Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Festival nové opery hledá milenecký pár, který na jevišti předvede pohlavní akt

Festival nové opery hledá milenecký pár, který na jevišti předvede pohlavní akt

29.5.2014 06:33 Divadlo

K odvážnému kroku přistoupili organizátoři druhého ročníku festivalu současné opery, jenž se uskuteční během posledního červnového týdne v Ostravě. Pro inscenaci experimentální opery Rej (Re:igen), která festival zahájí, hledají mladý pár, který se v úvodu opery na několik sekund předvede při pohlavním aktu. Výzvu organizátoři zveřejnili ve středu večer na Facebooku a už se jim hlásí první zájemci.

Zvětšit obrázek

Snímek z inscenace opery Rej na nedávném festivalu Schwetzinger SWR Festspiele.
Foto: Martina Pipprich

Přehlídka Dny nové opery, kterou pořádá Ostravské centrum nové hudby a Národní divadlo moravskoslezské, začne 25. června v Divadle Jiřího Myrona. Úvodním představením bude právě opera Rej – experimentální dílo o sexu a přeřezávání pout k vášním, jehož autorem je rakouský skladatel Bernhard Lang. V Ostravě bude dílo uvedeno v české premiéře ve spolupráci se Schwetzinger SWR Festspiele.

Režisér opery Georges Delnon nyní hledá mladý pár, který bude v úvodu opery po dobu několika sekund předstírat milostný akt. „Opera je napsána podle hry Arthura Schnitzlera, která ve své době vyvolala skandál nedozírných rozměrů. Zachycovala rozhovory před milostným aktem a po něm. Prosíme, pomozte nám realizovat toto dílo, odměna vás nemine,“ uvedlo Ostravské centrum nové hudby na Facebooku.

První odezva organizátorům přišla krátce po zveřejnění výzvy. „Už jsme obdrželi několik konkrétních dotazů a na závazný příslib teprve čekáme,“ uvedla zástupkyně pořadatelů Kristýna Konczyna.

„Výzvu jsme se rozhodli zveřejnit prostřednictvím Facebooku, protože nemáme v úmyslu najmout profesionály v tomto oboru. Režisér Langovy opery Rej Georges Delnon vyžaduje civilní chování skutečného páru, který bude explicitně, velmi krátce, ale přirozeně předvádět milenecký akt. Byla jsem přítomna provedení premiéry této opery na Schwetzinger SWR Festspiele, kde dvojici ztvárnili přátelé produkce festivalu. Jsou partnery a vše tak působilo velmi přirozeně a příjemně,“ uvedla zástupkyně pořadatelů.

Festival Dny nové opery nabídne celkem pět operních představení, většinou ve světových premiérách a za účasti autorů. Druhý den festivalu bude patřit světové premiéře opery Sezname, otevři se z dílny skladatele Martina Smolky, který dílo napsal právě na objednávku festivalu na libreto Jiřího Adámka. „Opera je poctou Umbertu Ecovi a bude se v ní hlavně mluvit, šeptat i volat. Zpěv se ozve jen vzácně,“ uvedla Kristýna Konczyna. První provedení opery uvede z Divadla Antonína Dvořáka v přímém přenosu Český rozhlas Vltava.

Ve třetí festivalový den budou uvedeny v Divadle Jiřího Myrona hned dvě opery. Skladatel Petr Kotík připravil pro festival svoji první operu Mistrovská díla, k napsání ho inspirovalo mimo jiné dílo Gertrudy Steinové. Dále bude uvedena opera Rudolfa Komorouse No no miya, která je volnou adaptací hry japonského divadla nó.

Poslední den festivalu bude patřit nejprve repríze Smolkovy opery Sezname, otevři se, a festival ukončí v multižánrovém centru Cooltour další dílo na objednávku pořadatelů – opera mladé čínské skladatelky Mojiao Wang na libreto, které napsal její otec. „Jejich společné dílo je pokusem o probuzení naší ostražitosti vůči modernímu způsobu života,“ tvrdí organizátoři.

Na Dnech nové opery budou účinkovat přední sólisté z Německa, USA, Maďarska, Korey i od nás. Jako režiséři se představí Georges Delnon, Jiří Adámek, Michael Rau, Jiří Nekvasil a Xinxin Tang. Orchestr Ostravská banda povedou dirigenti Rolf Gupta, Petr Kotík a Ondřej Vrabec. Spoluúčinkovat bude sbor  Canticum Ostrava se sbormistrem Jurijem Galatenkem a baletní soubor Národního divadla moravskoslezského. Cizojazyčná libreta budou opatřena českými titulky. Půl hodiny před každým představením se bude konat úvodní prezentace s autorem a inscenačním týmem.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.