Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Dream Factory je za dveřmi, Ostravu ovládne špičkové divadlo

Dream Factory je za dveřmi, Ostravu ovládne špičkové divadlo

29.5.2014 00:00 Divadlo

Juraj Kukura, Veronika Žilková, Saša Rašilov, David Prachař, Martha Issová, to jsou jen některé z hereckých hvězd, které se představí na festivalu Dream Factory Ostrava. Divadelní přehlídka se bude konat v termínu 3. - 8. června ve všech ostravských divadlech, ale také v Domě kultury města Ostravy, Cooltouru, Staré Aréně a v industriálním prostředí Dolu Hlubina. Během šesti dnů nabídne festival více než dvě desítky divadelních představení, filmy, besedy a koncerty. Na většinu představení už je vyprodáno.

Zvětšit obrázek

Snímek z Pitínského inscenace Spřízněni volbou, která festival uzavře.
Foto: Hynek Glos

Šestý ročník festivalu slavnostně zahájí originální inscenace Koule hradeckého Klicperova divadla. V hlavní roli představení podle rozhlasové hry, která ve své době vzbudila vlnu žalob a mediálních emocí, se představí Pavla Tomicová, která přijala spolu s hercem Miloslavem Königem uměleckou záštitu nad festivalem. „Dle názvu festivalu si i já plním sen a přijedu zahrát jednu z nejoblíbenějších rolí mé kariéry, koulařku Milenu ve hře Koule, která byla inspirována ženou, jejíž kariéra tuším započala na stadionu Ostrava Vítkovice,“ říká Pavla Tomicová, která pochází z Havířova.

Letošní ročník festivalu Dream Factory Ostrava se ponese v duchu Václava Havla a návštěvníkům nabídne nejnovější adaptace jeho her. Nekonvenční zpracování Audience, hru Antiwords, představí soubor Spitfire Company, který patří bezesporu k nejoriginálnějším tvůrcům fyzického divadla v České republice. Na programu je také horká novinka pražského Divadla Na zábradlí, autorský hudebně-divadelní projekt Miloše Orsona Štědroně Velvet Havel.

Divadelní představení doplní filmová sekce, která nabídne bezprostřední dokument Pozdní sběr: Ivan Havel nebo dokument Olga. V rámci festivalu se bude promítat také záznam legendárního představení Audience pražského Činoherního klubu v hlavních rolích s Pavlem Landovským a Josefem Abrhámem nebo záznam hry Largo Desolato Divadla Na zábradlí. „Program s Havlovskou tématikou završí debata Havel? Havel!, která zodpoví O čem a jak hrát hry Václava Havla? a beseda s disidentem, filosofem a signatářem Charty 77 Danielem Kroupou,“ uvedla mluvčí festivalu Michaela Kubicová.

Diváci budou mít díky festivalu jedinečnou šanci zhlédnout vrcholná představení, která si odnesla ta nejprestižnější divadelní ocenění, a tvorbu nejvyhledávanějších režisérů. Mezi špičku v české divadelní režii patří bezesporu Daniel Špinar. Na festivalu bude uvedeno hned pět inscenací v jeho režii.

„Největší zájem vzbuzuje Hamlet pražského Švandova divadla v hlavní roli s čerstvým držitelem Ceny Alfréda Radoka Patrikem Děrgelem. Další hrou pod taktovkou Daniela Špinara bude kontroverzní inscenace pražského A studia Rubín Dresscode: Amis a Amil a z Kladna do Ostravy zavítá provokativní adaptace románu Guy de Maupassanta Miláček. Chybět nebude ani domácí Můj romantický příběh v podání Divadla Petra Bezruče. Mezi opravdové divadelní lahůdky pak bude patřit inscenace SALOME Brut pražské La Fabriky.

Program festivalu vyvrcholí o víkendu, kdy se v industriálních prostorách Dolu Hlubina představí dvě inscenace Studia Hrdinů. V inscenaci Mileniny recepty se diváci mohou těšit na stálici festivalu Ivanu Uhlířovou, v inscenaci Pomocník Walser pak na herecké mistrovství Davida Prachaře, Saši Rašilova a dalších. Program na Dole Hlubina zakončí v neděli Kabaret Shakespeare, s živou hudbou Emila Viklického, který za ni získal Cenu Alfréda Radoka. Samotný závěr festivalu patří Dejvickému divadlu, které uvede Pitínského inscenaci Spříznění volbou.

Divácký zájem o festivalová představení je velký, většina představení je momentálně již plně obsazená. Které inscenace by si divák rozhodně neměl nechat ujít? „Z těch, na které lze ještě sehnat poslední vstupenky, určitě doporučuji Plovárnu, což je představení inspirované novelou Rozmarné léto Vladislava Vančury, které využívá cirkusových disciplín – žonglování, provazochodectví a akrobacie. A určitě také surově znervózňující a působivou Maryšu legendárního brněnského HaDivadla,“ prozradil své tipy ředitel festivalu Tomáš Suchánek.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.