Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo NDM v Ostravě získalo Cenu Divadelních novin díky opeře, ve které se nezpívá

NDM v Ostravě získalo Cenu Divadelních novin díky opeře, ve které se nezpívá

17.10.2014 00:01 Divadlo

Vítězem jedné z hlavních kategorií Cen Divadelních novin, jejichž předávání se konalo ve čtvrtek v pražském Divadle Minor, se stala inscenace opery Martina Smolky a Jiřího Adámka s názvem Sezname, otevři si. Inscenace byla poprvé uvedena letos v červnu na objednávku Národního divadla moravskoslezského v Ostravě během festivalu Dny nové opery Ostrava. Je to ve čtrnáctileté historii těchto cen teprve počtvrté, kdy vavříny putují do Ostravy.

Zvětšit obrázek

Z ostravské inscenace "mluvené opery" Sezname, otevři se!
Foto: Martin Popelář

O udělení Cen Divadelních novin, které jsou velmi respektované zejména mezi odbornou veřejností, rozhodla porota ve dvou kolech – v prvním korespondenčním hlasovalo třicet oslovených spolupracovníků redakce, do druhého kola postoupily počiny, které dosáhly tří nejvyšších počtů nominací. O vítězích rozhodla rozprava a hlasování osmnácti porotců.

Porota Cen Divadelních novin ocenila Národní divadlo moravskoslezské v kategorii Hudební divadlo. Inscenaci Sezname, otevři se, která v této kategorii zvítězila, si Národní divadlo moravskoslezské objednalo speciálně pro festival Dny nové opery Ostrava, který divadlo letos v červnu pořádalo spolu s Ostravským centrem nové hudby. Recenzi představení si můžete přečíst ZDE.

V minulosti tato cena do Ostravy putovala pouze třikrát – v roce 2006 ji získal Jaromír Nohavica za přebásnění Mozartovy opery Cosi fan tutte, uváděné rovněž v NDM, a v roce  2010 pak cenu převzali Miroslav Bambušek a Ewan McLaren za režii a autorství činoherní inscenace Zdař Bůh!, která se tehdy hrála v prostorách Dolu Michal v Ostravě-Michálkovicích. O rok později pak cenu získal režisér Janusz Klimsza a Divadlo Petra Bezruče za inscenaci Pestré vrstvy, uváděnou v prostředí někdejšího Dolu Hlubina.

Letošní vítězství inscenace, která vznikala v Ostravě, je cenné díky tomu, že šlo o experimentální a naprosto novátorské dílo. „Byla to několikaletá práce, složitá, v lecčems neprošlapaná cesta, vedoucí od prvního nápadu a oslovení významného skladatele své generace Martina Smolky k vytvoření nového hudebně dramatického díla, zajištění prostředků pro jeho vznik i realizaci a cestu k úspěšné festivalové premiéře v divadle i na rozhlasových vlnách… Velký dík patří zejména Ditě Eibenové a jejímu systematickému tvůrčímu úsilí. Najít totiž prostředky pro vznik a realizaci soudobé opery i od tak renomovaného skladatele, jakým je Martin Smolka, není totiž vůbec jednoduché,“ komentoval udělení ceny ředitel divadla Jiří Nekvasil.

Autor hudby Martin Smolka, jeden z nejžádanějších evropských skladatelů střední generace, napsal na zakázku festivalu původní operu, ve které se nezpívá, ale mluví: „Zpěv se ozve jen vzácně, jako šperk, jako pěna,“ říká Martin Smolka. Volnou inspirací byla autorovi antologie Bludiště seznamů, již uspořádal a komentáři doprovodil Umberto Eco. Seznamy mají lidstvu pomáhat vyznat se ve světě, který nás obklopuje, ale někdy jsou jako průvodci zrádní a ošemetní. Režisérem a zároveň spoluautorem inscenace je Jiří Adámek, který vyvinul originální typ hudebního divadla, ve kterém mísí hudebně komponovanou strukturu, stylizované herectví a zvláštní přístup k jazyku. „Není vůbec jisté, zda se opera bude ještě někdy uvádět, neboť financování mezinárodního orchestru je složité. A proto beru toto ocenění jako potvrzení, že naše úsilí mělo smysl, i kdyby jen kvůli dvěma festivalovým představením, na něž si uchovávám krásnou vzpomínku,“ dodává Jiří Adámek.

Ceny Divadelních novin jsou již od roku 2001 každoročně udíleny čtrnáctideníkem Divadelní noviny. Ceny se udělují za tvůrčí divadelní počiny v uplynulé sezóně v pěti kategoriích. O laureátech rozhoduje odborná porota pod dohledem státní notářky.

Vítězové Cen Divadelních novin 2014

Činoherní divadlo
Lukáš Brutovský za režii inscenace Maryša (HaDivadlo Brno)

Alternativní divadlo
Divadlo VOSTO5 za vznik a realizaci projektu Dechovka (premiéra uvedena v Baráčnické Rychtě)

Hudební divadlo
Martin Smolka a Jiří Adámek za inscenaci Sezname, otevři se! (Národní divadlo moravskoslezské/Ostravské centrum nové hudby, v rámci festivalu NODO 2014/Dny nové opery Ostrava)

Taneční a pohybové divadlo
VerTeDance a Jiří Havelka za tanec, choreografii a režii inscenace Korekce (VerTeDance, premiéra uvedena v divadle Ponec)

Loutkové a výtvarné divadlo
Marek Zákostelecký a Jiří Havelka za inscenaci Poslední trik Georgese Mélièse (Divadlo DRAK)

Publikační počin v oblasti divadla
Miloslav Klíma a Josef Ptáček za publikaci Divadelní osmdesátky a Studio Beseda (nakladatelství Pražská scéna, 2014)

Herecký výkon sezony bez ohledu na žánry
Dušan Hřebíček za roli Georgese Mélièse v inscenaci Poslední trik Georgese Mélièse (Divadlo DRAK, r. Jiří Havelka)

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.