Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. S šéfem Trojhalí Karolina o ukončené rekonstrukci, Nohavicovi i městské galerii

S šéfem Trojhalí Karolina o ukončené rekonstrukci, Nohavicovi i městské galerii

10.7.2014 07:48 Atd.

Velkou událostí bude v pátek otevření zrekonstruovaného objektu Trojhalí v sousedství obchodního centra Forum Nová Karolina. S ředitelem sdružení Trojhalí Karolina Petrem Šnejdarem, který je za rekonstrukci a provoz objektu odpovědný, si deník Ostravan.cz povídal o koncertu Jarka Nohavici, který provoz Trojhalí zahájí, o ukončené rekonstrukci i o tom, co všechno se bude v objektu v budoucnu odehrávat.

Zvětšit obrázek

Ředitel Trojhalí Karolina Petr Šnejdar před zrekonstruovaným objektem.
Foto: Aleš Honus

Do otevření Trojhalí a pátečního koncertu Jaromíra Nohavici zbývají už jen hodiny. Stojíme spolu uprostřed bývalé elektrocentrály, kde se koncert uspořádá. Vzpomínáte si na chvíli, kdy jste na tomto místě stál poprvé?

Pamatuji si to přesně. Když jsem tady přišel poprvé, našel jsem v prachu na zemi útržek od vstupenky na památečný koncert Jaromíra Nohavici z roku 2006. Ten lístek jsem si schoval na památku a díky tomu vím, že v pátek, kdy to tady bude Nohavica otevírat, to bude přesně 8 let a 11 dní ode dne, kdy to tady symbolicky zavíral. Myslím si, že právě díky tomuto koncertu mohla vzniknout myšlenka, že tento prostor by měl být zachován právě pro kulturní a společenské účely, pro které je chceme využívat nyní. To znamená zastřešené náměstí pro koncerty, letní kina, divadla, výstavy, tedy všechno možné, co si dokážete představit a co se dá dělat na běžném náměstí. Díky tomu, že rekonstrukci Trojhalí zahrnula společnost Multi Development do svého projektu, ta budova neskončila podobně jako skončila bývalá ostravská jatka… Když pak firma zjistila, že to nezvládne, nenechala to zchátrat, jako Ostravanům známý řetězec nechal zchátrat jatka, a předala to městu za symbolických deset tisíc korun. Díky tomu se Trojhalí vlastně zachránilo…

V některých médiích proběhla informace, že kvůli nedostatku peněz se musel projekt architekta Pleskota měnit, co je na tom pravdy? Jak se současná podoba zrekonstruovaného Trojhalí liší od Pleskotova původního projektu?

Takhle to nebylo, ke změnám v projektu nás donutily objektivní podmínky. Zjistili jsme, že hladina spodní vody je mnohem výše, než když se projektovalo. Tomu jsme museli stavbu přizpůsobit tak, že jsme vybudovali jakousi vanu, která se noří do spodní vody a odolává jí. To byla zásadní změna v projektu, ale není to změna ve smyslu funkčnosti. Ta funkce samozřejmě zůstala stejná – uvnitř bývalé Ústředny vznikla dvě krásná sportovní hřiště a v sousední elektrocentrále kryté náměstí. Všechno je propojeno suterénem, ve kterém je sociální zázemí a hlavní komunikační prostor. Tohle všechno zůstalo a zůstala i základní myšlenka Josefa Pleskota zachovat autentický historický vzhled. On nic nevestavěl, nic nepřerušil, nikam nevložil nějakou moderní skleněnou kostku, ty stavby zůstávají tak, jak je pan Pleskot zamýšlel. Všechno, co se vestavovalo, jako sociální zázemí, sklady a podobně, jsme zakopávali pod zem. Právě díky tomu budovy teď vypadají stejně, jako vypadaly před sto lety.

Pojďme krátce k chystanému koncertu Jaromíra Nohavici. To, že vystoupí s dechovkou, byl jeho nápad?

