Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jak to slyší Rudee z Degradace: Od Rolling Stones přes Konvičkovou až po Joy Division

Jak to slyší Rudee z Degradace: Od Rolling Stones přes Konvičkovou až po Joy Division

16.6.2014 00:04 Hudba

Zpěvák a kytarista punk´n´rollové ostravské kapely Degradace Petr Rudee Adamík je dalším hostem pondělní rubriky Jak to slyší. Připravili jsme mu stylově různorodý výběr písní, mezi nimiž nechybí rockové legendy Rolling Stones, neopunková kapela The Offspring ani postpunkové ikony Joy Division, pop-hvězdička Markéta Konvičková nebo třeba Ministry.

Zvětšit obrázek

Frontman skupiny Degradace Petr Rudee Adamík.
Foto: Archiv

Public Image Ltd – Rise (2011): Tohle je má oblíbená. John Lydon alias Johnny Rotten je jednou z nejzajímavějších osobností v muzice. Měl jsem možnost se s ním setkat a dokonce si i popovídat. Je to opravdu zajímavý člověk, naprostý originál.  Sex Pistols změnili tvář hudby a Nevermind The Bollocks je jedno z nejlepších alb všech dob. U PIL je to střídavé, některá alba jsou povedená, některá méně. Rise a také album, ze kterého skladba pochází, je zrovna ten první případ. Ta skladba se mi vždy líbila a začala ještě víc poté, co mi Johnny popsal její vznik a význam jejího textu. Klip sám o sobě je taky povedený.

 

Rolling Stones – Midnight Rambler (2003): Další skvělá klasika. Rolling Stones jsou perfektní a tohle je jedna z jejich nejlepších písní. Vždy, když ji slyším, dostanu chuť popadnout kytaru a hrát. Skvělá je verze z živáku Get Yer Ya-Ya´s Out!, kde ještě nehraje Ron Wood, ale Mick Taylor… A vůbec nejlepší verze je z koncertu v Hyde Parku z loňského roku, kdy si to tam spolu střihli všichni tři – Wood, Richards i Taylor. Měl jsem to štěstí být u toho. Jinak jsem je viděl ještě dvakrát, v Praze a v Brně, a dal bych si je ještě jednou, než nám odejdou.

 

The Offspring – The Kids Aren´t Alright (1998): Offspring, tzv. neopunk, jak se tomu říkalo. Díky nim jsem se v podstatě dostal k Pistols a dalším starým punkovým kapelám. Tohle je píseň z alba Americana, potom jsem je vlastně přestal sledovat. Nejradši mám asi Smash a druhé album Ignition, které však moc lidí nebere. Tahle skladba je v pohodě, název parafrázuje The Who a jejich Kids Are Alright, ale mají lepší písně i klipy.

 

Morčata na útěku – Planeta prasat (2009): Tak tohle je pěkná blbost. Nikdy jsem Morčata a jim podobné kapely nepochopil. Jednoduchá muzika, obligátní dvojkopák, texty o ničem a ten klip raději nekomentovat… Většinou lidi říkají, že tady o nic nejde, že je to jen zábava, prostě sranda. No, já se teda bavím jinak.

https://www.youtube.com/watch?v=ugfP-e1SemU

 

Ministry – Jesus Built My Hot Rod (2010): Jo, Ministry můžu. Sice je nějak neposlouchám, ale Al Jourgensen jistou dobu dělal vcelku originální muziku. Je to správně našláplé a úchylné.

 

Markéta Konvičková – Z ráje jsem utekla (2013): Tohle je hodně laciný pop. Textově – na to, že je to z pera Nohavici – to také není žádná sláva. A už vůbec nechápu, co má ten klip společného s celou skladbou, chvíli se tam zpěvačka protahuje a cvičí, pak stojí u nějaké podivné zdi a pak se válí na pohovce…

 

Joy Division: Transmission (1979): Krása! Monotónní basová linka, jednoduchý rytmus a dokonale depresivní zpěv Iana Curtise. Joy Division jsou kult.

 

Tři sestry – Školka (2013): Tři Sestry můj šálek čaje teda nejsou. Mají pár skladeb, které jsou celkem v pohodě, ale jinak nic pro mě. Ale respektuji je, něco dokázali a někam se dostali, vytvořili si svůj vlastní specifický styl.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.