Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Francouzský podzim 2014 láká na frankofonní umělce i Filmovou noc se snídaní

Francouzský podzim 2014 láká na frankofonní umělce i Filmovou noc se snídaní

27.10.2014 00:00 Atd.

Zatím nejrozsáhlejší přehlídka frankofonní kultury Francouzský podzim se koná v Ostravě. Jejím pořadatelem je tradičně ostravská Alliance Francaise. O programu, který trvá až do poloviny listopadu, jsme si povídali s prezidentkou aliance Miroslavou Pavlíkovou a jejím ředitelem Olivierem Dubertem.

Zvětšit obrázek

Elffelova věž je jedním ze symbolů Francie.
Foto: Archiv

Přehlídka nabízí letos osmnáct akcí a jedním z jejích vrcholů se stávají hudební vystoupení frankofonních umělců. Na co z programu se osobně nejvíce těšíte?

Miroslava Pavlíková: Těším se na prezentaci knihy paní Ivanky Lefeuvre, už jen kvůli tomu, že jsem zjistila, že studovala v Brně, takže jsme se tam musely potkávat. V rámci Asanace musela nuceně opustit Československou republiku. Napsala o tom deník, který u nás vyšel. Text vydalo nakladatelství Academia pod názvem Migrace 1982.

Můžete přiblížit, jak vlastně festival vzniká? Jak se vám daří jednotlivé účastníky získávat?

Miroslava Pavlíková: Inspiruje nás Francouzský institut v Praze, navíc se pět poboček Alliance Francaise již dříve domluvilo, že budeme dělat Francouzský podzim společně kromě Brna, které má řadu let Francouzské jaro. Řada umělců obejde více Aliancí. České Budějovice, Plzeň, Ostravu, Brno a Pardubice.

Olivier Dubert: Snažím se udělat program tak, aby si mohlo vybrat co nejvíce lidí. Největší zájem bývá o francouzské umělce. Letos je to například koncert hudební skupiny Palindromes nebo elektronické formace Bey.ler.bey, která vystoupí 7. listopadu ve Staré Aréně.

Nicméně Palindromes překvapili tím, že zpívají anglicky. Zdá se, že angličtina útočí i na tradiční francouzskou kulturu.

Olivier Dubert: Je to záležitost globalizace, řada Francouzů argumentuje tím, že se jim v angličtině lépe zpívá, což je vůči zvukomalebné francouzštině paradox.

A co říkáte třeba na umělce jako je zpěvačka ZAZ, miláček publika na Colours of Ostrava, která se snaží komunikovat mezi francouzskými písněmi česky?

Olivier Dubert: Nemyslím si, že ZAZ je zrovna typem francouzské pěvecké hvězdy, ve Francii ji rozhodně neznáme tolik jako třeba ve východní části Evropy. V místech, kde ZAZ vystupuje, jako třeba v Rumunsku nebo Maďarsku, se snaží vždy komunikovat v jazyce publika, patří to k jejímu stylu. My se naopak snažíme zvát reprezentanty tradiční francouzské kultury, zmínit můžu třeba vystoupení dua z Bretaně Vince & The Huby´s 1. listopadu na půdě naší Alliance. Něco podobného už jsme pořádali již loni a námořnické duo Rhum et eau tehdy slavilo v Ostravě obrovský úspěch.

Máte na co navazovat, co se týká historické tradice Alliance Francaise v Ostravě?

Miroslava Pavlíková: Novodobá tradice Alliance Francaise se datuje od jejího porevolučního založení v roce 1991. Ale její tradice sahá hluboko do dějin Ostravy, za komunistického režimu sice nebylo něco takového možné, ale už před válkou byla v Ostravě velká Allaince Francaise. Takže má hlubokou tradici už od 1. republiky. Mezi našimi členy je paní, jejíž maminka byla členkou už v roce 1934. Když byl u nás na návštěvě francouzský velvyslanec, tak jsme mu to ukázali a byli jsme pyšní, že máme takové historické zázemí. Když jsme zahajovali letošní ročník Francouzského podzimu, tak jsme si říkali, že je to 23. ročník, ale je třeba přiznat, že první ročníky nebyly číslovány, protože to bylo jen pár akcí. Letos je program zatím nejrozsáhlejší.

Jaký máte s festivalem cíl?

Miroslava Pavlíková:  Snažíme se zapojit frankofily i frankofony. Dva programy zajišťují studenti Matičního gymnázia. Ve čtvrtek večer 6. listopadu to bude poeticko-hudební pořad Prevért v podání souboru Cage de Scéne. Během něj budou přednášeny a zpívány autorovy nejznámější básně. Ještě nevíme, jak přesně bude pořad vypadat, ale půjde určitě o večer plný emocí. Taková spolupráce v minulých letech u nás zatím nebyla.

Specialitou Francouzského podzimu se stává promítání snímků v originálním znění v Minikině, účastnící se na závěr filmového maratonu dokonce mohou těšit na snídani. Letos se uskuteční 31. října.

Miroslava Pavlíková: Je to velice zajímavé, o filmy je velký zájem, a ačkoliv jsme si třeba loni nemysleli, že někdo vydrží až do rána, po snídani se jen zaprášilo. Francouzské filmy v Minikině a Frankofonní noc – pět filmů se snídaní.

Olivier Dubert: Snažím se vybírat především současnou tvorbu, aby diváci v Ostravě mohli vidět co nejaktuálnější francouzské umění. Letos jsme ve spolupráci s ředitelkou Minikina Jarmilou Kučerovou vybrali pět snímků, bude mezi nimi i romantická komedie Jména lidí o extrovertní ženě, která je ochotná spát se svými nepřáteli. Je to náročné, protože všichni pravičáci jsou jejími nepřáteli.

31. října je svátek hororů Halloween, počítáte také s jeho připomenutím?

Miroslava Pavlíková: Byla jsem zásadně proti, abychom slavili americký svátek, ale pan ředitel připomenul, že Halloween je původně keltský svátek a tedy také náš.

Olivier Dubert: Není to sice přímo součástí festivalu, ale den předem, 30. října budeme promítat na Filozofické fakultě Ostravské univerzity francouzsko-belgický horor La Meute (Smečka) z roku 2010. (Pozoruhodný snímek ze současné francouzské hororové vlny, který mimo jiné využívá alegorie o ztracených hornících, takže může Ostravanům ledacos vlastního připomenout, pozn. red.).

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.