Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Dům umění se na dva týdny uzavřel, chystá se zde výtvarná událost roku

Dům umění se na dva týdny uzavřel, chystá se zde výtvarná událost roku

14.9.2014 21:16 Obraz & Slovo

Kvůli přípravě jedinečné expozice Zářivý krystal, která představí dílo jednoho z nejvlivnějších českých výtvarníků minulého století Bohumila Kubišty a jeho následovníků, bude ostravský Dům umění od 15. září až do 2. října uzavřen pro veřejnost. V mezičase a také po opětovném otevření nabídne Galerie výtvarného umění v Ostravě, pod kterou Dům umění spadá, přednášky ve své nedaleké knihovně na Poděbradově ulici a také koncerty soudobé experimentální hudby.

Zvětšit obrázek

Bohumil Kubišta: Hypnitizér, 1912 (výřez)
Repro: Galerie výtvarného umění Ostrava

Jedinečná expozice Zářivý krystal (Bohumil Kubišta a české umění 1905–2013) začne 3. října 2014 a potrvá celé tři měsíce až do 4. ledna 2015. „Uzavření Domu umění je naprosto nezbytné pro realizaci tak náročné expozice, jakou výstava věnovaná Bohumilu Kubištovi bezesporu je. Velmi se omlouvám všem návštěvníkům za dočasné omezení provozu a prosím o strpení, výsledek bude stát za to,“ slibuje ředitel krajské galerie Jiří Jůza.

Velkorysý výstavní projekt, který má ambice důkladně zmapovat život, dílo a dějinný kontext tvorby slavného malíře Bohumila Kubišty i jeho inspirační odkaz, bude jednou z největších výtvarných událostí letošního roku v celé České republice. Návštěvníci výstavy se mohou vedle Kubištových pláten těšit také na díla dalších autorů zvučných jmen, jako jsou třeba Emil Filla, Vincenc Beneš, Antonín Procházka, Jan Zrzavý, Josef Váchal, Josef Šíma, František Muzika, Jindřich Štyrský a další. Výstava představí kolem padesáti autorů a na její přípravě se podílí několik desítek kulturních organizací jak českých, tak i zahraničních.

„Jedním z cílů výstavy je poukázat na Kubištovu vůdčí roli v rámci celého českého moderního umění 20. století, která byla vždy předpokládaná, ale nebyla nikdy výstavně prokázána,“ říká kurátor Karel Srp, který vede tým historiků umění a kurátorů připravujících Kubištovu retrospektivu. „Umělecká hodnota vystavených děl bude nevyčíslitelná, teoretická vysoce překračuje částku jedné miliardy korun,“ tvrdí ředitel krajské Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza.

Zatímco výstavní síně budou v následujících dvou týdnech uzavřeny, pokračovat budou přednášky v Knihovně Galerie výtvarného umění Ostrava. Přednáškovou činnost zahájil už v minulém týdnu historik Marek Zágora s tématem Světová kronika Hartmanna Schedela z cyklu Umělecké dílo jako pramen poznání života ve středověku. Další přednášky navážou každé druhé úterý v měsíci ve stejném čase a na stejném místě. Následující témata budou věnována Karlu Velikému, Kostnickému koncilu a Pražskému hradu ve středověku.

Přednáškový cyklus s názvem Pavučiny životů – rozplétání osudu předních českých výtvarníků zahájí ve středu 24. září v 16.30 hodin v Knihovně GVUO kurátorka Gabriela Pelikánová s tématem Petr Bezruč a Slezské písně očima ilustrátorů. Cyklus Gabriely Pelikánové se bude střídat s cyklem Renaty Skřebské pod názvem Reflexe každodennosti v umění. Přednáška Umění ve válce a válka v umění se uskuteční v poslední středu následujícího měsíce ve stejném čase a na stejném místě.

Také cyklus přednášek Národního památkového ústavu s názvem Zajímavosti a aktuality památkové péče v Moravskoslezském kraji zůstane v posledních měsících roku zachován. Jako první přednese ve středu 21. října v 16.30 hodin v Knihovně GVUO své téma Internacionální a regionální aspekty architektury Valašska od konce 19. století do počátku 21. století historik architektury Martin Strakoš. Následovat jej budou přednášející František Kolář s Michalem Zezulou a Miloš Matěj každou třetí středu v měsíci ve stejném čase a na stejném místě.

Lektorské aktivity v následujících týdnech doplní také koncerty současné hudby. V úterý 16. září v 19 hodin vystoupí zcela výjimečně v jinak uzavřeném Domě umění Magda Mayas a Tony Buck v rámci cyklu Pohyby-Zvuky-Prostory, který mapuje soudobé tendence evropské či světové improvizační scény. V úterý 21. října naváže koncert skupiny Benedict Andreson Band a 30. října pak Rouilleux.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.