Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Komorní scéna Aréna představuje novou sezónu – Rok neslýchaných zpovědí

Komorní scéna Aréna představuje novou sezónu – Rok neslýchaných zpovědí

13.5.2014 00:01 Divadlo

Komorní scéna Aréna, ověnčená titulem Divadlo roku v anketě Ceny Alfréda Radoka, zveřejnila program své jubilejní, dvacáté sezóny. Ta dostala název Rok neslýchaných zpovědí a kromě standardních čtyř premiér nabídne i řadu doprovodných akcí v souvislosti s dvacetiletým výročím svého založení.

Zvětšit obrázek

Albert Čuba, Alena Sasínová-Polarczyk a Zuzana Truplová v inscenaci KSA Přízraky.
Foto: Komorní scéna Aréna

Nejmladší ostravské divadlo získalo svůj statut a oficiální název přesně před dvaceti lety – v květnu 1994. Od dílčích úspěchů na festivalech přes významná ocenění Aréna svou cestu k „dospělosti“ dovršila letos v březnu, kdy se stala Divadlem roku 2013 v rámci udělování již zmíněných Cen Alfréda Radoka.

S novou sezónou se od září letošního roku částečně promění tvář hereckého souboru. Jak již deník Ostravan.cz informoval, do pražského Divadla pod Palmovkou odchází Tereza Dočkalová. Herec, který je s Arénou spjat od jejích prvopočátků, René Šmotek, bude nadále působit jen v částečném úvazku, protože se nově stává zároveň členem hereckého souboru Jihočeského divadla v Českých Budějovicích.

Naopak novými tvářemi, se kterými se od příští sezóny začnou diváci setkávat, budou Pavla Dostálová, absolventka herectví DAMU a současná studentka katedry dramaturgie a režie DAMU, Petr Panzenberger z Činoherního divadla v Ústí nad Labem a Šimon Krupa, který po Janáčkově konzervatoři nastoupil na DAMU, kterou loni úspěšně ukončil.

Dvacátou sezónu otevře hra George Taboriho Bílý muž a Rudá tvář, v níž se při náhodném setkání na poušti domnělý Indián a židovský otec postižené dcery vzájemně triumfují výčtem příkoří, která museli snášet pro svůj původ. Tímto „židovským westernem“ (tak zní podtitul) plným moudrého, i když poněkud hořkého humoru, se do Arény opět vrátí polský režisér André Hűbner Ochodlo, jehož nezaměnitelný styl už diváci mohli poznat v předešlých inscenacích (Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Šťastné dny, Jubileum).

Druhou premiérou bude hra Tomáše Vůjtka Slyšení, ve které se německý důstojník a úřednický perfekcionista Adolf Eichmann, jenž své nejlepší schopnosti věnoval „konečnému řešení židovské otázky“, dožaduje slyšení před samotným Pánembohem, aby mohl vylíčit svou verzi událostí. Pod režijním dohledem uměleckého šéfa Arény Ivana Krejčího se v titulní roli představí Marek Cisovský.

Třetím titulem bude Brechtův Baal. Básník, který se vysmívá společnosti a její morálce, se pro snobskou smetánku stává zprvu velmi žádanou atrakcí, přinejmenším do chvíle, kdy začne „svádět“ svým hostitelům manželky. Brecht do svého Baala postupně soustředil všechny špatné lidské vlastnosti a jeho hrdina se nakonec neštítí ani vraždy. S Baalem se v Aréně představí poprvé mladý režisér David Šiktanc.

Příští sezónu nazvanou Rok neslýchaných zpovědí uzavře hra Thomase Bernharda Divadelník. „Komediant s nejvyššími uměleckými ambicemi, který je zároveň diletantem a rodinným tyranem, chce v hostinci představit svou světodějnou komedii, jejímž vrcholem má být absolutní tma. Bernhard rozehrává komické podobenství o zarputilosti, s jakou musí umělec předstupovat před lhostejné publikum v umění nepřátelském světě,“ přibližuje hru mluvčí Arény Alice Taussiková. V režii Janusze Klimszy, jehož inscenace pomáhaly divadlo umělecky formovat, se v hlavní roli představí zakladatel Arény Pavel Cisovský.

Mezi doprovodné akce, které mají připomenout dvacáté výročí divadla, bude patřit jak promítání záznamů starých inscenací, které pořídila Česká televize, tak třeba setkání s bývalými herci divadla nebo scénická čtení nových, dosud neuvedených textů.

I v příští sezóně nabídne Aréna svým divákům několik typů předplatného. Nejatraktivnější premiérové předplatné obsahuje 4 tituly za 1000 korun včetně setkání s tvůrci inscenace při malém občerstvení a ochutnávce vín.

Kampaň na Rok neslýchaných zpovědí opět zprostředkují propagační materiály, jejichž základem jsou provokativní a nepřehlédnutelné fotografie Radovana Šťastného a diváci se rovněž mohou těšit na nové fotografie obnoveného hereckého souboru ve foyer Arény, které pořídí Roman Polášek.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.