Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Chystá se koncert na památku Daniela Vašuta. Od jeho smrti je to už 15 let

Chystá se koncert na památku Daniela Vašuta. Od jeho smrti je to už 15 let

6.10.2014 00:02 Hudba

Památku ostravského herce a zpěváka Daniela Vašuta má připomenout chystaný koncert, na němž po velmi dlouhé době zahraje kapela Klamy reklamy, se kterou Vašut zpíval, i mnoho dalších hudebních hostů. Umělec podlehl před patnácti lety těžké nemoci. Koncert se bude konat dva dny před výročím jeho úmrtí, 24. října 2014 v hospodě Na chalupě v Moravské Ostravě, kde kapela Klamy reklamy ve své době odehrála nesčetné množství koncertů.

Zvětšit obrázek

Daniel Vašut byl tváří ostravské kapely Klamy reklamy.
Foto: Archiv Igora Vašuta

Daniel Vašut (1972-1999) se narodil v Ostravě a už od svého útlého věku měl k umění blízko, ve svých pouhých sedmi letech si zahrál v Národním divadle moravskoslezském v roli černouška Honzy v muzikálu Divotvorný hrnec. V roce 1982 se přestěhoval se svými rodiči do Teplic, kde ztvárnil několik dětských rolí v Krušnohorském divadle a poté odešel studovat pražskou konzervatoř. Kromě divadelních rolí si zahrál také v několika filmech a pohádkách (Nesmrtelná teta, Anička s lískovými oříšky).

V roce 1993 začal Daniel Vašut zpívat s ostravskou kapelou Klamy reklamy, která byla do té doby spíše jen studiovým projektem a jejímž členem byl mimo jiné Danův bratr Igor Vašut. Spolu s Danem se tehdy do kapely infiltrovali také hudebníci z kapely Marxova tchýně Jiří Štverka a Láďa Galusek.

„Prvním společným produktem téhle nově konsolidované party byl videoklip k písničce Byteček jako klícka natočený pro Českou televizi Ostrava v režii Martina Reka. Písnička tehdy bodovala v několika televizních hitparádách a několik let i v rotaci rádia Orion,“ vzpomíná na tu dobu Igor Vašut.

 

První živý koncert si ovšem Klamy Reklamy užily až v březnu roku 1994 v podzemních prostorách dnes už neexistujícího objektu na náměstí v Ostravě Mariánských Horách, který nějakou dobu před jeho zbouráním sloužil jako detašované pracoviště Múzické školy, působiště Igora Vašuta a Ládi Galuska.

Ve stejném roce měla v pražské Spirále premiéru i slavná inscenace rockové opery Jesus Christ Superstar, ve kterém si Daniel Vašut zazpíval po boku Báry Basikové, Kamila Střihavky a Dana Bárty. V té době začala jeho muzikálová hvězdná dráha nabírat na obrátkách, následovaly muzikály Vlasy, Tmavomodrá revue, Mejkap a benzín, Rusalka a pozoruhodná ruská rocková opera Juno a Avos, ve které nejenom účinkoval, ale zasloužil se i organizačně na jejím uvedení v Divadle U hasičů. Představení Juno a Avos, které Dan realizoval v roce 1999 ve spolupráci s Konzervatoří Jaroslava Ježka, bylo jeho definitivní životní i uměleckou tečkou.

„V roce 1994 totiž začal boj s časem a se zákeřnou nemocí, o které mnozí, kdo Dana Vašuta znali, vůbec nevěděli. Dan během posledních pěti let života kromě působení v pražských muzikálech a v angažmá ve Středočeském divadle na Kladně stihl vystudovat obor zpěv na Konzervatoří Jaroslava Ježka, odezpívat mnoho sólových koncertů a souběžně s tím jezdil zkoušet a koncertovat s kapelou Klamy Reklamy z Prahy do Ostravy,“ vzpomíná Danův bratr.

Daniel Vašut zemřel v pouhých sedmadvaceti letech.

Daniel Vašut zemřel v pouhých sedmadvaceti letech. (Foto: Archiv Igora Vašuta)

V následujících pěti letech se kapela Klamy reklamy proměnila od nenápadné lokální partičky v respektovanou kapelu, od které se očekával poslední krok do české první hudební ligy. Klamy reklamy tehdy absolvovaly řadu povedených, ale i diskutabilních koncertů jak v lesoparku Benátky, v klubech Hudební bazar, Prostor, Parník, Černý pavouk, TNT, Sklep, v ostravské Tančírně a v populárním pubu Na chalupě. V Praze kapela účinkovala na společných hudebních akcích s muzikálovými hvězdami v Lucerna music baru, na Komotovce, v Junior klubu, Kainu, Hardrock café a v dalších..

Pozornost médií na sebe kapela strhla v roce 1996 uspořádáním multimediálního večírku Twin Peaks Party, která byla poctou k 50. narozeninám amerického režiséra Davida Lynche, tvůrce seriálu a filmu Městečko Twin Peaks. Celý projekt byl realizován v klubu Atlantik jehož interiér byl upraven do podoby tajemného seriálového místa Černý vigvam. Podávaly se koblihy a káva (oblíbená krmě agenta Coopera), televizní obrazovka vysílala šum, hlas agenta Coopera (herec Aleš Procházka) vstupoval do děje večera, stejně jako zmatené astrologické přednášky a do toho všeho hrála kapela Klamy Reklamy své atmosférické písně Modrý smutek a Twinpeex…

Spoustu bujarých večírků si Klamy reklamy odbyly také v podzemních prostorách pod rádiem Orion, ve kterých provozoval vinárnu ostravský umělec Honza Havlíček. „Na těchto pravidelných nekončících nočních hudebních tazích se koncertovalo pouze za tekuté naturálie a kapela se během nich sezpívala a sehrála natolik, že několik následujících měsíců vystupovala pouze v odlehčené akustické podobě a absolvovala takto i část turné s Kamilem Střihavkou a jeho No Guitars,“ vzpomíná Igor Vašut.

vasut-live

Jeden z posledních koncertů kapely Klamy reklamy. (Foto: Archiv I. Vašuta)

Po smrti Daniela Vašuta v roce 1999 kapela v pokračovala v koncertování až do roku 2003. Poslední sestava byla Igor Vašut (zpěv, klávesy, sequencer), Ondra Trčálek (zpěv, akustická kytara, hudba/texty), Vladimír Galusek (elektrická kytara, zpěv), Pavel Balon (basová kytara, vokály) a Viktor Dořičák (bicí nástroje, vokály).

Před pěti lety se u příležitosti 10. výročí odchodu Daniela Vašuta konal první vzpomínkový koncert v klubu Hudební bazar, letos při 15. výročí proběhne vzpomínková akce v restauraci Na chalupě. Kromě kapely Klamy reklamy na něm zahrají také kapely 2nd Band, Dude´s and Ball´s, Emesis, Sextánky a Tereza Vašutová.  Koncert se koná 24. října od 19.30 a vzhledem k množství účinkujících potrvá do velmi pozdních nočních hodin.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.