Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravský Důl Michal ovládl Michalfest, lidé si užívali hudby všech žánrů

Ostravský Důl Michal ovládl Michalfest, lidé si užívali hudby všech žánrů

22.6.2014 09:26 Hudba

Od bluegrassu po alternativní experiment. A téměř vše mezi tím. Takový byl v sobotu 21. června druhý ročník Michalfestu, jednodenního svátku dobré muziky, kterým v Ostravě-Michálkovicích oslavili příchod léta v areálu Národní technické památky Důl Michal.. Hlavní organizátor i starosta obvodu Martin Juroška měl tři přání. Aby přišlo ne šest set, ale tisíc návštěvníků. To se snad splnilo. Buty zahrály Hajcman blues. A nepršelo.

Zvětšit obrázek

Na sobotních Michalfestu vystoupila i Vladivojna la Chia.
Foto: Jiří Kohoutek

Scény byly dvě a pojmenované po našimu – Hajcman stejdž a Štajger stejdž, obě se zhruba stejným travnatým prostorem pro festivalové publikum. Ostravská bluegrassová partička Tempo di vlak rozjela v deset ráno program, který až do dvou odpoledne vyhovoval spíše příznivcům folku a country.

Pak starosta – dramaturg s Jiřím Zahutou, šéfem klubu Hudební bazar, navařili hudební menu o něco rockovější i popovější. V přísně dodržovaných čtyřicetiminutových blocích nejprve pohladilo staré dobré houpavé reggae kultovní kapely Švihadlo. Jak prozradil moderátor Štajger stejdže Rosťa Petřík, sluníčková kapela hrála tak brzy proto, že měli v ten den ještě dva koncerty – v Dolním Benešově a Olomouci. Inu český život festivalový bývá pro dobré kapely tvrdý.

sMichalFest2014_14

Na festivalu Michalfest vládla příjemná atmosféra. (Foto: Jiří Kouhoutek)

Po Švihadlu se pár set lidí přesunulo pomalu, v klidu, na Hajcman stejdž. Show vítězné kapely letošního ročníku ostravské soutěže Boomcup Echo Message zaujalo žánrovým rozsahem – od britpopu po newgrass. „Kapela teprve hledá svou podobu, vždyť vznikla teprve půl roku před vítězstvím,“ tvrdí organizátor Boomcupu Igor Vašut.

Jiskřivý černý humor, rockovější projev, to charakterizuje současnou formu Úspěchu. Jeho lídr Rosťa Petřík se převtělil z uváděče scény tím, že si sedl, zpíval a četl humorné poznámky ze žákovských knížek.

sMichalFest2014_08

Z vystoupení skupiny Úspěch na Michalfestu. (Foto: Jiří Kohoutek)

Poté Ostband předvedl výborný, ale nepříliš vzrušující bluesrock. Nervózní ze špatného zvučení (technika ale měla vlastního) byla Lenka Filipová, ta zazpívala známé hity a tak měla úspěch. Přijede příští rok její dcera Lenny, hlasový fenomén posledního roku ? Potěšila by možná více.

Vtipný rokenrol s cimbalistkou uprostřed odehrála ostravská skupina Šajtar. Na ni jakoby navázala Vladivojna la Chia s muzikantsky nejpřekvapivějším vystoupením festivalu. Pestré rytmy, instrumentace i show rozhýbaly do té doby nepříliš akční návštěvníky. Vladivojnu doprovázela na elektrické cello Terezie Kovalová, na djembe a flétnu Tomáš Rossi a Aleš Bajger na kytaru. Ve čtvrtek 26. června bude Vladivojna vystupovat v Ostravě znovu, tentokrát na Stodolní v zahrádce klubu Pecivál se vzkříšenou kapelou Banana.

sMichalFest2014_17

Uvolněná atmosféra, hudba a tanec. Takový byl uplynulý Michalfest. (Foto: Jiří Kohoutek)

Boky dívek i zralých žen se rozhoupaly hned při první písničce havířovské skupiny Nebe, až příliš zřejmého klonu ze stejného města pocházejícího Kryštofu. Nebe letos hrálo v Ostravě popáté!

sMichalFest2014_24

Kapela Buty se představila s pěveckou posilou z kapely Zva 1228 Band. (Foto: Jiří Kohoutek)

Pak už přišli na řadu profíci, kteří můžou zahrát cokoli ze sto patnácti písniček napsaných frontmanem Radkem Pastrnákem. Buty hrály znamenitě a uprostřed koncertu s nimi publikum od začátku až do konce zpívalo píseň Mám jednu ruku dlouhou, až z toho jednoho mrazilo. Po Butech vzplál na mračné obloze ohňostroj.

Ale to ještě nebyl konec Michalfestu. Zbývala čtyři vystoupení – D.U.B. Music, funky Ostraváků Windy, pražské skupiny Jolly Joker and the PBU a něco po druhé v noci Michalfest ukončily legendy slovenského blues ZVA 1228 Band.

Zdeněk Figura | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.