Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Janáčkův máj hostil soubor Musica Florea. Perlou koncertu byl zpěv Bittové a Dyka

Janáčkův máj hostil soubor Musica Florea. Perlou koncertu byl zpěv Bittové a Dyka

9.6.2014 00:01 Hudba

Vyprodaný a dlouhými ovacemi přijatý koncert v rámci festivalu Janáčkův máj se konal v neděli večer v Domě kultury města Ostravy. Vystoupil zde komorní soubor Musica Florea s Ivou Bittovou, Vojtěchem Dykem a pěveckým sborem Boni pueri. Program nabídl českou a italskou barokní hudbu. V druhé půli pak zaznělo Requiem pro sóla sbor a orchestr skladatele Aleše Březiny.

Zvětšit obrázek

Iva Bittová během koncertu na festivalu Janáčkův máj.
Foto: Petr Grimm

Zcela zaplněný sál přivítal uznávaný soubor s jeho uměleckým vedoucím Markem Štrynclem velmi srdečně. První polovina programu probíhala v pomalejším rytmu procházkou po skvostech barokní hudby. Vynikající byla už první skladba českého skladatele Pavla Josefa Vejvanovského Offertur ad duos choros. Také pokračování v italském duchu představilo soubor Musica Florea v dobrém světle: pečlivá autentická interpretace, dobré instrumentální výkony a poutavá dynamika byly přesvědčivými atributy tohoto vyhlášeného tělesa.

DSC_8707

Umělecký vedoucí souboru Musica Florea Marek Štryncl v Ostravě. (Foto: Petr Grimm)

Druhá polovina programu uvedla Requiem Aleše Březiny se sólisty Ivou Bittovou a Vojtěchem Dykem. Aleš Březina je současný skladatel, kterého diváci znají spíše jako autora kvalitní filmové hudby (Musíme si pomáhat, Horem pádem, Knoflíkáři). Proto bylo poměrně velkým překvapením, že se Březina pustil také do duchovní hudby a rozhodl se složit Requiem. Tradiční liturgickou hudbu však naplnil zcela současným hudebním výrazem. Jedná se o skladbu velmi přístupnou. První část Introit: Requiem aeternam kupříkladu stojí na jednoduchém harmonickém postupu, který je naprosto běžný v rockové hudbě. Druhá část Kyrie eleison (Pane, smiluj se) využila šepotů a neotřelých deklamačních postupů.

DSC_4935

Populární zpěvák Vojtěch Dyk se představil v neobvyklé roli. (Foto: Petr Grimm)

Perlou koncertu byl zpěv Bittové a Dyka, kteří si svá sóla skutečně užívali. Na určitých místech si mohli posluchači vychutnat také jejich spontánní improvizaci, v níž Bittová i Dyk skutečně zazářili. Atmosféra koncertu byla poměrně netradiční. Bylo zřejmé, že účast pěvecké hvězdy Dyka přilákala posluchače, kteří běžně na klasické koncerty nechodí. Tleskalo se nezvykle po každé části Requiem, což bylo nesmírně sympatické.

DSC_8765

Z koncertu souboru Musica Florea a sboru Boni pueri. (Foto: Petr Grimm)

Hudba Aleše Březiny dokáže oslovit posluchače napříč širokým spektrem hudebních stylů. I proto vzbudil koncert zasloužené ovace. Po přídavku odměnilo publikum všechny aktéry bouřlivým potleskem vestoje. Krásná ukázka toho, že současný skladatel se nemusí bát využít tradiční hudební formu, když ji naplní aktuálním hudebním obsahem.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.