Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Objev roku Eliška Mrázová: Několik sekund jsem přemýšlela, jestli je to pravda

Objev roku Eliška Mrázová: Několik sekund jsem přemýšlela, jestli je to pravda

30.11.2014 00:01 Hudba

Vítězem v kategorii Objev roku se v nejsledovanější tuzemské anketě populární hudby Český slavík v sobotu večer stala talentovaná ostravská zpěvačka Eliška Mrázová, která vystupuje pod uměleckým jménem Elis. Ocenění převzala jen několik desítek minut poté, co zazpívala jako host na pražském koncertu francouzské zpěvačky ZAZ. Deník Ostravan.cz Elišku Mrázovou telefonicky zastihl v taxíku krátce po slavnostním ceremoniálu a hovořil s ní o sobotním večeru i o nejbližších plánech.

Zvětšit obrázek

Zpěvačka a skladatelka Eliška Mrázová získala ocenění Objev roku v Českém slavíkovi
Foto: Archiv Elis

Myslím, že budu tipovat správně, když řeknu, že tak hektický večer jako v sobotu jste ještě nikdy nezažila. Co byl větší adrenalin – když jste rozehřívala fanoušky před koncertem ZAZ, anebo když jste si do Státní opery přišla pro ocenění Objev roku v anketě Český slavík?

Tyhle věci lze jen těžko srovnávat a mohu samozřejmě potvrdit, že to bylo opravdu hodně divoké. Já jsem už od malička velkou fanynkou ZAZ. Zároveň jsem vždycky snila o tom, že se dostanu na Českého slavíka. Je úžasné, že se to sešlo v jeden den.

Vezměme to popořádku, měla jste před ZAZ trému?

Byla jsem hodně nervózní, koncertní sál byl úplně plný. Naštěstí mne před mým vystoupením uklidňovala samotná ZAZ, povídaly jsme si o různých věcech, vyfotografovaly jsme se spolu, bylo to moc příjemné…

elis-zaz

Eliška Mrázová spolu se zpěvačkou ZAZ těsně před koncertem. (Foto: Facebook)

Její koncert jste si asi moc neužila, protože sotva jste odezpívala, už jste spěchala do Státní opery na Českého slavíka…

Byl to velký spěch, měla jsem pouhých patnáct minut na to, abych se úplně zpocená znovu nalíčila, převlékla do šatů, které mi navrhla úžasná ostravská umělkyně Jitka Stauder, a okamžitě jsem se přesouvala. Bylo to fakt hektické.

Jaký byl váš pocit, když při slavnostním ceremoniálu zaznělo vaše jméno? Co vám proběhlo v hlavě?

Asi čtyři sekundy jsem přemýšlela, jestli je to vůbec pravda. Nečekala jsem to, myslela jsem si, že tu cenu dostane Voxel. Přesto jsem si v zákulisí ještě před koncertem ZAZ říkala, co kdybych to nakonec dostala já – a abych tam pak nestála jako sloup, narychlo jsem sepsala takovou básničku – písničku, kterou jsem se ani nestihla naučit zpaměti…

Musím uznat, že to bylo docela originální, když jste tam přišla s ukulele a na rozdíl od ostatních oceněných jste tu děkovnou řeč odezpívala.

No, snažila jsem se (smích).

Ještě než vystoupíte z taxíku, můžete fanouškům prozradit, co chystáte v nejbližších týdnech a měsících.

Už 8. prosince vystoupím v Karlíně na akci Vánoce v Opeře, kromě toho chystám několik menších koncertů a v příštím roce chci vydat své druhé sólové album.

Materiál na album už máte?

Ano, už finišují na písničkách, které jsem napsala v poslední době a přemýšlím i o tom, že na albu se objeví i několik zajímavých pěveckých hostů. Jednu píseň bych mohla nazpívat se svojí bývalou „koučkou“ z Hlasu ČeskoSlovenska Darou. Uvidíme, jestli to klapne, ale už opravdu musím vystupovat. Těším se někdy na viděnou.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.