Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Michal Sedláček je hlavním hrdinou nového klipu Vypsané fixy. Natáčelo se v Ostravě

Michal Sedláček je hlavním hrdinou nového klipu Vypsané fixy. Natáčelo se v Ostravě

12.10.2014 18:40 Hudba

Už 22. října si mohou Ostravané v klubu Garage užít koncert oblíbené kapely Vypsaná fixa. Ještě dříve se mohou kochat jejím novým videoklipem k písni Gigi, který je výsostně ostravským dílem. V klipu režisérky Petry Všelichové účinkují ostravský herec Michal Sedláček a absolventka Janáčkovy konzervatoře Klára Anna Satinská. Natáčelo se v dobře známých lokalitách jako je klub U Zrzavé Mary, okolí Nové Karolíny, okolí Sýkorova mostu nebo v Hošťálkovicích. Jak vznikl nápad natočit videoklip s ryze ostravským týmem?

Zvětšit obrázek

Michal Sedláček a Klára Anna Satinská v novém videoklipu Vypsané fixy.

„Naše kapela má na Ostravu úzké vazby, natáčeli jsme tady tři desky. Při jedné z příležitostí jsme se seznámili s dramaturgem České televize Marcelem Nevínem, který pro nás natočil už několik videoklipů. Protože byl tentokrát zaneprázdněn, doporučil mi režisérku Petru Všelichovou,“ popisuje vznik spolupráce na novém klipu frontman Vypsané fixy Márdi.

„Přímo u natáčení jsme sice nebyli, ale výsledek se nám velice líbí. Původně to sice měla být jiná písnička, ale nakonec jsme se rozhodli dotáhnout do finále jednu naši starší nahrávku Gigi. Přepsali jsme text a dodali gradující pasáž. Celý tým videoklipu je z Ostravy. Herce jsme vybírali podle fotek, které mi poslala Petra,“ říká Márdi.

Režisérka klipu doplňuje, že Márdi vymyslel děj a pak už nechal všechno na ni. „Michala Sedláčka mám ráda, je šikovný herec, stejně jako jeho klipová partnerka Klára Anna Satinská,“ říká k realizaci a obsazení klipu režisérka Petra Všelichová.

Samotná realizace trvala dva dny, první záběry, které diváci klipu Gigi uvidí, vznikaly v hospodě U Zrzavé Mary, kde se už dříve natáčely scény pro filmový horor Isabel s Jarkem Nohavicou nebo Rudou z Ostravy.„V Mary na nás byli moc hodní, natáčení šlo velmi hladce, pak jsme točili kousek od Nové Karolíny, pod Sýkorovým  mostem, jízda autem byla směrem k Hošťálkovicím a v okolí Hošťálkovic. Tam to mám moc ráda, protože je odtud jiný pohled na Ostravu. Umožnilo nám to vystihnout spojení města a přírody tak, aby tam to město bylo stále ještě tušit,“ popisuje Petra Všelichová.

„Chtěl jsem vystihnout příběh kluka z písně Gigi, a to se myslím z 90 procent podařilo. Obrazová stránka Gigi souvisí s tím, že každý člověk má v sobě dobré síly, které musí umět ochránit. Ten příběh je kruh, který se opakuje, ale pak se posune a získá více významů,“ říká Márdi.

Podle něj je na tento druh vizuální tvorby příhodná doba. „Klip pomáhá písni, zvláště v době, když už se tolik nečte a lidé raději hltají obrázky. Ne každému se musí naše stylizace líbit, my jsme ale s vizuální stránkou Gigi velice spokojeni. Od začátku jsem vycházel z toho, že Ostravu mám rád a když se podaří vytáhnout její hezká místa, tak to může vyjít,“ dodává frontman Vypsané fixy.

Také pro Petru Všelichovou byla spolupráce na dějovém klipu inspirativní. „Byla jsme velmi nadšena, že můžu pro Vypsanou fixu natočit klip. Je to pro mne vítaná změna. Dříve jsem točila třeba záznamy koncertů vážné hudby, ale mám v oblibě i tvrdší styl, třeba kapelu Rammstein. A Márdiho hudbu mám ráda hodně,“ dodává Petra Všelichová.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.