Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festivalu Slezská lilie v Kunčičkách vládne radostná vlídnost

Festivalu Slezská lilie v Kunčičkách vládne radostná vlídnost

15.6.2014 00:00 Hudba

Kde jinde než na festivalu moderní křesťanské hudby najdete radost, vlídnost a porozumění? Takovou akcí je Slezská lilie, konaná už počtvrté v Ostravě-Kunčičkách u kostela sv. Antonína z Padovy i v něm. Akce začala v sobotu a pokračuje ještě nedělním programem.

Zvětšit obrázek

Zpěvák John Schlitt se podepisoval svým fanouškům.
Foto: Zdeněk Figura

Sobotní část festivalu nabídla mimo jiné folkrockovou legendu – kapelu Oboroh z Rychnova pod Kněžnou. Na hlavní scéně zahrála muziku s příměsí keltských harmonií. Hloubavé texty lídra kapely Slávka Klecandra si pak několik desítek návštěvníků vychutnalo přímo v kostele.

klecandr

Koncert Slávka Klecandra v kostele v Kunčičkách. (Foto: Zdeněk Figura)

Skupina Hrozen z Opavska zaujala posluchače svou upřímností a hudební přímočarostí.  A jakoby předznamenala hlavní atrakci sobotního programu – show Johna Schlitta, zpěváka americké kapely Petra, která za alba křesťanského rocku obdržela v 80. letech minulého století čtyři ceny Grammy.

John Schlitt vystoupil v Česku podruhé za dvacet let, v roce 1994 se v Havířově prezentoval poprvé. Nyní ho doprovázela kapela českých muzikantů a společně předvedli dynamické vystoupení. Jeho publikem velmi vítanou součástí byly pohotově a bezchybně překládané Schlittova uvedení písniček a také česká podoba textů písní, promítaných současně s děním na pódiu na veliké plátno nad ním.

Po vystoupení si John Schlitt našel chvíli na popovídání.

Co je pro vás nejdůležitější ve vašem životě?

Určitě Ježíš Kristus. Ale ne jako historická postava, jejíž význam se ztrácí v oparu věků. Ježíš je pro mne živý a vítězný, je přítomný i mezi námi. Stačí se otevřít a naslouchat vnitřním pocitům, pocítit odraz Boží lásky.

To je základ vašich textů?

Ano, ale nejen to. Byl jsem v životě různým člověkem – dobrým i špatným. Svého času jsem byl přemotivovaný, pořád jsem chtěl hodně vydělávat, být slavný a tvořit nejlepší písně. Naštěstí přišla rodina a ta mne ztišila.

Takže jste napravený hříšník?

No, tak trochu ano – ale já ještě hříšný jsem, vždy jsem člověk a ten, jak známo, chybuje často.

Na konci sobotního programu měla zahrát a zazpívat i Lenka Dusilová. Nedovolily jí to čerstvé mateřské povinnosti.

Zdeněk Figura | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.