Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Skončil Sweetsen Fest a jeho organizátor říká: Příští rok čekejte další novinky

Skončil Sweetsen Fest a jeho organizátor říká: Příští rok čekejte další novinky

29.6.2014 00:00 Atd.

Čtyři dny nabité hudbou, ale také dalším doprovodným programem, má za sebou jeden z největších festivalů v kraji, frýdecko-místecký Sweetsen Fest, který skončil v ranních nedělních hodinách. Začal už ve středu, prošlo jím mnoho tisíc diváků a k jeho vrcholům patřil koncert Davida Stypky, kapely Downbellow nebo Reného Součka s tradiční festivalovou hymnou. Úspěch slavila také nová šestá scéna určená literátům. Ředitel Sweetsen festu Petr Korč přibližuje svůj pohled jedenáctý ročník tohoto velkolepého setkání.

Zvětšit obrázek

Hlavní strůjce festivalu Petr Korč
Foto: Michal Lev

Jak hodnotíš průběh festivalu, který se už tradičně dokáže obejít bez vstupného?

Můžu s jistotou opět říci, že se Frýdek-Místek sešel na dva dny, aby zaplnil rozsáhlý areál Tělovýchovné jednoty. Přitom jsme ale začali už ve středu, protože za svou dobu vzniku benefiční festival Sweetsen fest patří k největším v regionu. Přitom představuje jenom frýdecko-místecké umělce. Pro letošek se nám podařilo rozšířit program, takže jsme začali už ve středu, postupně na šesti samostatných scénách představil Sweetsen Fest literárně poetický program, filmové pásmo, hudbu, divadelní a taneční scénu. V pátek a v sobotu vypukl program v plné síle, zapojily se zbývající hlavní scény.

Festivalová atmosféra byla opět velmi přátelská a pohodová. Jak jsi to vnímal ty jako organizátor?

Nemůžeme si stěžovat na podnebí. Všude panovalo téměř dokonalé festivalové počasí. Nebylo ani moc velké horko, takže rodiny s dětmi proudily festivalem už přes den. Sobotní teplé počasí a jasná noc napomohly tomu, že se festival stal událostí pro hodně diváků, kteří se tady vydávají třeba jen proto, že se neviděli celý rok. Takže se stáváme komunitní akcí, která upevňuje i rodinné vztahy.

Pro místní scénu se na programu objevila určitě řada vrcholů, jak si to viděl ty?

Osobně bych vyzdvihl vystoupení Davida Stypky. Neobešlo se to úplně bez technických problémů, které jej snad provázejí pravidelně, ale přesto bylo jeho vystoupení velkým zážitkem. Myslím si, že i do budoucna bude vývoj Davida a jeho kapely Bandjeez velmi zajímavý. Také bych rád vyzdvihnul naše moderátorské duo Palko a René Souček. Za ty roky se opravdu sehráli a stali se velmi zábavnými průvodci celého festivalu.

René Souček během vystoupení na Sweetsen Festu

Jste festivalem složeným výhradně z místních umělců, patrioti Frýdku-Místku z Vás musí mít nekritickou radost, lze vůbec říci, že se některé koncerty vydařily více než ostatní? Co třeba stálice Downbelow?

Skoro všechny kapely na Sweetsenu, pokud dostaly dobré časy, jsou zajímavé, takže je těžko vyzdvihovat. Klidně to mohou být Slepí křováci, kteří letos vyhráli v soutěži Líheň. Co se týká festivalových matadorů, kteří snad nevynechali jediný ročník, tak to jsou zcela určitě Downbelow, kteří se setkávají s tradičním nadšením a patří k festivalových headlinerům. Hezkou festivalovou tečkou byla třeba komorní scéna U Arnošta, kterou zakončila bubenická smršť desítek interpretů.

Jak hodnotíš letošní festivalovou novinku, kterou byla poprvé uvedená šestá scéna zaměřená na přednes nebo četbu literatury?

Měli jsme trošku obavy, jak literární scéna dopadne. Přestože to není rozsahem a návštěvností nejsilnější část programu, tak nás posunuje o kus dál a do programové mozaiky přidává další velmi cenný klenot. A to bez výjimky, ať už na ní vystoupili ostřílení umělci nebo teprve začínající mladí nadšenci.

Na Sweetsen festu je patriotismus vidět téměř všude.

Jaký je vlastně Váš tradiční divák? Není to ten, který má hluboko do kapsy, když máte vstup zdarma?

Festival přilákal spoustu návštěvníků, ale zejména rodiny s dětmi. Ty se v sobotu mohly účastnit programu již od 13 hodin a poslechnout si festivalovou hymnu Reného Součka Fajne Mjesto, která už tradičně vzbuzuje euforii. Náš divák je také štědrý, nemusí platit vstupné, ale rád přispěje na charitativní organizace. Letošní sbírky vynesly 66 446 korun.

Jedenáctý ročník je u konce, už víte, co byste rádi neopomenuli na dalším pokračování Sweetsen Festu?

Už nyní víme, že pro příští rok připravíme novinky. Zejména na základě úspěchu dětského programu. Chystáme proto otevřít samostatnou scénu, na které vystoupí dětské soubory. Takže nově naplníme heslo „Sweetsen fest – Festival pro celou rodinu“.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.