Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jak to slyší Lukáš z Bratří Orffů: Od Chodúra přes Vladivojnu až po Degradaci

Jak to slyší Lukáš z Bratří Orffů: Od Chodúra přes Vladivojnu až po Degradaci

19.5.2014 00:10 Hudba

Kulturní deník Ostravan.cz představuje novou rubriku, ve které bude vždy vybraná osobnost komentovat předložené nahrávky. Jako prvního jsme oslovili kytaristu Lukáše Novotného - člena tvůrčího jádra krnovské kapely Bratři Orffové, kteří jsou čerstvými nositeli hudební ceny Anděl v kategoriích kapela roku a album roku. K posouzení jsme mu zaslali sedm videoklipů umělců, kteří tvoří v Ostravě nebo pocházejí z Ostravy.

Zvětšit obrázek

Jedna z ústředních postav krnovské skupiny Bratři Orffové Lukáš Novotný.
Foto: Tomáš Dudyn Václavek (ov-kluby.net)

Marow – Trouble: S Marem se známe z příležitostných krátkých setkání v klubových kuloárech. Je to všestraně talentovaný muzikant, který má navíc svůj silný názor a dělá to po svém tak, jak to cítí. To je mi velmi sympatické. Držím pěsti!

Martin Chodúr a Elis – Unfaithful Man:  Tohle je perfektní a profesionálně odvedená práce po všech stránkách. Perfektní zpěváci, energie, muzikanti. Jsem si ale jistý, že Elis a Martin by se nemuseli obávat být trošku odvážnější, méně tradiční a svým způsobem i globalizovaní. Podle mě by jejich tvorbě slušela ještě špetka produkčního experimentování, čeština a silnější sdělení. Věřím, že by to jen posílilo osobitost, charakter a tvůrčí potenciál, který v sobě oba bezpochyby mají.
Vladivojna la Chia – Tajemství (s)prostěradel: Tak tahle písnička je natolik komplexní a plná různých významových rovin, že to rozhodně není věc na první poslech. Je za ní cítit silná osobnost, názor a přirozená touha dělat věci jinak. Vladivojna není pro každého, ale kdo ji porozumí, určitě bude odměněn.
FiHa – Family:  Kluci, kteří evidentně hrát umí. Umí i zpívat a navíc určitě rozněžní leckteré dívčí srdce. To jsou vysoké karty. Přidá-li se k tomu ještě příjemně melodická písnička, mají velké šance zaujmout většinový vkus svých vrstevníků. Jedna důležitá věc, která mi tam možná trošku chybí, je celkový charakter, který by mi napověděl, jací ti kluci opravdu jsou a co si myslí o světě. Určitě zkusím ještě další písničky.
Degradace – Nic netrvá věčně: Tohle je pro mě oříšek, protože tento žánr vůbec nesleduji. Proto je to i mé premiérové setkání s Degradací. Kapela mi přijde sehraná, zvuk nahrávky dobrý, klip je vkusný. Myslím, že Degradace má své věrné fanoušky a dlouhodobou výkonost. Takže je možné, že je třeba někdy někde uvidím naživo, abych si dopiloval názor.
 Café Industrial – Labyrint (live):  Příjemně zádumčivá a intimní písnička. Mám rád, když se zpívá česky. Lépe se mi vciťuje do textu, což se stalo i tentokrát. Určitě bych si dokázal užít celý koncert na nějakém inspirativním místě.

Evolution Dejavu – Community Power:  Tuhle skupinu samozřejmě znám. Už jen proto, že v Krnově má docela velký okruh posluchačů. Vzpomínám si, že koncem devadesátek jsem miloval desku Rafi´s Revenge od Asian Dub Foundation, kterou mi Evolution Dejavu docela připomínají. A tuším, že když zkoušíme s ostravskými členy naší kapely Františkem Škrlou a Dawem Strakou, tak v jejich společné zkušebně.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.