Forma představení vycházející z hudby dává šanci uchopit toto nelehké a ožehavé téma jedné z největších českých osobností s nadhledem a s vysokou mírou originality.

Divadelní představení doplní filmová sekce, která nabídne návštěvníkům Minikina Ostrava bezprostřední a živelný dokument „Pozdní sběr: Ivan Havel“ představující pozoruhodný rod Havlů pohledem jeho výrazného pokračovatele Ivana nebo dokument „Olga“ – portrét svérázné a výjimečné ženy, která od počátku stála po boku prezidenta Václava Havla. V rámci festivalu bude promítat také Studio Karel ve Staré Aréně, kde budou moci diváci zhlédnout záznam legendárního představení Audience pražského Činoherního klubu v hlavních rolích s Pavlem Landovským a Josefem Abrhámem nebo záznam hry Largo Desolato Divadla Na zábradlí.

Havlovu festivalovou sekci doplní beseda Havel? Havel!, která zodpoví otázky o jeho dramatickém díle, přednáška disidenta Daniela Kroupy, výstava Havel na scéně a promítání fotografií Havlova dvorního fotografa Bohdana Holomíčka.

„Havlův den chystáme na pátek 6. června. Prvních deset zájemců bude mít možnost navštívit všechna tři po sobě jdoucípředstavení za zvýhodněné vstupné,“ dodává ředitel festivalu Tomáš Suchánek.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.