Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Divadlo Petra Bezruče zahajuje sezónu Ztráty a nálezy

Divadlo Petra Bezruče zahajuje sezónu Ztráty a nálezy

4.9.2014 00:00 Divadlo

Divadlo Petra Bezruče v úterý 9. září slavnostně zahájí novou sezónu, která dostala název Ztráty a nálezy. První uváděnou inscenací bude oceňovaná komedie Můj romantický příběh v režii Daniela Špinara. Součástí slavnostního večera bude vyhlášení výsledků již tradiční ankety Bezruč sobě, které zůstávají do poslední chvíle přísně utajené. Vyhlášeni budou nejlepší herečka, herec a inscenace uplynulé Roztoužené sezóny.

Zvětšit obrázek

Známé tváře hereckého souboru Divadla Petra Bezruče.
Foto: Divadlo Petra Bezruče

Letošní sezóna s názvem Ztráty a nálezy nabídne celkem pět nových titulů. Jak uvedli zástupci divadla na středeční tiskové konferenci, diváci se mohou těšit na světovou premiéru, literární bestseller i velké dramatické klasiky. „Šedesátou devátou sezónu jsme pojmenovali sezónou ztrát a nálezů. Příběhy, se kterými se v divadle setkáte v této sezóně, jsou plné smutných ztrát a radostných nálezů, stejně jako bolavého nalézání a krásných ztrát,“ říká umělecký šéf divadla Štěpán Pácl.

Název sezóny nezrcadlí pouze témata premiérových titulů, ale také velkou proměnu, která proběhla v hereckém souboru. Po několikaletém angažmá divadlo opustili Tereza Vilišová, Tomaš Dastlík, Přemysl Bureš a Josef Jelínek. Diváci se ale se všemi jmenovanými budou v Divadle Petra Bezruče vídat také v letošní sezoně, protože budou dohrávat inscenace, které si bez nich prostě nelze představit.

Několik týdnů si budou muset diváci počkat na oblíbenou herečku Sylvii Krupanskou, která se před nedávnem stala šťastnou maminkou. Na jeviště by se ale měla vrátit údajně už v říjnu.

 

 

Naopak novými posilami hereckého souboru Divadla Petra Bezruče jsou Sarah Haváčova a Vojtěch Říha, čerství absolventi Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Oba se objevili na jevišti Divadla Petra Bezruče již na konci minulé sezóny, a to v inscenaci Moliérovy komedie Scapinova šibalství. „Je to jedno z nejlepších českých divadel. Nemusela jsem se dlouho rozhodovat,“ objasňuje důvody příchodu do Divadla Petra Bezruče Sarah Haváčová. „Popravdě si nemyslím, že je moc herců, kteří by odmítli Bezruče,“ dodává Vojtěch Říha.

Přehled premiér sezóny Ztráty a nálezy 2014/15 (oficiální prezentace divadla)

Felicia Zeller: Klub outsiderů, režie Jiří Honzírek, premiéra 19. září 2014. Současna německá spisovatelka, dramatička a filmová režisérka si nebere servítky a ve svých hrách se pouští do kritiky sociálních nešvarů, na něž bohužel i u nás narážíme na každém kroku. Ve hře Klub outsiderů si bere na mušku praktiky pracovníků sociálních a pracovních úřadů. Staňte se svědky českého boomu jejích her! „Klub outsiderů může být příběhem o přebujelém sociálním systému, kde si úředníci nudou zoufají, příběhem o vyhoření střední třídy, na níž nestačí armády terapeutů, třídy, která má všechno, co potřebuje, jen žít se jí jaksi nechce.V každém případě je to příběh naléhavý.  A je třeba jej vyprávět,“ říká Jiří Honzírek

Samuel Beckett: Čekání na Godota, režie Štěpán Pácl, premiéra 31. října 2014. Díky své hře Čekání na Godota se stal Samuel Beckett jedním z hlavních představitelů absurdního divadla. Dva klaunové, Vladimir a Estragon, žongluji s věčnými otázkami lidské existence. Má naše konání smysl, nebo je veškerá snaha marná? Činí nás svobodná vůle svobodnými, nebo spoutanými? Název hry Čekání na Godota si v poslední době rádi berou do úst i politikové. Myslíte si, že hru četli? Buďte vzdělanější než oni a přijďte se na Godota podívat. „Na Godota se v Ostravě ještě nikdy nečekalo a přeci v tomto městě pořád na něco čekáme.  Až se tu bude lépe dýchat, až tu bude práce, až přijede zpožděný vlak, až bude líp nebo až bude hůř… Těším se na tenhle divadelní svátek,“ říká režisér Štěpan Pácl

Martin McDonagh: Osiřelý západ, režie Janka Ryšánek Schmiedtová, premiéra v lednu 2015. Zveme vás na další setkání s irským dramatikem, proslulým černými komediemi divadelními i filmovými. Přesuneme se jen malý kousek dál od ostrova Inishmaan, domoviny mrzáka Billyho, na pevninu. Čtyři svérázné postavy nabízejí čtyři velké herecké příležitosti. Martina McDonagha není nikdy dost! „McDonagh napsal poutavé podobenství dnešního světa – v jeho hře není takový, jaký ho chceme vidět, v Osiřelém západu se odkrývají ty nejtemnější kouty lidské duše, to, o čem se nemá mluvit, ale co je,“ uvádí Janka Ryšánek Schmiedtová.

Odon von Horvath: Kazimír a Karolína, režie Štěpán Pácl, premiéra v březnu 2015. Na začátku své hry Kazimir und Karoline píše dramatik Odon von Horvath, že se „odehrává na mnichovském Oktoberfestu, a to v současnosti“. Napsal ji v roce 1932. Možná by ho překvapilo, jak nadčasová ta zmínka o současnosti je. Lidé se totiž nemění. A tak je možné, že příběh jedné divoké noci, hodně podobný tomu oktoberfestovému, prožívají jiní K+K zrovna dnes na Stodolní ulici. „Jednoho pátečního večera jsem si četl Kazimíra a Karolínu a pak jsem se vracel přes Stodolní do divadla. V tepu ohlušující hudby, záplavě lidí, kteří se chtějí bavit, ve změti stovek lidských šťastných i nešťastných příběhů jsem měl pocit, že Horváth hru nenapsal o 20. letech 20. století v prostředí mnichovského pivního Octoberfestu, ale o dnešku a o Stodolní,“ uvádí k chystané inscenaci Štěpán Pácl

Alexander Dumas starší: Tři mušketýři, režie Nikolaj Penev, premiéra v květnu 2015. Dramatizace nejznámějšího románu Alexandra Dumase staršího. Pro všechny muže s klukovskou duši a ženy s romantickým srdcem. Lačníte po dobrodružství? Objevte skryté talenty našich herců, kteří se nenechají dublovat kaskadéry! Nechoďte do multikina, u nás uvidíte 3M ve 3D! „Když jedno slovo má větší váhu než chorobná mnohomluvnost, tak pojmy jako hrdost, důstojnost a soudržnost nezrezaví jako kovové kalichy u starožitníků. Jak nádherně se asi žilo v době, kdyslovo platilo a dodržovalo se,“ tvrdí režisér Nikolaj Penev.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.