Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nový hudební objev: Soutěž studentských kapel vyhrálo duo Blues´n´Bass

Nový hudební objev: Soutěž studentských kapel vyhrálo duo Blues´n´Bass

8.5.2014 20:00 Hudba

Obrovským překvapením skončilo ve čtvrtek odpoledne finále nové ostravské soutěže studentských kapel s názvem ArcelorMittal Student Music Band. V konkurenci dalších pěti finalistů, z nichž některé kapely patří k již poměrně zavedeným, zvítězilo úplně neznámé hudební duo Blues´n´Bass z Frýdlantu nad Ostravicí.

Zvětšit obrázek

Vítězná kapela Blues´n´Bass během finálového koncertu.
Foto: Radim Raszka

Do prvního ročníku soutěže, určené pro studentské kapely, se přihlásily celkem tři desítky skupin z celého Moravskoslezského kraje. Na základě poslechu nahrávek vybrali organizátoři do finále, které se konalo v ostravském obchodně-zábavním centru Forum Nová Karolina, šest kapel – Retro Jokers, The Places, Lunarechoes, All These Memories, Totální skrat a Blues´n´Bass.

Poslední jmenovaná kapela, tvořená pouhými dvěma členy, nakonec velmi těsným rozdílem vyhrála a nechala za sebou největší favority, za které by se dali považovat Retro Jokers.

„Duo Blues´n´Bass svou originalitou – spojením akustické kytary, zpěvu a beatboxu – nakonec zaujalo nejvíce, takže se dá říci, že právem zvítězilo,“ řekl člen poroty Lukáš Hradil, zástupce festivalu Colours of Ostrava. I ostatní kapely byly podle něj velmi kvalitní. „Na to, že šlo o studentskou soutěž, byla úroveň kapel až překvapivě vysoká, což je příjemné zjištění, na kterém se shodla celá porota,“ dodal Hradil.

„Všech šest kapel hrálo velmi kvalitně. Myslím, že všechny mají před sebou budoucnost,“ řekl další z členů poroty a zástupce pořadatelské firmy ArcelorMittal Ostrava Jan Rafaj.

Pokud budou soutěži v budoucnu nakloněni sponzoři, první ročník nebyl rozhodně poslední. „Zpočátku jsme z toho trošku měli strach, protože podmínky pro účast byly poměrně přísné – muselo jít o studentskou kapelu, z nichž jen jeden člen nemusel být student. Nakonec se ukázalo, že to vůbec není problém. Je až překvapivé, kolik kvalitních kapel vzniká na vysokých a středních školách,“ dodal Rafaj.

Hlavní cenou pro vítěze soutěže je 30 tisíc korun na hudební vybavení a možnost vystoupit na letošním ročníku Festivalu v ulicích a na Colours of Ostrava. Finanční příspěvek obdrží i druhá a třetí kapela – Retro Jokers a Totální skrat.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.