Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Anketu Dům dvacetiletí s velkým náskokem vyhrál vítkovický Gong

Anketu Dům dvacetiletí s velkým náskokem vyhrál vítkovický Gong

28.5.2014 01:00 Atd.

Ocenění Dům dvacetiletí získala ve středu s obrovským náskokem vítkovická multifunkční aula Gong, která byla vybudována v srdci Dolní oblasti Vítkovice v útrobách bývalého plynojemu. Výsledky webové ankety byly zveřejněny během slavnostního vyhlášení výsledků dvacátého ročníku ceny Dům roku, jejíž vítězem se stala na základě verdiktu odborné komise budova Concept House na Opavské ulici v Ostravě-Porubě.

Zvětšit obrázek

Multifunkční aula Gong je vítězem ankety Dům dvacetiletí
Foto: Dolní oblast Vítkovice

Vítězství ankety široké veřejnosti o Dům desetiletí bylo zcela jednoznačné. Hlasující mohli vybírat ze všech vítězů uplynulých dvaceti ročníků tradiční architektonické soutěže o Dům roku. Pro Gong, který získal ocenění Dům roku loni, se nakonec sešlo 991 hlasů.

„Ocenění si samozřejmě velmi vážíme. Jak řekl architekt Pleskot, toto ocenění je mezi všemi, co Gong získal, jedno z nejcennějších,“ reagoval na výsledky ankety ředitel Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela.

„Jsem potěšen, že se od zprvu těžko uvěřitelné vize pana Světlíka a originálního nápadu pana Pleskota podařilo zrealizovat stavbu, na kterou jsou Ostravané hrdi, respektive hlasují pro ni. Tato stavba dělá a snad i bude dělat pozitivní image našemu městu,“ dodal Koudela.

Prestižní klání na poli novostaveb či rekonstrukcí budov Dům roku město Ostrava poprvé vyhlásilo v roce 1994. První oceněnou stavbou se tehdy stala budova Československé obchodní banky. Hlavními hodnotícími kritérii jsou podle statutu soutěže celkový dojem a architektonický výraz stavby, kvalita uspořádání a řešení zapojení stavby do prostředí.

Důležité je také samotné technické provedení a zejména pak přínos pro život města nebo fakt, zda se jedná o příklad hodný následování. U příležitosti 20. výročí soutěže město vyhlásilo anketu o absolutního vítěze, pro kterého mohla veřejnost hlasovat v posledních týdnech

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.