Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Komentovaná procházka přiblíží vývoj divadelnictví v Ostravě

Komentovaná procházka přiblíží vývoj divadelnictví v Ostravě

13.5.2014 00:00 Atd.

Na procházku plnou zajímavostí z ostravské kulturní scény se mohou zájemci přijít podívat v neděli 18. května. Během komentované prohlídky se dozvědí zajímavosti o historickém vývoji divadelnictví v Ostravě.

Zvětšit obrázek

Divadlo Antonína Dvořáka v centru Ostravy.
Foto: Archiv Národního divadla moravskoslezského

„Divadelní život se zde začal rozvíjet až od 80. let 19. století, což je později než v jiných městech, zpočátku se hrávalo především v hostinských nebo besedních sálech. Dnes už v Ostravě existují čtyři kamenná divadla a několik menších amatérských sdružení,“ říká Sylva Burgertová z Ostravského informačního servisu, která bude zájemce o procházku provázet.

Kromě zajímavostí o divadlech se bude průvodkyně věnovat také osobnostem, které se zasloužily o kulturní rozvoj Ostravy. „Návštěvníkům přiblížíme například herce a režiséra Jiřího Myrona, či Františka Sokola Tůmu, jež se aktivně zasazoval o založení dnešního Národního divadla moravskoslezského. Zmíníme se také, jakým vývojem soudobá ostravská divadla prošla“, přibližuje program prohlídky Sylva Burgertová.

Procházka bude končit u Komorní scény Aréna, která jako první divadlo z Moravy letos získalo prestižní cenu Alfréda Radoka – Divadlo roku. „Příchozí si budou moci Arénu prohlédnout zblízka, podívat se do sálu, ale také do míst, které jako divák nespatříte. S herci Komorní scény se podíváme do jinak nepřístupných prostor a dozvíme se více o chodu divadla“, dodává průvodkyně.

Na neděli jsou naplánovány dvě prohlídky – první začne v 10 hodin, druhá ve 14 hodin. Sraz zájemců je vždy před Domem kultury města Ostravy a trasa povede kolem Divadla Petra Bezruče přes Stodolní ulici k Divadlu Jiřího Myrona, Divadlu loutek, Divadlu Antonína Dvořáka a končit se bude v Komorní scéně Aréna. Vstupné se platí na místě – dospělí zaplatí 80 korun, mládež a senioři pouze 50 korun.

Na červen pak připravuje Ostravský informační servis další dvě poznávací akce, a to na téma Pohádky a pověsti Ostravska (1. června) a následovat bude 8. června cykloprojížďka s názvem Prajzská, která povede přes Petřkovice a Šilheřovice.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.