Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravské muzeum vystavuje ostatky ze zapomenutého hřbitova, objeveného v centru města

Ostravské muzeum vystavuje ostatky ze zapomenutého hřbitova, objeveného v centru města

16.7.2014 00:00 Atd.

Historii zapomenutého hřbitova, který se nacházel v oblasti dnešní Puchmajerovy ulice v centru Ostravy, odkrývá výstava, která začala v úterý v Ostravském muzeu. Na hřbitově bylo v letech 1585 až 1852 pohřbeno více než sedm tisíc lidí. Výstava zachycuje výsledky archeologického průzkumu, který začal v roce 2007, kdy dělníci při výkopových pracích narazili na obrovské množství kosterních pozůstatků. Kromě archeologů se tehdy do práce dali i antropologové, kterým se podařilo na základě ostatků sestavit portréty dvou z pohřbených.

Zvětšit obrázek

Archeolog Ostravského muzea Zbyněk Moravec u vystavených ostatků.
Foto: Aleš Honus

Nebylo to přitom poprvé, kdy se v Ostravě úplnou náhodou objevil dávno zapomenutý hřbitov. Poprvé tato situace nastala v roce 1927 při hloubení základů nové spořitelny, kdy dělníci vykopali spoustu lidských koster. Nález způsobil velké pozdvižení, záhy ale bylo zjištěno, že základy pro budovu se začaly kopat v místech, kde se před desítkami let nacházel hřbitov.

Druhý podobný objev na sebe strhnul pozornost veřejnosti v roce 2007. Lebky a kosti, které trčely z výkopu v Puchmajerově ulici, se tehdy staly velkou atrakcí. „Přijela policie a muselo se dokazovat, že objevení nebožtíci nebyli do země ukryti, aby byl zamaskován zločin, ale zcela řádně pohřbeni,“ vzpomíná archeolog Zbyněk Moravec v předmluvě k publikaci, která doprovází aktuální výstavu v Ostravském muzeu.

Hřbitov byl založen ve druhé polovině šestnáctého století. „Tehdy v Ostravě řádila morová epidemie a měšťané už neměli kam pohřbívat mrtvé, a tak žádali biskupa o rozšíření hřbitova u kostela sv. Václava na úkor farní zahrady. Biskup to ale nepovolil, a tak byl nakonec založen nový hřbitov,“ řekl Moravec. Později, v roce 1728, zde byla vystavěna i kaple sv. Lukáše. Podle historických záznamů, které se podařilo dochovat, bylo na hřbitově jen v letech 1723 až 1843 pohřbeno 7 442 osob.

Výstava nyní nabízí nejenom obrazovou dokumentaci hřbitova, jehož část byla v roce 2007 okryta, ale také model již zaniklé kaple a archeologické nálezy včetně kosterních pozůstatků několika pochovaných lidí.

IMG_4898

Na výstavě je k vidění model kaple sv. Lukáše, která byla stržena na konci 19. století. (Foto: Aleš Honus)

Zajímavé jsou také portréty dvou zemřelých, které se podařilo sestavit antropologům. U ženy dokonce historici znají i totožnost – jde o jistou Marianu Machovou, která zemřela ve věku 20 let v roce 1837 na krvácení do mozku. Její totožnost se při výzkumu zjistila díky tomu, že její lebka byla po smrti proříznuta. V archivech se podařilo zjistit informaci o úmrtí mladé ženy, která zemřela na následky krvácení do mozku a po smrti byla její hlava pitvána. „Díky tomu usuzujeme na 98 procent, že jde právě o Marianu Machovou. Definitivně by to ale musely potvrdit testy DNA,“ řekl Moravec.

Ostravské muzeum k výstavě vydalo i obsáhlou publikaci, která shrnuje veškeré historické souvislosti a výsledky průzkumu s bohatou obrazovou dokumentací. Výstava bude k vidění až do 7. září.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.