Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Marky Ramone: Nemůžu se dočkat našeho prvního klubového koncertu v Česku

Marky Ramone: Nemůžu se dočkat našeho prvního klubového koncertu v Česku

17.6.2014 00:00 Hudba

Jedna ze zásadních postav světové punkrockové scény, zakladatel kultovních The Ramones Marky Ramone, bude koncertovat ve středu 25. června v ostravském klubu Barrák. Týden před koncertem poskytl slavný bubeník exkluzivní rozhovor deníku Ostravan.cz.

Zvětšit obrázek

Marky Ramone je jedním z členů legendárních The Ramones
Foto: Archiv

Vzpomínáte si na svůj první český koncert? Bylo to před pár lety na jednom z největších festivalů Colours of Ostrava na New York City Stage, se skupinou Blitzkrieg…

Vzpomínám. I na to, jak jsem celou cestu z Barcelony letěl letadlem v krásném počasí. V Ostravě jsme hráli staré dobré fláky před jásajícím a tančícím publikem. Pak jsme si zašli na výborné české jídlo, říkáte mu svíčková, a výtečné točené pivo, bylo příjemně hořké. Víc jsme nestihnuli, ani ne do hodiny se strhla šílená průtrž mračen. Doposud jsem v Ostravě znovu nehrál. V Česku ano, loni na festivalu v Trutnově. Nemůžu se dočkat našeho prvního klubového koncertu v České republice. Hlavně budeme hrát plný set, na festivalu program neumožňuje zahrát celovečerní koncert. Už jenom týden zbývá do prvního představení, ve kterém naplno v Česku ukážeme co v nás je. Bude to nářez! Nachystali jsme jedinečnou show, se zpěvákem Andrewem WK.

Na plakátu ke koncertu v klubu Barrák je jenom vaše jméno. S kým budete hrát? 

Hraji s kytaristou Crazy Joem a basistou Mr. Magno. Zpívá král večera Andrew WK, úžasný frontman, kterého je radost vidět na pódiu. A slyšet! Zpívá skvěle a tvoří opravdu velké představení.

Cvičíte každý den na bicí? Kdo byl váš učitel bubnování?

Ano, hraju každý den. Když nemám bicí k dispozici, bubnuji třeba na polštář v hotelovém pokoji. Nikdo konkrétní mne neučil, jsem samouk jako mnozí další z mé generace. První a hlavní vliv na mně měl Ringo Starr, bubeník The Beatles. Když jsem ho viděl v televizi, hned jsem byl celý žhavý do bubnování. Začal jsem kopírováním jeho stylu. Později jsem si oblíbil Keitha Moona z The Who a Johna Bonhama z Led Zepelin.

Jste ženatý? Máte dlouholeté přátele?

S manželkou jsme se poznali na střední škole, děti nemáme. Ano, rád se také přátelím s lidmi, se kterými jsem vyrůstal od dětství. Ne že bych se nedokázal spřátelit v dospělém věku, i takových kamarádů mám hodně, ale lumpačiny kluků v sousedství – to je jiná káva.

Posloucháte rock, (neo)punk zvláště? Kdo jsou vaši oblíbenci?

Poslouchám jenom klasický punk a rock. Taky mám rád Green Day, Pearl Jam a ze staré školy The Beatles, The Who, The Rolling Stones… Nejradši mám The Beatles a jejich bubeníka Ringo Starra.

Vzpomínáte i v současnosti na kapelu The Ramones, se kterou jste se světově proslavili?

Nemohu zapomenout. Byly to nejlepší dny v mém životě. Znamená to hodně pro mě, dosud z našeho rockerského života těžím, vzpomínky na časy s The Ramones mi dávají sílu ve dnech, kdy bych nejradši se vším praštil. S The Ramones jsem poznal mnoho světových kultur a setkal s podivuhodnými lidmi. Atmosféra těch let je cosi, co je stále se mnou. S naší hudbou přišly nádherné koncerty, vydařené písničky. I světové hity. Opravdu se cítím být šťastným chlapem.

Čtenáři deníku Ostravan.cz mají na koncert Markyho Ramona v klubu Barrák dvacetiprocentní slevu ze vstupného. Více informací získáte ZDE.

Zdeněk Figura | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.