Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Svatováclavský hudební festival oznamuje velkou novinku: Jarka Nohavicu

Svatováclavský hudební festival oznamuje velkou novinku: Jarka Nohavicu

4.6.2014 00:37 Hudba

Jaromír Nohavica ve společnosti mladé violoncellistky Terezy Kovalové, hudební pedagožky Pavly Kovalové a akordeonisty Roberta Kuśmierského vystoupí na letošním ročníku Svatováclavského hudebního festivalu. Festival, který je zaměřen na duchovní hudbu několika uplynulých století, tímto překvapivým krokem letos poněkud vybočí ze své dosavadní dramaturgie. Nohavicův koncert původně vůbec ve festivalovém programu nebyl a pořadatelé ho tam zařadili dodatečně až nyní.

Zvětšit obrázek

Jarek Nohavica během koncertu.
Foto Martin Homola, ABC photo

Na festivalu, jehož koncerty se konají výhradně v kostelech, vystoupí Nohavica v programu s názvem Spatřil jsem kometu. Koncert se uskuteční 8. září v evangelickém kostele na Českobratrské ulici v centru Ostravy. „Už před třemi lety jsme do programu festivalu začali zařazovat koncerty, které nejsou výhradně duchovního charakteru. V minulosti tak na festivalu vystoupilo Pacora Trio nebo romský houslista Roby Lakatoš. S Jaromírem Nohavicou jsme jednali už dříve, ale kvůli jeho pracovnímu vytížení to nevyšlo. Letos jsme ho oslovili opakovaně a on naši nabídku akceptoval,“ uvedl ředitel festivalu Igor Františák, který si od koncertu slibuje další zpestření nabídky festivalu.

Nohavicův recitál bude mít podobnou dramaturgii jako koncert, který písničkář odehrál v roce 2010 na podporu kostela v Ostravě Zábřehu. „Bavili jsme se o tom, že během koncertu zazní především písně, které jsou vhodné pro daný prostor, takže Jaromír Nohavica určitě připraví adekvátní program,“ řekl Františák.

Největší hvězdou letošního 11. ročníku Svatováclavského hudebního festivalu bude jedna z nejlepších operních zpěvaček na světě, sólistka Curyšské opery a rodačka z Karvinska Martina Janková, která měla vystoupit už loni, ale její účast byla kvůli nemoci zrušena.

Dramaturgie festivalu se letos ponese ve znamení Roku české hudby. Na třiceti koncertech v 17 městech a obcích Moravskoslezského kraje zazní díla českých skladatelů od baroka až po současnost v podání předních českých i zahraničních umělců.

Úvodní Dvořákovo Requiem zazní 1. září 2014 v 18 hodin v kostele Panny Marie Královny v Ostravě – Mariánských Horách v interpretaci Janáčkovy filharmonie Ostrava a Českého filharmonického sboru Brno pod taktovkou Jakuba Hrůši. Jako sólisté se představí přední čeští pěvci Simona Šaturová (soprán), Veronika Hajnová (alt), Richard Samek (tenor) a Martin Gurbaľ (bas).

Dalším nepřehlédnutelným vokálně-instrumentálním počinem bude uvedení dvou velkých duchovních děl Jana Dismase Zelenky – Missa Dei Filii a Te Deum 14. září v Evangelickém kostele v centru Ostravy. „Podařilo se nám vytvořit velmi zajímavou konstelaci. Českého barokního skladatele z období sasko-polské unie, který byl ovlivněn italskou hudbou a působil na saském dvoře v Drážďanech, bude interpretovat saský Drážďanský komorní sbor a polský Wroclawský barokní orchestr pod taktovkou českého dirigenta Václava Lukse,“ vyzdvihuje středoevropský rozměr projektu jeho iniciátor Oliver Geisler z Drážďanského komorního sboru, který má světové renomé.

Jako sólisté vystoupí vynikající umělci specializující se na starou hudbu. Mezi nimi především již zmíněná Martina Janková. Nevšedním uměleckým zážitkem bude i vystoupení komorního souboru PhilHarmonia Octet 10. září ve Frýdlantě nad Ostravicí a následujícího dne v Dolním Benešově, kde zazní mimo jiné premiéra nové skladby ostravského klarinetisty a skladatele Aleše Pavlorka.

Festival letos po deseti letech mění dobu svého konání a začne již 1. září. „Hlavním důvodem, který nás přivedl ke změně tradičního termínu konání festivalu, je snaha zvýšit komfort hudebníků i návštěvníků. Všechny koncerty se odehrávají v kostelích, kde teplota v říjnu bývala často na hranici přijatelnosti. Několikrát hrozilo, že kvůli tomu budeme muset koncert dokonce zrušit. Orchestry a sólisté kromě toho často již v říjnu odjíždějí na zahraniční turné a nemohli tak přijmout pozvání na náš festival,“ vysvětlil Igor Františák.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.