Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Amatérské kapely se mohou hlásit do dalšího ročníku projektu Fajn Fest

Amatérské kapely se mohou hlásit do dalšího ročníku projektu Fajn Fest

5.8.2014 00:03 Hudba

Kapely a písničkáři se mohou až do konce srpna hlásit do dalšího ročníku projektu Fajn Fest, který podporuje amatérské kapely i samostatně vystupující muzikanty všech žánrů. Akci pořádá Dům kultury Akord a letos čeká účastníky řada novinek.

Zvětšit obrázek

Vítězové minulého ročníku - Simona Martausová a Keb-up Band
Foto: Archiv

Kapely i písničkáři se mohou k účasti v projektu hlásit na webu www.fajn-fest.eu, kde je i registrační formulář. Stačí o sobě vyplnit pár informací, nahrát tři skladby ve formátu mp3, fotografii a přidat odkaz na webové stránky. „Během září pak vybereme nejzajímavější interprety, kterým nabídneme další spolupráci,“ tvrdí Lucie Bergerová z Domu kultury Akord, který soutěž organizuje. Projekt byl původně vymyšlen jako česko-polský, ale hlásit se mohou i muzikanti ze Slovenska.

„Letošní ročník Fajn Festu není ani tak soutěží, jako tomu bylo v minulých ročnících, ale spíš příležitostí pro amatérské muzikanty. Kapely nebudou hodnoceny, která z nich je nejlepší, ale budou vybrány organizátorem a partnery podle toho, jaká spolupráce jim může být nabídnuta. Na spoustě akcí Domu kultury Akord totiž nebývá prostor pro tvrdší nebo experimentální hudební žánry, ale to by mohly vykrýt nabídky ostatních partnerů,“ říká Bergerová.

Další novinkou pro letošní ročník  je to, že se mohou přihlásit i kapely, které se nevěnují čistě autorské tvorbě. Při výběru nejzajímavějších interpretů však bude brán zřetel na originalitu podání převzatých písní. „Je spousta mladých začínajících kapel, které se sehrávají na převzatých písních. Někdy dokonce coverům dají úplně novou tvář, když třeba hrají klasické rockové pecky jazzově a podobně. A protože takoví interpreti mohou zapadnout do dramaturgické koncepce akcí Domu kultury Akord, rozhodli jsme se hodit pomocné lano i těmto souborům,“ vysvětluje organizátor projektu Jan Ražnok

Nejzajímavější kapely a písničkáři budou moci zahrát na řadě akcí pořádaných Domem kultury Akord, zejména na akci, která letošní ročník uzavře. Půjde o Fajn Fest s burčákem (Vinobraní). Ve spolupráci s Live Music Agency bude moci jedna z kapel zahrát také na Motofestu 2015, což zase bude příležitost pro rockové nebo metalové kapely. Další možnosti zprostředkování koncertů jsou v jednání. Na každou z přihlášených kapel čekají slevy v ostravské prodejně Hudební svět.

Patronem letošního ročníku je Evžen Hofmann, kytarista skupiny Kryštof, který jedné z kapel nabídne výhodné nahrávání ve svém novém, moderně vybaveném a plně profesionálním studiu Taurus Records.

„Fajn Fest pomáhá zviditelnit mladé kapely a motivuje je v hudebním snažení, což je skvělé, protože je to další dobrý důvod, proč se o něco hudebního pokoušet,“ říká Hofmann.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.