Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festival FestRockOVA končí fiaskem. Stormwitch nepřijede, akce se ruší

Festival FestRockOVA končí fiaskem. Stormwitch nepřijede, akce se ruší

13.8.2014 01:29 Hudba

Metalový festival FestRockOVA, který chtěl navázat na dvouletou tradici již zaniklé přehlídky Rocková Ostrava a který se měl konat v sobotu v areálu firmy LIBROS, byl jen pár dní před jeho konáním zrušen. Informoval o tom zástupce pořadatelů Rostislav Horáček. Německá kapela Stormwitch, která měla být hlavní hvězdou, totiž odmítla přijet, protože nedostala zaplacený honorář. Pořadatelé se nakonec v úterý večer rozhodli, že celou akci zruší - jako důvod mimo jiné uvedli málo prodaných vstupenek.

Zvětšit obrázek

Německá kapela odřekla účast na festivalu, ten byl vzápětí zrušen.
Foto: Archiv kapely

Kapela Stormwitch o tom, že do Ostravy nepřijede, informovala na svých webových stránkách a jako důvod uvedla, že nedostala včas zaplaceno. „Opakovaně jsme žádali organizátory o platbu, ale místo ní jsme se dočkali jen omluv,“ napsala kapela na své webové stránky. Zároveň vyzvala všechny své fanoušky, aby vraceli vstupenky a nepodporovali festival. Vzápětí na to údajně odřekly účast i některé další kapely.

Spoluorganizátor festivalu Rostislav Horáček ještě v úterý odpoledne tvrdil, že s kapelou festivalový tým stále jedná. Na Facebooku pořadatelé uvedli, že jde o fámy. „Věříme, že kapela Stormwitch nakonec přijede,“ tvrdil Horáček ještě odpoledne. V úterý večer pak ale řekl, že akce bude zrušena.

Přípravy festivalu, který navazuje na akci Rocková Ostrava, přitom provázely velké problémy už od chvíle, kdy pořadatelé oznámili, že akci uspořádají. Festival se měl nejprve konat v Dolní oblasti Vítkovice, poté bylo jako dějiště festivalu oznámeno Trojhalí Karolina. Ani zde se pořadatelé nedohodli, a tak festival přesunuli do areálu firmy LIBROS. Nakonec se akce neuskuteční ani zde.

Pořadatelem akce je společnost RB Autobaterie.  „Prodalo se velmi málo vstupenek,“ řekl jednatel firmy Rostislav Bystroň. Dodal také, že za celou ostudu kolem festivalu může Rostislav Horáček. „Souhlasili jsme s tím, že naše firma festival zastřeší. Měli jsme za to, že pan Horáček má velké zkušenosti s pořádáním festivalů Rocková Ostrava,“ dodal Bystroň. Nakonec ale podle něj vyšlo najevo, že Horáček a firma Promo One, za kterou dříve vystupoval, má v souvislosti s pořádáním dřívějších festivalů velké dluhy. Kvůli tomu musel být festival přesunut na jiné místo. Kapely pak začaly požadovat peníze předem, a tomu nemohli pořadatelé na poslední chvíli vyhovět.

Rostislav Horáček, který měl na starost produkci festivalu, odmítá vinu za jeho zrušení. Za malý zájem fanoušků podle něj může pořadatelská firma, která nezajistila dostatečnou propagaci. „I přes těžkou situaci jsme festival měli finančně připraven zejména díky firmě Budvar a příspěvku partnerů, bohužel nezaplacené zálohy u všech zahraničních kapel způsobily pád festivalu. Původně totiž některé kapely zálohy dostat nechtěly, ale když zjistily, že nedostávají finance ostatní, požadovaly to také. Dal jsem do festivalu všechny síly a chtěli jsme pro fanoušky to nejlepší, festival jsem nezrušil já,“ sdělil Horáček.

Lidé mohou vstupenky vracet v předprodejní síti, kde byly zakoupeny. „Je nám moc líto vzniklé situace, všem fanouškům se omlouváme. V každém případě jim budou peníze vráceny,“ dodal Bystroň.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.