Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Začátek Folkloru bez hranic poznamenal déšť, program na konzervatoři hlediště nezaplnil

Začátek Folkloru bez hranic poznamenal déšť, program na konzervatoři hlediště nezaplnil

12.8.2014 07:46 Atd.

Festival Folklor bez hranic, který už sedmnáct let vždy v měsíci srpnu přináší lidovou hudbu, písně a tance do několika městských obvodů Ostravy, začal v pondělí večerním koncertem v sále Janáčkovy konzervatoře. Tradiční odpolední pozvánka pod názvem Ať žije festival, plánovaná na Jiráskovo náměstí, musela být zrušena kvůli nepřízni počasí. Ohroženo bylo i konání zahajovacího koncertu - přívalový déšť zaplavil budovu Janáčkovy konzervatoře, voda protekla střechou, vyřadila z provozu zvukovou a světelnou techniku a odpolední zkoušky souborů nemohly proběhnout.

Zvětšit obrázek

Francouzský soubor Le Cordon Camarquaisna festivalu Folklor bez hranic
Foto: Ladislav Vrchovský

Organizátoři festivalu neměli pro odpolední program připravenu tzv. mokrou variantu. Je to škoda, protože v centru města se nabízí například sál multižánrového centra Cooltour, který je pro takovou příležitost zajisté vhodnější než akusticky nevyhovující „kryté náměstí“ nedávno otevřeného Trojhalí Karolina. Několik jedinců postávajících kolem šestnácté hodiny v dešti na Jiráskově náměstí ale zmiňovalo i tuto možnost.

Program zahajovacího koncertu byl ovlivněn i neúčastí gruzínského souboru. Ten letos do Ostravy vůbec nepřijede, a to proto, že Gruzínci si nestihli včas vyřídit vstupní víza do České republiky. Tanec vysoké úrovně tak nabídl jen pořádající soubor Hlubina a svým způsobem i indický soubor Spandan Sanskrutik trust Ahmadábád. Vysokou úroveň pěveckého umění předvedl i běloruský vokální soubor Lěl. Velmi sympaticky zapůsobil vícegenerační francouzský soubor Le Cordon Camarquais, který předvedl repertoár opírající se o tradiční lidovou kulturu s její prostotou a stylovou čistotou.

folklor2

Indický soubor přináší nejen exotiku a atraktivitu, ale i vysokou úroveň hudebního a tanečního umění. (Foto: L. Vrchovský

Plzeňský MLS (Malý lidový soubor) je v podstatě lidovou muzikou. Skupina muzikantů a zpěváků vznikla před pěti lety, vychází z muzikantského a pěveckého odkazu štrajchových a dudáckých kapel západních Čech a předvedla vskutku perfektní výkon. Poslední účinkující v programu zahajovacího koncertu, polský soubor Zemia Legnicka, tančí a zpívá s doprovodem reprodukované hudby, což je vždy méně atraktivní, než vystoupení s živou muzikou. Novinkou a oživením bylo složení moderátorské dvojice zahajovacího koncertu – pořad sympatickým způsobem uváděli herci Vendula Nováková a její otec Josef Novák Wajda.

Zahajovací koncert festivalu Folklor bez hranic se již po několikáté odehrál před ne zcela zaplněným hledištěm. Jestli je na vině způsob propagace festivalu, nebo jsou zde jiné příčiny, to je otázka pro přípravný tým. Ten by se měl zabývat i stále sílícím voláním po novinkách v koncepci celého festivalového týdne. Na druhé straně je třeba uznat, a lze jen doufat, že letošní ročník to potvrdí, že zájem veřejnosti o koncerty na veřejných prostranstvích v městských obvodech stále stoupá.

Při pohledu na celkovou programovou nabídku lze vyslovit naději, že letos budou koncerty pod širým nebem atraktivnější a poutavější než tomu bylo v případě zahájení festivalu. Programy v obvodech totiž zajisté oživí vystoupení brněnských Gajdošů, vynikající romský soubor Cikne Čhave z Nového Jičína, Moravský dětský folklorní soubor Holúbek a Moravský soubor Ševčík z Ostravy, opavský Folklorní soubor Vrtek a Dětský folklorní soubor Úsměv z Opavy, cimbálová muzika Pramínky z Kopřivnice, další ostravský Národopisný soubor Odra i Dětský folklorní soubor Hlubinka. Ti všichni se do programového bloku zahajovacího koncertu nevešli. Zájemci o festivalové koncerty je však mohou zhlédnout v odpoledních programech v městských obvodech a v programu závěrečného pátečního podvečerního a večerního koncertu na Slezskoostravském hradě.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.