Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Milovníky vizuálního umění čeká smršť: 9 vernisáží a 66 umělců za týden   

Milovníky vizuálního umění čeká smršť: 9 vernisáží a 66 umělců za týden   

8.9.2014 00:08 Obraz & Slovo

Podzimní výstavní sezóna začíná smrští vernisáží. Pro milovníky výtvarného umění to ale bude pořádný záběr, pokud tedy chtějí být u všech zahajovacích proslovů. Neobvykle výtvarně našlápnutý týden začíná v pondělí v Galerii Dole, pokračuje v úterý v Industrial Gallery, ve středu v Divadle Antonína Dvořáka a v PLATO, aby vyvrcholil v pátek v Galerii Nibiru.

Zvětšit obrázek

Z výstavy Dany Sahánkové ve Val. Meziříčí. V Ostravě ji čekají skromnější podmínky.
Foto: Archiv

Prohlížet si portfolio Dany Sahánkové (ročník 1984), absolventky pražské AVU v ateliéru kresby Jitky Svobodové, to je příjemné setkání s téměř zapomenutým druhem autorské imaginace. Totiž s dílem, které ze všeho nejvíc připomíná ilustrace k fantaskním či hororovým pohádkám a jejich alternativám pro dospělé čtenáře. K absurdním příběhům kafkovského ražení i k snovým, nadreálným tedy surrealistickým textům. Tolik letmý dojem autora tohoto textu, který se v pondělí 8. září vypraví za Danou Sahánkovou do Galerie Dole na výstavu Mezi podlahou a stropem. Kurátor výstavy Martin Mikolášek konečně uvažuje obdobně: „Dana Sahánková tematizuje složitý, zamotaný a neoddělitelný propletenec vztahů mezi racionalitou, emocionalitou či imaginací.“

V úterý 9. září se musí návštěvník vernisáží poprvé rozkrájet. Nebo se prostě rozhodnout, zda ho více zajímá bratislavská výtvarná scéna, nebo chce spatřit díla hned padesátky umělců, kteří připravili výstavu na jediné téma: básník a výtvarník Jiří Kolář.

V ostravské Industrial Gallery začíná v úterý 9. září kolektivní výstava s názvem ONE STEP FORWARD VOL. 3 / OSTRAVA 2014, díky které Ostrava nahlédne do současné bratislavské vizuální scény. Umělecká skupina ONE STEP FORWARD vznikla v roce 2010 na bratislavské Vysoké škole výtvarných umění. Ačkoliv jde o výtvarníky, kteří často tíhnou k intermediálnímu vyjadřování, v Ostravě kupodivu představí téměř výhradně velkoformátovou malbu. Vystavené práce jsou totiž výsledkem malířského workshopu, který nedávno uspořádala společnost Vítkovické slévárny.

Rozpůlený divák ale musí v úterý ještě třicet kilometrů za Ostravu. Kurátor Martin Klimeš, jenž v současné době pečuje například o galerijní prostor v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě nebo o opavské galerie Cella a Hovorna, pořádá „trojjediný“ a hlavně velkolepý projekt s účastí hned 49 (slovy: devětačtyřiceti) umělců nazvanýVy  troubo! pro Jiřího Koláře. Výstavu si vymyslel u příležitosti nedožitých stých narozenin básníka a výtvarného umělce Jiřího Koláře a pozval mimo jiné Kurta Gebauera, Jiřího Šiguta, Mariana Pallu, Vladimíra Mertu či Eduarda Ovčáčka. Projekt začíná úterní vernisáží na zámku v Hradci nad Moravicí, současně ale zaplňuje i prostory opavských galerií Cella a Hovorna. Ostravan.cz bude výstavě ještě věnovat prostor.

Jméno ostravské legendy Eduarda Ovčáčka již padlo. Ve středu 10. září tohoto umělce čeká vernisáž v Divadle Antonín Dvořáka a podobně jako v Hradci nad Moravicí i v divadle půjde o akci tématickou. Autor připravil speciální poctu k 50. výročí vystoupení slavné skupiny Merce Cunningham Dance Company, Johna Cage a Roberta Rauschenberga v Praze a Ostravě, kterou nazval Deset obrazů. S Eduardem Ovčáčkem přinese Ostravan.cz samostatný rozhovor.

