Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Režisér Lang o novince Shakespearovských slavností: Je to krásná hra o lásce

Režisér Lang o novince Shakespearovských slavností: Je to krásná hra o lásce

16.6.2014 00:00 Divadlo

Režisér Michal Lang v Ostravě připravuje novinku pro červencové Letní shakespearovské slavnosti. Zastihli jsme ho ve zkušebně ostravského Cooltouru, kde vzniká inscenace Jak se vám líbí. Navzdory třicetistupňovému horku měl Michal Lang při rozhovoru ve tváři úsměv a v očích nadšení.

Zvětšit obrázek

Režisér Michal Lang v Ostravě zkouší hru Jak se vám líbí.
Foto: Letní shakespearovské slavnosti

Jak jste se dostal k režii zrovna této komedie?

Dostal jsem nabídku ke zpracování této hry, kterou jsem přijal velmi rád. Komedii Jak se vám líbí jsem už jednou režíroval pro Letní shakespearovské slavnosti v Praze a rád si to zopakuji, protože je to moc pěkná hra.

Přistupoval jste k ní jako ke klasice, která má naplnit zažitá očekávání diváků?

Dneska se to nedá dělat dobově nebo klasicky, to už není možné. Navíc diváci jsou dnes zvyklí, že se hraje moderně. Na začátku se ocitneme tak trochu v diktatuře, která vytvoří kontrast k lesu, který je čarovný tím, jak se v něm lidé mění. A zamilovávají. Třeba i zloduši jako Oliver a Frederick – jeden se zamiluje a druhý si vezme poustevnický mundúr a odejde do jeskyně.

Mel jste tuto představu jasně danou už od začátku?

Ještě než se začne zkoušet, tak tu představu musíte mít zcela jasnou. Musíte to mít připravené. Takže jsme začali s výtvarníky připravovat koncept, abychom jej na čtení mohli představit hercům.

Na co se při práci s herci zaměřujete především?

Já dbám hlavně na výraz. Aby herci správně mluvili, aby to bylo srozumitelné, soustředím se na techniku. Překlady Martina Hilského jsou úchvatné, je to taková oslava češtiny. Ta hudba a rytmus slova, to je opravdu zážitek. Proto je pro mne důležité, aby ta krásná čeština z jeviště prostě zářila.

A jak se vám spolupracuje s ostravskými herci?

Velmi dobře, v Ostravě jsem už mnohokrát pracoval, takže spoustu z nich znám. Scházíme se, jak to jen jde. Herci mají povinnosti v divadlech, já mám povinnosti ve svém divadle v Praze, takže je to celkem náročné.

Kterou postavu máte nejraději?

Z ženských postav jednoznačně Rosalindu, kterou bude hrát Andrea Mohylová. Má „shakespearovskou inteligenci“. Je to sice ještě nezkušená žena, ale přitom už má vědomosti o vztazích. Není naivní a vidí věci s velkým nadhledem, má pochybnosti o tom, co všechno přijde, když spolu dva lidé žijí. Krásná výrazná postava, od ostatních postav se liší právě svou komplexností.

A mužskou postavu?

Asi Orlanda, kterého hraje Marek Holý. I když není tak košatý, jako Rosalinda, do které se zamiluje. Orlando je prostě zamilovaná ovce, která trpí. Dále mezi mé oblíbené postavy patří Šašek a Jaques, které si divák určitě zamiluje.

Inspiroval jste se některými prvky u jiného tvůrce?

Dneska je asi normální následovat jiné tvůrce, ale s tím já nesouhlasím. Divadlo má strašně krátkou pamět, všechno už tady bylo. Při mém prvním zpracování jsem dělal les přes „hipíky“, teď to zase budeme dělat přes „trampíky“. Ti mi přijdou možná i přirozenější, lokálnější.

Platí podle vás, že je premiéra nejhorší představení?

Nemusí. To je různé. Lidé jsou nervózní, někdy se to nepovede. To je normální. Je chyba vnímat premiéru jako výsledek, všechno se stále ještě srovnává. Premiéra je hlavně společenská záležitost.

Jak byste pozval ostravské diváky na vaše představení?

Rád bych je pozval na krásnou hru o lásce.

 

Petra Matušková | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.