Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Festival MOVE vrátí do Ostravy to nejlepší ze současného tance

Festival MOVE vrátí do Ostravy to nejlepší ze současného tance

18.10.2014 00:59 Divadlo

Poté, co v Ostravě po několika letech definitivně skončil festival Tanec Ostrava, mohou fanoušci tance čekat ještě větší a modernější taneční zážitek, než na který byli v Ostravě doposud zvyklí. V termínu od 10. do 15. listopadu budou moci pod nového festivalu MOVE zhlédnout osm představení patřící mezi to nejlepší, co česká scéna nabízí.

Zvětšit obrázek

Představení Loser(s) nabízí strhující podívanou.
Foto: Archiv přehlídky Letní Letná

Festival MOVE organizuje kulturní centrum Cooltour ve spolupráci s širším týmem tvořeným ze zástupců odborné a laické veřejnosti. „Tanec se posouvá dopředu a věnuje se mu stále více lidí, není to už jen výsostné právo několika vyvolených, což nás vedlo k myšlence pojmout festival trošku jinak. Přizvali jsme kapacity tanečního a veřejného života, abychom vytvořili festival, kde si každý najde to své,“ říká členka organizačního týmu Jana Ryšlavá.

Během pěti dní se diváci mohou těšit například na představení Jezdci od taneční skupinky Lenka Vágnerová & Company, kde vystoupí například Tereza Voříšková a diváci ji tak poznají v jiném světle než z televize či divadelních prken. Choreografka představení Lenka Vágnerová je stálicí českého současného tance a respektovanou osobností v celé Evropě.

Diváky určitě nadchne i představení Loser(s) s akrobatickými prvky a sršící vtipem beze slov. Tohle představení mělo premiéru letos na Letní Letné a od té doby stačilo nadchnout tisíce lidí po celé republice a organizátoři festivalu věří, že tomu nebude jinak ani v Ostravě.

„Nechceme diváky nudit, i tancem se dá bavit od začátku do konce, takový je trend a my ho s novým festivalem respektujeme“, vysvětluje Jana Ryšlavá. „Kdo se přece jen nechce pouze dívat, může navštívit některý z workshopů a zkusit si tanec aktivně,“ dodává k festivalovému programu jeho spoluorganizátorka.

Podrobný program festivalu a informace o vstupenkách jsou k dispozici na webu www.moveostrava.cz

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.