Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Festival v Českém Těšíně vyhrála Aréna, bodovalo i Divadlo Petra Bezruče

Festival v Českém Těšíně vyhrála Aréna, bodovalo i Divadlo Petra Bezruče

10.11.2014 00:00 Divadlo

Hlavní cenu 14. ročníku Festivalu divadel Moravy a Slezska v Českém Těšíně za nejlepší inscenaci obdržela ostravská Komorní scéna Aréna za představení Gogolových Hráčů. Porota tuto inscenaci ocenila „za kolektivní výkon a součinnost všech složek v suverénní režii Ivana Krejčího.“ Nejde přitom o jediné ocenění, které na soutěžním festivalu získali ostravští umělci.

Zvětšit obrázek

Snímek z inscenace Komorní scény Aréna Hráči.
Foto: Archiv Komorní scény Aréna

Cenu za nejlepší ženský herecký výkon si odnesla Sylvie Krupanská za subtilní kresbu postavy statečné Štěpy v inscenaci Petrolejových lamp (Divadlo Petra Bezruče, režie Martin Františák), cenu za mužský herecký výkon získal Lukáš Melník za přesvědčivou a fyzicky náročnou studii vývoje postavy nemocného Pavla ve stejné inscenaci. Petrolejové lampy získaly také cenu studentské poroty.

Přidělení hlavní ceny festivalu inscenaci hry Hráči je potvrzením výroku předního divadelního teoretika a vědce, současného šéfredaktora Divadelních novin Josefa Hermana. Ten pronesl po zhlédnutí Hráčů na loňském ročníku festivalu činoherních souborů Ostravy Ost-ra var tato slova: „Děkuji Komorní scéně Aréna, že nás zbavila jednoho mýtu. Několik desítek let platilo přesvědčení, že inscenace hry Hráči v provedení pražského Činoherního klubu s Josefem Abrhámem a Jiřím Kodetem v hlavních rolích je nepřekonatelná. Po uvedení Hráčů v Komorní scéně aréna v režii Ivana Krejčího už to neplatí.“ Většího holdu se snad této inscenaci dostat nemohlo.

Komorní scéna Aréna tak pokračuje ve sbírání nejrůznějších vrcholných ocenění. Už letos v březnu získala Cenu Alfréda Radoka v kategorii Divadlo roku. Nechala tak za sebou renomované scény jakými jsou Divadlo v Dlouhé nebo hradecké Klicperovo divadlo. Je tak prvním z ostravských a vůbec moravských divadel, které se může pyšnit touto cenou v celé historii jejího udělování. Tato cena byla totiž zatím jen pětkrát udělena mimopražskému divadlu – čtyřikrát Klicperovu divadlu z Hradce Králové a jednou Činohernímu studiu v Ústí nad Labem.

Hlavní cenu českotěšínského těšínského festivalu získala Aréna letos již po několikáté. Na otázku, zdali již Aréna nechce rezignovat na účast v českotěšínské přehlídce, aby dopředu neodrazovala ostatní soutěžící a nestavila je do role outsidera, odpověděla ředitelka Renáta Huserová autorovi tohoto článku: „Takhle se mne neptej, protože bych ti musela odpovědět neslušně slovy ty mě ne…!“

Ocenění obou ostravských scén je velkým příslibem před letošním pomalu se blížícím ročníkem činoherního festivalu Ost-ra var. Již několik let po sobě se účastníci tohoto festivalu z řad předních divadelních kritiků a teoretiků shodují v názoru, že ostravská divadelní scéna nabízí to nejlepší, co lze na českých jevištích vidět. Lze tedy jen doufat, že i zde bude kvalita práce místních divadelníků po zásluze odměněna.

 

 

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.