Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kostely po necelém roce znovu naplní duchovní hudba v podání špičkových interpretů

Kostely po necelém roce znovu naplní duchovní hudba v podání špičkových interpretů

20.8.2014 00:02 Hudba

Už jen necelé dva týdny zbývají do zahájení jedenáctého ročníku největšího tuzemského festivalu duchovní hudby. Svatováclavský hudební festival začne 1. září v Ostravě uvedením monumentálního Dvořákova Requiem v interpretaci Janáčkovy filharmonie pod taktovkou Jakuba Hrůši. Koncert v kostele Panny Marie Královny v Mariánských Horách odstartuje maraton tří desítek koncertů v 17 městech celého Moravskoslezského kraje.

Zvětšit obrázek

Václav Luks, umělecký vedoucí souboru Collegium 1704.
Foto: Ivan Korč

Dramaturgie 11. ročníku se nese ve znamení Roku české hudby. Festival uvede díla českých skladatelů od baroka až po současnost v podání předních českých i zahraničních umělců. Jako sólisté vystoupí vynikající umělci a hudební tělesa specializující se zejména na starou hudbu. „Na festivalu budou hostovat hudebníci ze Španělska, Francie, Rakouska, Německa, Švýcarska, Dánska, Polska a Slovenska,“ říká ředitel festivalu Igor Františák.

Zatím na všechny koncerty s výjimkou recitálu Jaromíra Nohavici, který představuje výrazné vybočení z dramaturgie festivalu, jsou ještě vstupenky k dispozici, i když některé jsou již těsně před vyprodáním. „Podle očekávání je obrovský zájem o zahajovací a závěrečný koncert, ale také o další koncerty, na kterých budou uvedena rozsáhlá duchovní díla,“ tvrdí Františák.

Nepřehlédnutelným vokálně-instrumentálním počinem bude zejména uvedení dvou rozsáhlých skladeb Jana Dismase Zelenky – Missa Dei Filii a Te Deum 14. září v Evangelickém kostele v centru Ostravy. Sólistkou koncertu bude mimo jiné Martina Janková, rodačka z Karvinska, která nyní působí jako sólistka Curyšské opery a je považována za jednu z nejlepších evropských pěvkyň. Wroclavský barokní orchestr bude dirigovat Václav Luks. „Podařilo se nám vytvořit velmi zajímavou konstelaci. Českého barokního skladatele z období sasko-polské unie, který byl ovlivněn italskou hudbou a působil na saském dvoře v Drážďanech, bude interpretovat saský Drážďanský komorní sbor a polský Wroclawský barokní orchestr pod taktovkou českého dirigenta Václava Lukse,“ vyzdvihuje středoevropský rozměr projektu jeho iniciátor Oliver Geisler z Drážďanského komorního sboru, který má světové renomé.

Poprvé v České republice se představí soubor světového renomé La Grande Chapelle z Madridu, a to postupně 6. a 7. září v Opavě a v Českém Těšíně. Nevšedním uměleckým zážitkem bude letos také vystoupení komorního souboru PhilHarmonia Octet 10. září ve Frýdlantě nad Ostravicí a následujícího dne v Dolním Benešově, kde zazní mimo jiné premiéra nové skladby Světlo na konci tunelu, kterou napsal ostravský skladatel Aleš Pavlorek. Dalším z netradičních projektů bude uvedení barokní opery Calisto Francesca Cavalliho v podání ansámblu Collegium Marianum s vynikající sopranistkou Hanou Blažíkovou. Dílo bude uvedeno 27. září v opavském kostele sv. Václava.

Pozornost si zaslouží také koncerty francouzského saxofonisty Philippa Portejoie (2. a 3. září v Hlučíně a Kopřivnici), souboru Schola Gregoriana Pragensis s Davidem Ebenem (11. a 12. září v  Bystřici n. Olší a Ludgeřovicích) či Festivalového komorního orchestru Svatováclavského hudebního festivalu se sólistkou Markétou Cukrovou (16. a 17. září v Třinci a Havířově).

Festival se letos bude konat v jiném termínu než doposud. Prvních deset ročníků vždy rámovaly dva české státní stávky 28. září a 28. října. Letos poprvé festival začne už 1. září a skončí na svátek sv. Václava. „Hlavním důvodem, který nás přivedl ke změně tradičního termínu konání festivalu, je snaha zvýšit komfort hudebníků i návštěvníků. Všechny koncerty se odehrávají v kostelích, kde teplota v říjnu bývala často na hranici přijatelnosti a několikrát hrozilo, že kvůli tomu budeme muset koncert dokonce zrušit. Orchestry a sólisté kromě toho často již v říjnu odjíždějí na zahraniční turné a nemohli tak přijmout pozvání na náš festival,“ vysvětlil ředitel festivalu Igor Františák.

Držitelé karet Ostravan mají nárok na slevu ve výši 20 procent na všechny koncerty 11. ročníku Svatováclavského hudebního festivalu. Dále mají držitelé karty nárok na slevu ve výši 10 procent na všechny CD a DVD z produkce Svatováclavského hudebního festivalu. Slevu lze uplatnit v kanceláři Svatováclavského hudebního festivalu, o. s., Dr. Šmerala 6, Ostrava – Moravská Ostrava, nebo přímo před akcí v místě konání. Více informací ZDE.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.