Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba S Rosťou Petříkem o Úspěchu, Buřinkách i plánech se Třemi sestrami

S Rosťou Petříkem o Úspěchu, Buřinkách i plánech se Třemi sestrami

28.6.2014 04:32 Hudba

Rosťa Petřík je známý jako člen legendárních skupin Buřinky II a Úspěch a také jako moderátor různých akcí včetně Colours of Ostrava. Kromě toho je hlavním protagonistou hudebních večerů Praskání. K rozhovoru jsme se setkali na nedávném festivalu Michalfest, který moderoval a kde také vystupoval se svým Úspěchem.

Zvětšit obrázek

Moderátor a hudebník Rosťa Petřík.
Foto: Faust77

Jak se vlastně přihodilo, že jsi moderoval na Štajger stejdži druhého ročníku Michalfestu v Ostravě-Michálkovicích?

Loni jsme na Michalfestu, stejně jako letos, hráli s kapelou Úspěch. A nějak přišla řeč na to, že bych moderoval jednu ze dvou scén Michalfestu. Já jsem neodmítl, ba naopak, rád jsem přitakal. Prostě tady je to super. To, že moderuji, je nepřekvapivé. Prostě jsem dobrý moderátor dobrých festivalů (smích).

Předpokládám, že i letos budeš moderovat hlavní scénu na Colours of Ostrava jako v minulých letech…

Ano. Colours of Ostrava je velmi specifický megafestival a je velmi příjemné být tam. Industriálním okolím je to velmi podobné jako u Michalfestu. Velikost je samozřejmě jiná, ale když třeba hraje Švihadlo – mám pořád v duši pohodu.

Jo, jo, reggae a punk jdou k sobě docela dobře. Takže mě zajímá, jestli tvoje kapela Buřinky II, vlastně už III, ještě někdy vystoupí…

Ze zakládajících členů zůstal jen nejdůležitější, duchovní otec Buřinek II Libor Smejkal. Ten pořád ještě tvrdí tu punkovou muziku a hraje výborně. Kapela hraje tvrději, a pokud okolnosti dovolí, rád s nimi zapěji jako host ty staré kusany. A nyní se chystáme, po strašné spoustě let, zahrát si se Třemi sestrami. Ony mají příští rok třicet let od vzniku a chystají monstrakce. Uvidíme, jak to dopadne, s Fanánkem jsme se o tom bavili, tak snad dobře a vyjde to. Je to už drahně let, co tehdy Buřinky II. hrály se Třemi sestrami v Žaláku, tehdy klubu v Mariánských horách. Bylo to v roce 1988.

Buřinky III na Colours nikdy nehrály. A Úspěch? Skóroval na Barvách aspoň jednou?

Kdyby to slyšela Zlatka Holušová, tak by se určitě zasmála. Úspěch je vlastně na Colours nečastěji vystupující kapelou, jednou jsme ten festival na Slezskoostravském hradě otvírali.

A nyní moje tradiční, nejmíň deset let stará otázka. Kdy konečně bude album Úspěchu?

Už nehrajeme tak folkově, je to takový bigbít. A už jsou slyšet uvnitř kapely hlasy, že by bylo dobré něco natočit. I hlavní parťák a otec zakladatel Maroš Moroň je tomu nakloněný, tak snad do toho studia brzy vlezem. Ale jedno album už přece jen máme, je živé a sestříhal ho z různých koncertů Úspěchu jeden pán z jižní Moravy!

Čím se zabýváš pracovně a čím ve volném času?

Tak, dělám na dvou – třech místech v Ostravě pořad Praskání, občas oldies diskotéky, hraju, moderuji… Jinak se věnuji žití, neboť jak říkají kamarádi z Plzně – život je jeden z nejtěžších, ale je to pašák!

Zdeněk Figura | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.