Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Letní část cyklu Čtvero ročních období nabízí hudební skvosty ve špičkovém podání

Letní část cyklu Čtvero ročních období nabízí hudební skvosty ve špičkovém podání

26.6.2014 00:00 Hudba

Jakými tóny zní jaro, léto, podzim a zima v hlavním městě Argentiny? To uslyší posluchači ve čtvrtek 26. června od 19 hod v kostele sv. Václava v centru Ostravy. Komorní orchestr Musica Minore zahraje skladbu Čtvero ročních období v Buenos Aires Astora Piazzoly v kontrastu s oblíbeným stejnojmenným dílem Antonia Vivaldiho. Koncert zahajuje letní část již 7. ročníku cyklu Čtvero ročních období.

Zvětšit obrázek

Letní část hudebního cyklu zahájí komorní orchestr Musica Minore.
Foto: Archiv

Sobota 28. června bude patřit německému baroknímu skladateli Georgu Philippu Telemannovi (1681–1767), jehož současníci poctili označením „nesrovnatelný mistr“. Program, který bude uveden v 15 hod v kostele sv. Mikuláše v Ostravě-Porubě a následně v 18 hod v kostele sv. Václava ve Velké Polomi, představuje výběr z autorovy rozsáhlé instrumentální tvorby.

„Zazní v něm například sólové a triové sonáty z jeho vrcholných sbírek Der getreue Musikmeister a Essercizii musici, v nichž se objevují i oblíbené části reflektující lidovou hudbu krčem Dolního Slezska, kde Telemann strávil krátké, leč velmi inspirativní období svého života,“ uvedl jeden z účinkujících, flétnista Jan Kvapil. Spolu s ním vystoupí hráčka na barokní flétnu Marta Kratochvílová, loutnista Jan Čižmář a hráč na barokní violoncello Dalibor Pimek.

Letní část cyklu uzavřou v neděli 29. června v 17 hod opět v ostravském kostele sv. Václava Benda Quartet a lektoři mezinárodních klarinetových kurzů pořádaných v Ostravě (klarinetisté Gabor Varga z Maďarska, Arkadiusz Adamski z Polska, Karel Dohnal a Igor Františák z České republiky a saxofonista Philippe Portejoie z Francie).

Organizátorem koncertního cyklu Čtvero ročních období je občanské sdružení Svatováclavský hudební festival. Vstupenky lze zakoupit v předprodeji v Ostravském informačním servisu, v Kulturním centru Poruba, po předchozí domluvě v kanceláři Svatováclavského hudebního festivalu a dále pak v místě konání před začátkem jednotlivých koncertů, kde mají čtenáři deníku Ostravan.cz po předložení čtenářské karty dvacetiprocentní slevu.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.