Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kapely zahrají pro kostel v Hrušově, který vzdoroval těžbě i povodni

Kapely zahrají pro kostel v Hrušově, který vzdoroval těžbě i povodni

29.11.2014 00:01 Hudba

Několik kapel chystá na pátek 5. prosince benefiční koncert, jehož kompletní výtěžek bude věnován na náklady spojené s obnovou kostela sv. Františka a Viktora v Ostravě-Hrušově. Na koncertu, který podpoří tuto kulturní památku, zahrají kapely The Places, Bandaband a David Stypka & Bandjeez. Už v minulosti kostel podpořila řada umělců včetně zpěvačky Marie Rottrové, která zde strávila velkou část svého dětství. Koncert se bude konat před nákupním centrem Forum Nová Karolina a vstupné bude dobrovolné.

Zvětšit obrázek

Věž kostela v Hrušově, který má před sebou ještě spoustu oprav.
Foto: Aleš Honus

Nejde přitom o první benefici ve prospěch této kulturní památky. V minulosti se na podporu kostela konalo už 24 kulturních akcí, které uspořádala místní patriotka Miriam Prokešová, která žije v sousedním Koblově a vyučuje na Ostravské univerzitě. Tentokrát o spolupráci na dalším koncertu požádala jednoho ze svých studentů. „Paní doktorka Prokešová už v minulosti několikrát pořádala benefiční koncerty za účelem podpory zmiňovaného kostelíku. Letos do toho chtěla jít znova, a tak mi na konci srpna, kdy jsme s kapelou zrovna byli v Berlíně, napsala, jestli bych neměl zájem se na dalším benefičním koncertě nějakým způsobem podílet,“ říká Martin Hampel z ostravské kapely The Places.

„Sešel jsem se ní v podstatě hned po příjezdu z Německa a probrali jsme všechny náležitosti. Pak jsem přišel za naší manažerkou, která se rozhodla, že také přispěje svou trochou do mlýna. Po domluvě s paní doktorkou zajistila kompletní techniku  – pódium, techniky, zvukaře a podobně. Já jsem pak měl za úkol dodat nějaká další jména z našeho regionu, která by na akci mohla a hlavně měla zájem vystoupit,“ dodal Hampel.

Nakonec na koncertu spolu s kapelou The Places vystoupí také ostravská skupina Bandaband a také frýdeckomístečtí David Stypka & Bandjeez. Ještě před nimi zahraje komorní pěvecký sbor vysokoškolských studentů a také studentské komorní uskupení Hous.ky, což je kvarteto složené z žáků Biskupského gymnázia v Ostravě.

Program koncertu

15:00 – zahájení
15:10 – 15:40 – Komorní pěvěcký sbor
16:00 – 16:30 – Studentské kvarteto HOUS.KY
17:00 – 17:45 – Bandaband
18:15 – 19:00 – The Places
19:30 – 20:15 – David Stypka & Bandjeez

Kostel v Hrušově byl postaven podle skic vídeňských architektů Heinricha von Ferstela a Maxe Schwedy. Má velmi pohnutou historii – v minulosti byl poddolován a při povodních v roce 1997 byl zaplaven do výšky 3,5 metru. Přesto s výjimkou dvou let po povodních stále slouží věřícím.

Kostel je posledním svědkem dávného dění v kdysi honosné ostravské čtvrti, kde své dětství prožili mimo jiné herec Vlastimil Brodský nebo zpěvačka Marie Rottrová. Otec zpěvačky dokonce v kostele hrál čtyřicet let na varhany a její maminka zpívala v kostelním sboru. „Víte, já jsem v tom kostele už odmalička trávila hodně času, někdy to bylo s větším a někdy s menším nadšením. V podstatě jsem musela být na všech bohoslužbách, které se tam konaly. Když si na to vzpomenu, dodnes cítím takový závan klidného ducha a musím říct, že mi v tom kostele bylo vždycky dobře. Možná i proto jsem se později k pravidelnému navštěvování kostela vrátila,“ vzpomíná na hrušovský kostel Marie Rottrová.

Díky místním nadšencům se do kostela za posledních patnáct let investovalo více než pět miliónů korun, a to především formou dotací. Zároveň se zde konala už celá řada beneficí, které snad s výjimkou koncertu Marie Rottrové nepřinesly žádné velké peníze. „Díky kulturním akcím se ale o kostele mluví, a to nám pak pomáhá v jednání se sponzory,” říká Miriam Prokešová.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.