Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Televize odvysílá kontroverzní snímek ostravských filmařů 7 dní hříchů

Televize odvysílá kontroverzní snímek ostravských filmařů 7 dní hříchů

13.5.2014 00:01 Atd.

Česko-slovenský koprodukční film 7 dní hříchů, který vznikl v ostravské filmové společnosti DP Film a jenž pojednává o dramatickém poválečném osudu česko-německého manželství, bude mít premiéru v České televizi. Ve filmu účinkuje několik ostravských herců a provází ho velmi působivá hudba Borise Urbánka. Televize film odvysílá v neděli 18. května od 20 hodin na programu ČT1.

Zvětšit obrázek

V jedné ze stěžejních rolí účinkuje Jiří Schmitzer.
Foto: DP Film

Námětem filmu a stejnojmenného románu opavského scénáristy Josefa Urbana je poválečný odsun sudetských Němců. Hlavní role ztvárnili Ondřej Vetchý, Vica Kerekes, Jiří Schmitzer nebo slavný oskarový režisér a herec Fjodor Bondarčuk, který si zahrál důstojníka Rudé armády, jenž řídil osvobozovací boje na Šumpersku. Dále v něm účinkuje řada ostravských herců, například Norbert Lichý a Kostas Zerdaloglu.

Česko-německými vztahy se Urban zabýval už v předchozím díle Habermannův mlýn. Na rozdíl od Habermannova mlýna, který se odehrával v letech 1938 až 1945, je ale příběh 7 dní hříchů zasazen do sedmi poválečných dnů.

„Spolu s producentem a dramaturgem Danem Krzywoněm jsme do české kinematografie vnesli nové téma. V daném období dějin jsou stále mezery, česká společnost v tomto ohledu zatím nepokročila ani o krok dál,“ tvrdí Urban o příběhu inspirovaném skutečnými událostmi.

Filmové drama po uvedení do českých kin vzbudilo vylíčením Němců jako obětí divokého odsunu kontroverzní reakce. Podle Urbana ovšem pro Čechy nevyznívá tak špatně. „Příběh je především o lásce ve zlých časech. A hlavní hrdina Jan Olšan nakonec přes všechny peripetie nalezne to, co dlouhou dobu hledal, svoji ženu německého původu Agnes a také sám sebe. Odmítám v hodnocení historie dělení na zlé Čechy a hodné Němce a naopak. Gauneři a dobří lidé byli na obou stranách. Faktem ale je, že se ve filmu zobrazuje skutečnost, že se Češi vždy snažili na dějinných křižovatkách ze své často velmi tíživé situace bezbolestně vyplout. Film zobrazuje to kverulantství a estébáctví. Než by člověk bližnímu pomohl, raději se nadřízeného zeptá, jestli to může udělat,“ tvrdí Jiří Urban.

Film v minulém roce bodoval v anketě Český lev, kde získal tři nominace, žádnou z nich ale neproměnil. S mnohem lepším přijetím se snímek setkal na Slovensku – v soutěže Igric, která je obdobou Českého lva, získal nejvíce cen ze všech přihlášených filmů – herečka Vica Kerekes získala cenu za hlavní hereckou roli v ženské kategorii, Attila Mokkos za mužský herecký výkon v hlavní roli a Ján Ďuriš získal ocenění za kameru.

Snímek v minulém roce zaujal také na 35. Mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě, kde byl jediným uvedeným filmem z ČR. „Zejména ruští diváci na snímku oceňovali, že se v českém filmu po více než dvaceti letech jedná o první zobrazení ruského vojáka v kladné roli,“ řekl Urban.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.