A opět se musí uměnímilovný divák rozkrájet. Ve stejný čas, kdy se představí Ovčáček, se v Galerii města Ostravy PLATO odehraje vernisáž fotografií Michala Kalhouse s lapidárně prostým názvem Muž a žena. „Jak naznačuje samotný název výstavy, Michal Kalhous se pokouší svým ojedinělým způsobem z různých úhlů zachycovat každodenní plynutí vztahu mezi mužem a ženou, onu speciální konstelaci dvou osob, která v různosti dokáže udržovat harmonii,“ říká o konceptu výstavy její kurátor Pavel Vančát.

Rozkrojený divák se nicméně ve středu může rovnou rozčtvrtit. Podzimní sezónu totiž zahajuje i Fotografická galerie Fiducia, která představí fotografa Jana Daňhela a jeho výstavu Vyvolávaní ustalovaní. Tu zahájí kurátor Roman Telerovský.

Ve čtvrtek 11. září je možné zajít ve 20 hodin na vernisáž výstavy Daniely Kovalské do Hudebního bazaru, kde bude následovat koncert kapely Magnolia. A kdo má chuť na avantgardní předkrm, může v 18 hodin navštívit Galerii Lauby, v níž svoji instalaci Florian představí Libor Novotný.

Nakonec v pátek 12. září dojde na studenty Fakulty umění Ostravské univerzity. Do Galerie Nibiru v Ostravě-Přívoze míří Ivo Škuta, Matěj Batko a Michal Zych.

*

PŘEHLED  VERNISÁŽÍ

pondělí 8. září:
GALERIE DOLE (Antikvariát a klub Fiducia), Dana Sahánková:  Mezi podlahou a stropem, v 18 hodin.    

úterý 9. září:
INDUSTRIAL GALLERY
, kolektivní výstava ONE STEP FORWARD VOL. 3 / OSTRAVA 2014 (Matej Fabian, Milica Fischerová, Dita Kaplanová, Patrícia Koyšová, Hana Mikulenková, Kristína Šimeková, Ivana Oroszová, Lucia Tallová), v 18 hodin.
ZÁMEK HRADEC NAD MORAVICÍ, Vy troubo! pro Jiřího Koláře, pocta Jiřímu Kolářovi (Karel Adamus, Milan Bočkay, Klára Bočkayová,  Filip Cenek, Petr Ferenc, Matěj Frank, Jiří Franta a Jakub Böhm, Kurt Gebauer, Bohumila Grögerová, Milan Grygar, Jolana Havelková, Vladimír Havlík, Jennifer Helia DeFelice, Norbert Holub, Josef Honys, Miloš Horanský, Jiří Hůla, Dalibor Chatrný, Dušan Chládek, Dušan Chládek ml., Igor Kalný, J.H. Kocman, Emanuel Křenek, Milan Lasota, Otis Laubert, Dáša Lasotová, Markéta Magidová, Vladimír Merta, Monogramista T.D., Oldřich Morys, Ladislav Nebeský, Ladislav Novák, Pavel Novotný, Eduard Ovčáček, Marian Palla, Pavel Rudolf, Jindřich Procházka, Jan Steklík, Petr Ševčík, Jiří Šigut, Evžen Šimera, Pavel Štellar, Jaromír Typlt, Dušan Urbaník, Petr Váša, Vojmír Vokolek a Jan Wojnar), v 17 hodin.

středa 10. září:
DIVADLO ANTONÍNA DVOŘÁKA, Eduard Ovčáček: Deset obrazů (pocta k 50. výročí vystoupení slavné skupiny Merce Cunningham Dance Company, Johna Cage a Roberta Rauschenberga v Praze a Ostravě), v 18 hodin.
GALERIE MĚSTA OSTRAVY PLATO, Michal Kalhous: Muž a žena, v 18 hodin.
FOTOGRAFICKÁ GALERIE FIDUCIA, Jan Daňhel: Vyvolávaní ustalovaní, v 18 hodin.

čtvrtek 11. září:
GALERIE LAUBY (Ostravské muzeum): Libor Novotný: Florian, v 18 hodin.
KLUB HUDEBNÍ BAZAR: Daniela Kovalská: Hezké chvilky, ve 20 hodin (spojeno s koncertem kapely Magnolia).

pátek 12. září:
GALERIE NIBIRU, Ivo Škuta, Matěj Batko a Michal Zych, v 18.30.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.