Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Fotograf Viktor Kolář prošmejdí fond vítkovické knihovny. A čtenáři budou u toho

Fotograf Viktor Kolář prošmejdí fond vítkovické knihovny. A čtenáři budou u toho

6.10.2014 00:00 Obraz & Slovo

S originální inventurou jednotlivých poboček Knihovny města Ostravy přichází tým Galerie města Ostravy PLATO. Význační umělci postupně prozkoumají knihovní fondy v jednotlivých částech města a posléze s výsledky svého bádání seznámí diváky při veřejném čtení. Projekt startuje už v úterý 7. října v 18 hodin ve vítkovické pobočce městské knihovny. A prvním předčítajícím bude proslulý fotograf Viktor Kolář.

Zvětšit obrázek

Viktor Kolář na ostravské předpremiéře dokumentu, který o něm natočila Česká televize.
Foto: Ivan Motýl

Poněkud překvapivá iniciativa přichází od uměleckého manažera Galerie města Ostravy PLATO Marka Pokorného a jeho spolupracovnice Dity Eibenové. Ostravské centrum současného umění totiž tentokrát nepřichází s další odvážnou expozicí spojenou s novými médii, nýbrž chce posílit jednu už pomalu zapomínanou lidskou dovednost. Umění číst si. Vzít si do ruky knihu a předčítat si v ní. Žádná multimédia, žádné včely a autobusy ve sluchátkách, jen knihy, jejich čtenář a posluchači.

„Celý putovní cyklus, jehož smyslem je představit veřejnosti umělce jako čtenáře, zahájí osobním výběrem knih z vítkovické pobočky knihovny fotograf Viktor Kolář,“ představuje projekt Dita Eibenová. Předčítající usedne ve speciálním Čtenářském koutku, který navrhnul designér Tomáš Svoboda. „A koutek se bude postupně stěhovat po ostravských knihovnách,“ slibují organizátoři.

Dramaturgie večera je ovšem plně v kompetenci čtenáře, v tomto případě Viktora Koláře. Podmínkou je, že knihy, z nichž bude citovat, našel v půjčovně či ve skladišti instituce, tentokrát tedy v knihovně na Kutuzovově ulici v Ostravě Vítkovicích. (Nemístná rada Viktoru Kolářovi: Když Kutuzov, tak určitě Lev Nikolajevič Tolstoj a Vojna a mír.)

Nový cyklus Galerie města Ostravy PLATO dostal název Karel je nemocný a předčítá, což je titul básnické sbírky Karla Jana Čapka z roku 1997. Ačkoliv Čapek v Ostravě mnoho času nestrávil, narodil se právě ve Vítkovicích v roce 1962. Umělecky ale dozrál až v Praze, kde také svůj život v roce 1997 ukončil sebevraždou.

„Kromě toho, že jsme byli s Karlem Janem Čapkem přátelé a v polovině 90. let se intenzivně potkávali, název jeho poslední vydané sbírky dodnes považuji za jeden z nejlepších titulů, kterými kdy byla kniha básní opatřena,“ vypráví šéf PLATO Marek Pokorný o svých vazbách na básníka. Cyklus je tedy nejen pokusem o sondu do čtenářských zálib různých umělců, ale podle Pokorného také opožděnou poctou Karlu Janu Čapkovi.

Na tohoto výrazného básníka devadesátých let se dnes v Ostravě skutečně mnoho nevzpomíná. Nedávno vydaný výbor z ostravské poezie a poezie o Ostravě Briketa nicméně připomněl nejen tvorbu Karla Jana Čapka, ale také podobně interesantní básnický talent jeho bratra Michala, jenž si také vzal život. Oba citlivé básníky, jimž se zdál dnešní svět k nepřežití, nyní ukázkami z tvorby připomíná i deník Ostravan.cz.

KAREL JAN ČAPEK

přikrášlil bych tebou
chodidlo bosých
hornické město
kde tajně chované sovy
v tmavé na malířských paletách
přilétají nadarmo přikrášlit mne
přikrášlil bych tebou hořce
to nasládlo mezi prsty
na samém dně 

*

MICHAL ČAPEK

Popelavé probuzení
popelavý vzruch dne
Popelavá každodennost
tvé popelavé ruce
popelavý hlas
Modrošedá stálost
věcí popelavých
Popelník míjení
Ocelové slzy
vlasů popelavých
Sirény továren
jež mne neopouštějí

*

Karel je nemocný a předčítá, čte Viktor Kolář, úterý 7. října v 18.00 hodin, Knihovna města Ostravy – pobočka Vítkovice, Kutuzovova 14.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.