Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jazzový vizionář Avishai Cohen bude koncertovat v Ostravě

Jazzový vizionář Avishai Cohen bude koncertovat v Ostravě

5.9.2014 00:00 Hudba

Izraelský kontrabasista, zpěvák a skladatel Avishai Cohen, který uchvátil svět unikátním amalgámem jazzu, klasické komorní hudby a izraelských, sefardských a arabských vlivů, vystoupí v rámci projektu Solo Colours Concerts ve vítkovickém Gongu. Koncert se uskuteční 4. listopadu. Informovali o tom pořadatelé.

Zvětšit obrázek

Avishai Cohen vystoupí v Ostravě.
Foto: Archiv

Vizionář světového měřítka a jeden z nejvlivnějších žijících kontrabasistů tvoří se dvěma krajany – klavíristou Nitai Hershkovitsem a bubeníkem Danielem Dorem –  na koncertech těžko porazitelné trio na na kterém je navíc snadné získat závislost. Bravurně a po svém naplňuje výrok avantgardisty Johna Cage: „Chci slyšet, co jsem ještě neslyšel.“

V multifunkční hale Gong trojice hudebníků společně odehraje Cohenovy známé skladby s důrazem na jeho poslední, nadšeně přijaté album Almah o kterém Cohen řekl: „S každým novým projektem, ale možná nejvíc s tímto albem, si uvědomuju, že se nemohu zbavit sám sebe. A mám dobrý pocit z toho, že v albu, které je tak osobité, jsem nakonec rozpoznal a našel tyto vnitřní ostrovy, kam se uchyluju, abych komponoval. Ti, kteří si už album poslechli, mi neřekli, že má zvuk jako jazzová klasika, ale že zní jako moje hudba. Lepší poklony se mi nemohlo dostat,“ tvrdí Cohen. „Znamená to, že jsem stvořil něco opravdového a mám důvod v tom pokračovat,” dodává.

Pro Cohenovy koncerty stavějící na bezhraniční kompoziční hudbě v těsné vazbě s improvizací je příznačná nemožnost předpovídat, co přijde za okamžik. V tom spočívá jeho genialita.  „Na jedné straně mám rád napsané skladby, na druhé bych ale nejraději na všechny noty zapomněl a pouze improvizoval.”

Čtyřiačtyřicetiletý jeruzalémský rodák po přestěhování do Spojených států prošel newyorskou jazzovou scénou. Ke konci 90. let ho oslovil klavírista Chick Corea, s nímž Cohen natáčel i koncertoval po celém světě. Ke spolupráci ho přizvali rovněž Bobby McFerrin, Alicia Keys, Wynton Marsalis nebo Herbie Hancock. Nakonec se ale fenomenální baskytarista a skladatel vrátil domů do Izraele a vydal vlastní cestou a dodnes vydal mnoho vynikajících alb. Do České republiky se Avishai Cohen rád vrací, protože tu na něho podle jeho slov vždy čeká vnímavé a jeho hudbě rozumějící publikum.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.