Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pavel Šporcl při besedě s příznivci: Ostravská filharmonie udělala velký pokrok

Pavel Šporcl při besedě s příznivci: Ostravská filharmonie udělala velký pokrok

18.9.2014 00:55 Hudba

Inauguračním koncertem nového šéfdirigenta Heiko Mathiase Förstera zahájí ve čtvrtek a v pátek Janáčkova filharmonie oficiálně novou sezónu. Sólistou koncertu bude houslista Pavel Šporcl, který si už ve středu našel čas na setkání se svými příznivci v ostravském Domě knihy Knihcentrum. Koncerty se uskuteční ve čtvrtek a v pátek od 19 hodin ve Společenském sále Domu kultury města Ostravy.

Zvětšit obrázek

Pavel Šporcl hraje návštěvníkům nově otevřené kavárny Domu knihy, vlevo ředitel filharmonie Jan Žemla.
Foto: Aleš Honus

„Jsem moc rád za další příležitost s Janáčkovou filharmonií opět hrát. Za poslední dva roky udělala velký pokrok a hlavně se stabilizovala situace, což je vždycky na orchestru znát,“ řekl Pavel Šporcl během besedy v nově otevřené kavárně v Domě knihy Knihcentrum.

„První Šostakovičův houslový koncert, který budu s ostravskou filharmonií hrát, patří k těm nejlepším a zároveň nejtěžším a také nejdelším, trvá asi čtyřicet minut,“ dodal během setkání, při kterém vzpomínal na to, jak se vlastně dostal ke hře na housle a hovořil rovněž o svém vztahu k jednotlivým hudebním žánrům. Účastníkům besedy rovněž zahrál ukázku jedné ze sonát Johanna Sebastiana Bacha, jehož hudby si cení asi nejvíce. „Bachova hudba je pro mne možná tou nejlepší a nejhlubší,“ řekl.

Inaugurační koncert nového šéfdirigenta Heiko Mathiase Förstera začne provedením Tarase Bulby, expresivní skladby, která patří k vrcholným dílům české symfonické tvorby 20. století. Následovat bude další ze skvostů orchestrální tvorby – Enšpíglova šibalství z pera Richarda Strausse. Závěr už pak bude patřit obsažnému Šostakovičovu Houslovému koncertu č. 1, který přednese právě Pavel Šporcl.

Čtenáři deníku Ostravan.cz mají padesátiprocentní slevu při nákupu vstupenek na všechny koncerty Janáčkovy filharmonie. Více informací ZDE.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.