Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Bezruči ztrácejí Vilišovou, Dastlíka a Bureše, do příští sezóny vplují s novými posilami

Bezruči ztrácejí Vilišovou, Dastlíka a Bureše, do příští sezóny vplují s novými posilami

14.5.2014 00:00 Divadlo

V Divadle Petra Bezruče v tomto týdnu vrcholí zkoušky na velkolepě pojatou inscenaci Molièrovy komedie Scapinova šibalství, která má premiéru v pátek, v plném proudu jsou už ale přípravy na novou sezónu, která dostala název Ztráty a nálezy. Vedení divadla nyní přiznalo, že název sezóny se netýká pouze témat premiérových titulů, ale také velkých proměn v hereckém souboru který opouštějí hned čtyři herci – Tereza Vilišová, Tomáš Dastlík, Přemysl Bureš a Josef Jelínek.

Zvětšit obrázek

Tomáš Dastlík v inscenaci Pěna dní.
Foto: Tomáš Ruta

O odchodu Terezy Vilišové deník Ostravan.cz již informoval – stále ovšem není jisté, kam přesně povedou její další kroky. „O tom, co připravuji, ještě mluvit nebudu. Až to bude na světě, tak to bude a všichni se to včas dozví. Budu u Bezručů dohrávat kromě hry 1984 všechno, co nyní hraji. Dále něco připravuji pro Českou televizi – pro dospělé i pro děti. A jinak se chci učit novým dovednostem a mít taky čas chodit do divadla a žít normální život,“ říká Tereza Vilišová. Diváci ji budou moci nadále vídat v příští sezoně v inscenaci Můj romanticky příběh, za kterou letos získala Cenu Alfreda Radoka i Cenu Thálie, dále v inscenacích Na větrné hůrce nebo Pěna dní.

Stejně tak se budou moci diváci v inscenaci Na větrné hůrce potkat s Tomášem Dastlíkem, který odchází po deseti letech. Tomaš Dastlík se bude objevovat jako host i v dalších inscenacích: Zkrocení zlé ženy, Strýček Váňa a Revizor. „Mé těžiště se teď přesouvá spíše do filmové práce, proto i ten odchod z divadla, kde se jinak mám jako v bavlnce a nade vše ho miluju. Avšak vzdálenost mezi Prahou a Ostravou je pro tento způsob práce v takové frekvenci, jaká mě čeká, těžko překonatelná,“ objasňuje odchod z divadla Tomáš Dastlík.

Také dalšího odcházejícího člena souboru Přemysla Bureše, který v Divadle Petra Bezruče strávil osm sezón, budou diváci potkávat jako hosta třeba v inscenacích Strýček Váňa, Revizor a Petrolejové lampy, které pochopitelně zůstávají v repertoáru. „Mám nabitý program k prasknutí a jsem za to rád, ale příští sezónu jsem si ještě nevybral,“ říká Přemysl Bureš, který se bude v následujících měsících věnovat především natáčení.

Po dvou sezónách odchází i Josef Jelínek, který bude dohrávat v inscenacích Pěna dní a Mrzák Inishmaanský. „Vše ukazuje na to, že se mě v příští sezóně ujme Divadlo F. X. Šaldy v mém rodném městě, v Liberci. Vrátím se zpět ke svým kořenům a uvidím, zda můj pomyslný divadelní růst bude pokračovat i tam, kde prakticky začal,“ říká Josef Jelínek.

Naopak novymi posilami hereckeho souboru Divadla Petra Bezruče budou Sarah Haváčová a Vojtěch Řiha, letošní absolventi Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických uměni v Brně. Oba se objeví už v chystané inscenaci Molierovy komedie Scapinova šibalství, která má v pátek premiéru. Kromě toho divadlo hledá pro příští sezónu další dvě herecké posily.

Nová sezóna nabídne pět titulů

Nová sezóna s názvem Ztráty a nálezy nabídne tradičně pět premiér nových inscenací. „Příběhy, se kterými se v divadle setkáte v této sezóně, jsou plné smutných ztrát a radostných nálezů, stejně jako bolavého nalézání a krásných ztrát,“ říká umělecký šéf Štěpan Pácl.

Divadlo nejprve v září uvede inscenaci grotesky německé dramatičky Felicie Zeller s názvem Klub outsiderů, která se zabývá praktikami pracovníků sociálních a pracovních úřadů. Další premiérou sezóny bude v říjnu slavné Beckettovo Čekání na Godota. Tato absurdní hra bude v Ostravě nastudována kupodivu poprvé. „Na Godota se v Ostravě ještě nikdy nečekalo a přeci v tomto městě pořád na něco čekáme. Až se tu bude lépe dýchat, až tu bude práce, až přijede zpožděný vlak, až bude líp nebo až bude hůř. Těším se na tenhle divadelní svátek,“ říká Štěpán Pácl.

Dalšími premiérami budou „bratrovražedná komedie“ irského dramatika Martina McDonagha Osiřelý západ a inscenace hry Ödöna von Horvátha Kazimír a Karolína, která se sice odehrává na proslulém Octoberfestu, podle Pácla by se ale stejně tak mohla odehrát na Stodolní ulici. Příští sezónu pak v květnu 2015 uzavře dramatizace slavného romantického románu Tři mušketýři od Alexandra Dumase staršího.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.