Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Česká televize v premiéře odvysílá hodinový dokument o zpěvačce Věře Špinarové

Česká televize v premiéře odvysílá hodinový dokument o zpěvačce Věře Špinarové

30.9.2014 00:00 Hudba

Zpěvačka Věra Špinarová rozšířila řady umělců, o kterých Česká televize natočila téměř hodinový dokument z cyklu Neobyčejné životy. První dáma ostravské popmusic v dokumentu prozrazuje řadu dosud neznámých informací z její profesionální kariéry i ze soukromí. Dokument se vysílá na ČT1 v úterý 30. září od 20.55 hodin a repríza je připravena na pátek 3. října od 9.30 hodin.

Zvětšit obrázek

Věra Špinarová v dokumentu České televize.
Foto: www.ceskatelevize.cz

Dokument o Věře Špinarové připravila režisérka Petra Všelichová spolu s dramaturgyní Helenou Dohnalovou a kameramanem Petrem Kožušníkem, tedy stejný autorský tým, který před několika lety natočil skvělý portrét operní pěvkyně Martiny Jankové.

Autorky dokumentu o Věře Špinarové vycházely z obrovského množství materiálu, který natočily ve zpěvaččině soukromí na její chalupě, ale i například na koncertech nebo v ostravském studiu Českého rozhlasu, kde zpěvačka vzpomínala na počátky své kariéry. Hovořily také s řadou lidí, kteří ovlivnili její život i kariéru.

Za celou kariéru zpěvačky jde o první takto rozsáhlý dokument. „Věra Špinarová je člověk, který se nepředvádí v médiích. Proto jsme velmi rády, že se byla ochotna na dokumentu spolupracovat a že s námi mluvila velmi otevřeně. Dokázala se na svůj život podívat s humorem a ironií, a to jak na své vzestupy, tak i pády,“ řekla dramaturgyně Helena Dohnalová v pořadu Koktejl, který v úterý dopoledne před televizní premiérou odvysílal Český rozhlas Ostrava.

V dokumentu hovoří lidé z nejbližšího okolí zpěvačky včetně jejího syna Adama Pavlíka, který vede její doprovodnou kapelu. Autorky vyzpovídaly také dva „osudové muže,“ se kterými Věra Špinarová spojila část svého života. „Tím prvním osudovým mužem byl Ivo Pavlík, za kterým jsme jeli do Prahy, a mluvili jsme i s Vítězslavem Vávrou,“ řekla Dohnalová. V dokumentu mluví také producent a textař Petr Šiška, hudebník Boris Urbánek a další kolegové zpěvačky.

O Věře Špinarové v dokumentu hovoří také její velmi blízká kamarádka z jižní Moravy. Zpěvačka totiž pochází z Pohořelic u Brna a do Ostravy se s rodiči přestěhovala až po několika letech svého života. Na jižní Moravu se ale dlouho vracela a s kamarádkou s dětství se dodnes stýká.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.