Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. VÍME PRVNÍ: Festival Ostrava Kamera Oko bude zahájen ve Velkém světě techniky

VÍME PRVNÍ: Festival Ostrava Kamera Oko bude zahájen ve Velkém světě techniky

1.8.2014 00:01 Atd.

Jediná tuzemská přehlídka zaměřená na kameramanské umění, kterou je mezinárodní filmový festival Ostrava Kamera Oko, žije čilými přípravami na nadcházející šestý ročník, jenž se bude konat od 26. září do 2. října. Přestože program zatím oficiálně nebyl zveřejněn, organizátoři festivalu již poskytli deníku Ostravan.cz první informace k nadcházejícímu ročníku, který i letos vstoupí do atraktivního prostředí Dolní oblasti Vítkovice.

Zvětšit obrázek

Snímek z venkovní projekce filmu Kouř na jednom z uplynulých ročníků
Foto pro O.K.O.: Martin Popelář

„Slavnostní zahájení bude v nově postaveném kině, které se nachází v budově STC – Velkého světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice,“ prozradila umělecká ředitelka festivalu Anna Kopecká.

O tom, že přípravy festivalu jsou v plném proudu, svědčí čtvrteční návštěva ředitele festivalu Jakuba Felcmana právě v Dolní oblasti Vítkovic, kde zjišťoval technické podmínky ve zmíněném kině, ve kterém se bude zřejmě konat hned několik filmových projekcí a možná zde bude zřízeno i nové festivalové centrum.

Většina filmových projekcí festivalu Ostrava Kamera Oko by se ale i letos měla tradičně objevit na plátnech známých ostravských kin jako je Minikino, Kino Art, Kino Luna, Stará Aréna a možná také dnes už uzavřený Vesmír.

Diváci se i letos mohou těšit na výběr úspěšných filmů z festivalů v Cannes nebo Mar Del Plata. Patří mezi ně například novinka Bílý bůh od maďarského režiséra Kornéla Mundruczóa (Projekt Frankenstein, Delta), kde je hlavním hrdinou pes. „Návštěvníci Oka budou mezi prvními, kteří budou mít možnost v České republice vidět dobrodružný snímek, kde hraje spousta psů i nějací lidé,“ říká Anna Kopecká. Hrdinou fascinujícího dramatu je pes Hagen, který se jednoho dne ocitne na ulici. Přesto hledá cestu zpět ke své majitelce.

Dalším pozoruhodným snímkem bude argentinsko-venezuelsko-peruánsko-německá koprodukce Špatný účes. Kromě toho se festival letos poprvé rozroste i mimo Ostravu, konkrétně do nedalekého Frýdku-Místku. „Se zdejším filmovým klubem plánujeme uvedení dvou filmů,“ prozradila Anna Kopecká.

Festival letos také přinese retrospektivu věnovanou kameramanu Karlu Slachovi. „Pocta pro Karla Slacha zahrne například jeho studentské filmy a také speciální projekci sestavenou z filmů, které natočil pro známého dokumentaristu a filozofa filmu Karla Vachka,“ uvedla Anna Kopecká. Vzhledem k dokumentárnímu charakteru Slachovy tvorby a atraktivnímu místu projekcí v areálu průmyslových Vítkovic se součástí festivalu stane také sekce dokumentárních filmů věnovaných architektuře.

K zajímavým festivalovým událostem bude patřit mobilní promítání filmů na zdi historických budov. Známá a také již tradiční „filmová procházka“ s přenosným kinem se uskuteční po Vítkovicích.

Kameramanský festival se poprvé konal v roce 2010, kdy byl součástí kandidatury Ostravy na Evropské hlavní město kultury. Každoročně přiváží do moravskoslezské metropole nejen mistry filmového obrazu (Willy Kurant, Walter Lasally, Jaromír Šofr, František Uldrich, Jaromír Zaoral aj.), ale také připomíná nejvýznamnější osobnosti filmového světa spjaté s Ostravou. Zahajovací ročník byl ve znamení odhalení památníku Karlu Reiszovi, který před válkou emigroval do Velké Británie, kde se posléze stal klíčovou osobností britské nové vlny Free Cinema, která inspirovala například Miloš Formana. Mezi významné hosty Ostrava Kamera Oko dříve patřili například režisérka Věra Chytilová a herec Jan Kačer, kteří jsou s Ostravou úzce spjati.

Diváci, kteří mají o festival zájem, mohou v současné době využít výhodné ceny akreditace, která na celý festival stojí až do konce srpna jen 250 korun, pak její cena stoupne na 400 korun.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.