Ano, přišel s tím sám poté, co ho oslovil Josef Pleskot, aby provoz Trojhalí zahájil. Jaromír Nohavica chtěl pro tuto příležitost zkusit něco úplně jiného, co ještě nedělal, a tak požádal o spolupráci místní muzikanty, kteří spolu s ním budou hrát písničky o Ostravě v zajímavých a jiných aranžích.

Takže to nebudou jen písně Jaromíra Nohavici?

To nevím, to bude překvapení nejenom pro diváky, ale i pro nás.

Sdružení Trojhalí Karolina je nositelem projektu Galerie města Ostravy, která právě v Trojhalí měla mít podle původního projektu jednu ze dvou výstavních prostor. Když jsem se ale dnes podíval na webové stránky Trojhalí, byl jsem zaskočen. Ve výčtu jedenácti bodů, co se zde bude dít, jsou výstavy až na devátém místě za různými blešími trhy a komerčními akcemi. O Galerii města Ostravy tam není ani slovo. Proč?

Ten výčet aktivit rozhodne nelze brát jako výčet našich priorit. Je to výčet bodů, co všechno se zde může všechno dít. Výstavy se zde budou konat jak ty běžné komerční, tak umělecké. To, co zde bude dělat Galerie města Ostravy PLATO, je spíše na jejích webových stránkách. Už v srpnu zde bude mít velmi zajímavou instalaci rektor pražské AVU Tomáš Vaněk ve spolupráci s kurátorem Markem Pokorným. Bude to zvuková instalace, která celý prostor krytého náměstí podtrhne. Člověk, který sem přijde, bude moci poslouchat zvuky, které zde byly nahrány a bude moci tak vnímat prostor, ve kterém se nachází.

Ta výstava měla podle některých médií zahajovat provoz Trojhalí, nakonec jste se rozhodli pro Nohavicu. Proč?

To byla dezinformace, která asi vzešla z určitého nepochopení. My jsme nikdy neřekli, že Tomáš Vaněk zahájí provoz Trojhalí, ale je to tak, že zahájí výtvarné aktivity, které se zde budou odehrávat pod hlavičkou Galerie města Ostravy PLATO. O jaké aktivity přesně půjde, by mohl nejlépe odpovědět umělecký manažer PLATO Marek Pokorný.

Opakovaně operujete s pojmem zastřešené náměstí. Já si pod pojmem náměstí představuji prostor, který je veřejně přístupný kdykoliv a komukoliv. Jak to bude fungovat zde, skutečně bude Trojhalí s výjimkou některých uzavřených akcí stále přístupné?

Ano, ten prostor bude veřejný. Kdo tady chce přijít, bude moci, stejně jako na kterékoliv běžné náměstí. Bude si tady moci kdokoliv třeba zajezdit na skejtu nebo na kolečkových bruslích, mohou tady přijít maminky na procházku s kočárky… Časem začneme nabízet i různé způsoby vyžití pro různé skupiny, aby tady lidé mohli přijít skutečně jen tak. Když tady nebude uzavřená akce, třeba koncert, budeme mít otevřeno.

Čtenáře kulturního deníku Ostravan.cz bude nejvíce zajímat, na co konkrétního se mohou těšit. Víme, že zde bude příští týden Festival v ulicích, zmiňoval jste zvukovou instalaci Tomáše Vaňka. Ale co bude dál, můžete už prozradit nějakou další kulturní akci, která zde ještě letos bude?

Sami plánujeme akci na září, na které by Trojhalí mělo veřejnosti představit své široké možnosti – bude to jakási ochutnávka Trojhalí. Ze strany externích pořadatelů zatím nic naplánováno nemáme. Zájem už tady je, pořadatelé nás kontaktují, ale zatím jsme nic konkrétního neuzavřeli, a to hlavně proto, že se ještě do posledních dní stavělo a ještě teď se uklízí a dodělávají se poslední úpravy… Nejdříve chceme naše načančané náměstí ukázat co nejširší veřejnosti. Nabízet prostory zájemcům o pořádání koncertů začneme až po Festivalu v ulicích. A že máme co nabízet, určitě uvidí všichni v pátek i v průběhu příštího týdne.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.