Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Manowar a Ostrava? Sen plný energie a piva, říká lídr kapely Joey DeMaio

Manowar a Ostrava? Sen plný energie a piva, říká lídr kapely Joey DeMaio

22.11.2014 05:36 Hudba

Baskytarista Joey DeMaio, zakladatel a lídr slavné kapely Manowar, která 12. ledna odehraje koncert v ostravské ČEZ Aréně, není zvyklý poskytovat rozhovory hned z rána, ale když zjistil, jaký je o něj v Ostravě zájem, udělal rád výjimku. Během své páteční návštěvy zařizoval ostravský koncert, který bude jediným vystoupením v rámci ČR, Slovenska a Polska, a udělal si při tom čas na zástupce médií. Přestože na místo určení dorazil s mírným zpožděním až po desáté hodině, za což se ale zdvořile omluvil, nezmizel mu od této chvíle úsměv z úst.

Zvětšit obrázek

Zakladatel kapely Manowar Joey DeMayo.v Ostravě.
Foto: Petr Michal

Jak vnímáte svůj návrat do České republiky?

Především jsme moc rádi, že se můžeme do České republiky vrátit. Není to návrat ledajaký, protože do Ostravy přivezeme skladby z naší přelomové desky Kings of Metal. Podle nás je to jedno z nejdůležitějších alb heavymetalové historie a základní stavební kámen naší kariéry, proto se také nastávající turné plně ponese v duchu 25. výročí od jeho vydání. Samozřejmě, že všechny naše desky byly něčím zvláštní, ale tato je nejzajímavější, zkrátka nejlepší z nejlepších.

V čem je tak mimořádná?

Každá kapela má za svou historii jen jedno opravdu speciální album s těmi nejlepšími písněmi. Stejný příklad můžete najít u takových superskupin jako jsou Queen, Led Zeppelin, Kiss, Aerosmith…

Proto jste se také rozhodli toto výjimečné album Kings of Metal znovu natočit?

Ano, tentokrát s použitím nejlepší novodobé techniky. Ne proto, aby nové album nahradilo to minulé se standardním zvukem poplatným své době, ale protože nahrávací technologie jsou dnes mnohem lepší. Děláme to tedy se záměrem, aby staré písně zněly lépe a čistěji. Jsou to kompletně jiné písně, žádné kopie. Znějí jinak a při živém vystoupení jejich novost vynikne ještě více. Podle dosavadního ohlasu fanoušků, kteří už je slyšeli, to byla jednoznačně trefa do černého. Jsme tedy poctěni skutečností, že je uslyší také naši oddaní fanoušci v Ostravě. Naše produkce je velká a potřebujeme pro ni právě takové odpovídající velké místo jako je ČEZ Aréna.

Jak velký bude ostravský koncert?

Scénu přivezou čtyři kamiony a vyžaduje přítomnost velkého množství lidí.  Jsme na tuto produkci patřičně hrdí, ale teprve naši fanoušci musí posoudit, jak je jedinečná. Jedná se o velice rozsáhlý aparát, který do Ostravy přivezeme, ale chceme to tak, protože naším cílem je nabídnout naším fanouškům skutečně to nejlepší. Pokud si koupí vstupenku na naše vystoupení, mohou si být jisti, že za to dostanou dvojnásobnou cenu v podobě jedinečného zážitku z našeho představení. Pokud je někdo, kdo nezná Manowar, tak si může být jistý, že budeme jako vždy hlučnější, rychlejší, prostě větší. Fanoušky si hýčkáme více než jiné kapely a přestože nejsme milionáři, tak se snažíme vrátit všem to, co od nich dostaneme.

IMG_7323

Joey DeMayi pozuje před plakáty, které zvou na lednový koncert. (Foto: Petr Michal)

V Ostravě už jste v minulosti vystupovali, jak na to vzpomínáte?

Každá naše návštěva České republiky je jako sen, neuvěřitelný zážitek, během kterého potkáváme množství příjemných lidí a nemine nás ochutnávka báječného piva, které k tomu patří. Mnoho lidí ze Spojených států do České republiky nikdy nezavítala a neumí si představit energii, kterou je možné tady načerpat. Nic než hezké vzpomínky na vystoupení v Česku nemám, však víte, jaké to je po třech, čtyřech dnech, když ze sebe vydáváte spoustu energie na koncertech a do toho vypijete mnoha skvělého českého piva. Takto to vnímám od roku 1998, když jsme tady u vás vystupovali poprvé.

Nebýt toho, že jste nejhlasitější a největší, jak s oblibou zdůrazňujete, podařilo se vám v minulosti spolupracovat s takovými legendami jako je herec Christopher Lee nebo Orson Welles, režisér nejlepšího filmu všech dob, slavného Občana Kanea, jak na tuto spolupráci vzpomínáte?

Bylo to pro nás štěstí, shoda náhod. Hledali jsme někoho s nejmocnějším hlasem na světě a bylo to pro nás něco, jako když se sen stane skutečností.  Zkuste si mě představit, jak sedím v nahrávacím studiu a říkám mistru Wellesovi: „Mohl byste to prosím zkusit ještě jednou?“

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.