Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Na největší ostravský Majáles přišlo i ve špatném počasí 16 tisíc lidí

Na největší ostravský Majáles přišlo i ve špatném počasí 16 tisíc lidí

8.5.2014 11:13 Hudba

Rekordních osm scén nabízejících současné hudební styly ovládlo ve středu odpoledne areál Dolních Vítkovic na festivalu Majáles 2014. Mezi hlavní hvězdy patřili N.O.H.A. Tata Bojs, Jaroslav Uhlíř, Janáčkova filharmonie nebo Elis. Přestože v podvečer začalo pršet, přišlo se na studentskou akci podívat velké množství návštěvníků.

Zvětšit obrázek

Ostravský Majáles měl velmi pěknou atmosféru.
Foto: Martin Straka

„Je to pro nás úžasné, protože nás podpořilo i v tak špatném počasí odhadem asi šestnáct tisíc lidí, což jen o pět set více než loni. Ale díky dešti víme, že se přišli podívat skuteční příznivci a ne jenom lidé, kteří přicházejí proto, že se koná Majáles,“ uvedla za organizátory Miroslava Janišová.

Mezi nejvydařenější koncerty podle ní patřilo jednoznačně vystoupení kapely N.O.H.A., která zaplnila hlavní zastřešenou scénu po vysokou pecí. Ještě před ní publikum dostávali do atmosféry Tata bojs, kteří byli zaskočení přítomným davem, což komentovali slovy, že je publika tolik, že nevidí ani na jeho konec. Nastoupili s krátkými rukávy, s kravatami a vestami, jakoby chtěli zavzpomínat na majálesy svého mládí.

Al5

Jednou z největších hvězd Majálesu byli Tata bojs. (Foto: Martin Straka)

 

Přestože program Tata bojs hodnotí organizátoři s nadšením, tak to rozhodně nebyla ta euforicky strhující parta kluků z Hanspaulky známá z jiných velkých festivalů, kde ze sebe srší kvanta energie. Tady zvolili komorní přístup s novými skladbami a sem tam nějakým tím osvědčeným hitem, který i přítomné studenty posléze pozvolna dostával do varu. Zvláště, když Bublajz (Milan Cajs) vznášející se jako vždy nad svou bicí soupravou z pódia zakřičel ono magické slovo středečního dne „Studenti!“.

Dokonce přišel i dvoupísňový přídavek završený slavnými Pěšáky rokenrolu. „Tata bojs předvedli skvělou show, přijeli dokonce mnohem dříve, prohlédli si areál a pak ještě po vystoupení připravili pro diváky autogramiádu,“ hodnotí vystoupení velmi pozitivně Miroslava Janišová.

Monumentalitou místních vysokých pecí byl rovněž nadšen ještě dříve vystupující Jaroslav Uhlíř. „Byl velmi zlatý, i když pršelo, neměl problém se vyfotografovat s fanoušky,“ dodává Janišová.

Na dotaz, zda se událo v ten den něco mimořádného, odpovídají organizátoři Majálesu 2014, že negativního rozhodně nic. Největší událostí pro ně zůstává koncert N.O.H.A. a pak prý cukrová vata. Taky si pochvalují, že všechen program se podařilo uskutečnit podle předem zvoleného harmonogramu. „Zpoždění bylo jenom na hlavní scéně, a to jen deset minut,“ uvedla organizátorka.

Al2

Majálesu se letos zúčastnilo asi 16 tisíc lidí. (Foto: Martin Straka)

Program ostravského Majálesu byl limitován jeho brněnským protějškem. „Řada kapel, které jsme chtěli, nakonec vystupovala v ten samý den na majálesu v Brně, některé se nám podařilo přetáhnout, jako třeba Fast Food Orchestra, ale už ne Horkýže Slíže,“ vysvětluje organizátorka.

Zajímavostí podle ní byla i ostravská scéna rozdělená na malou a velkou scénu v Gongu. Velkou ovládla Janáčkova filharmonie a všudypřítomná zpěvačka Elis, jejíž vystoupení hodnotí organizátoři jako jedno z nejlepších.

Studentský Majáles se z pohledu organizátorů stal nepochybně velmi úspěšnou akcí, na druhou stranu minimálně ve večerních hodinách působil festival uniformně a konformně. Reklamní bannery sponzorů  dávaly tušit, že nezávislost a spontánní radost mladých lidí už má dopředu nalinkované pozadí, což je historický paradox, protože původní majálesy byly dříve spjaty s přítomnosti obětin pro bohyni Maiu, zdobily je na místo vychloubačných reklam květiny a ratolesti s ovocem na důkaz přivítání jara.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.