Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jak to slyší muzikant a pořadatel festivalů Libor Bálek

Jak to slyší muzikant a pořadatel festivalů Libor Bálek

1.12.2014 00:00 Hudba

Libor Bálek je členem ostravské reggae skupiny Sultan Soliman, kromě toho byl pořadatelem legendárního festivalu rockové a alternativní hudby Rocková Horní Lhota, který se později transformoval do festivalu Music Art. Kromě toho vedl několik hudebních klubů, mimo jiné i známý ostravský klub Marley. Dost důvodů pozvat ho do rubriky Jak to slyší, ve které vždy vybraná osobnost hodnotí zaslané hudební nahrávky.

Zvětšit obrázek

Libor Bálek je pořadatelem festivalu Music Art a členem kapely Sultan Soliman.
Foto: Archiv

Uhlí – My zme Uhli z Ostravy (2006): Lépe to nemohlo začít. Pája Hořínek a Uhlí – kapela, se kterou jsme společně odehráli pár koncertů. Funkový základ, zpěv trochu k hip hopu, tohle je jejich sound. Texty mají vtip a nadhled – myslím, že všechny jsou od Pavla. Klip je jasně z Pavlovy kreativní dílny a jeho reklamního studia, je to prostě tahoun celé kapely. Už jsem o nich delší dobu neslyšel, a tak doufám, že ještě hrají (nehrají, pozn. red.). Paradoxně jejich největší hit Tomáš Enge byl celý posazený do reggae (Mimochodem opravdu výborný song) a většina pořadatelů bohužel znala právě jen tento song (rotoval dlouho i v nějakých hudebních televiznjích pořadech), a tak dostali škatulku reggae.  Určitě bych si je opět rád zase někdy poslechl naživo.

 

Dub Colossus – Uptown Town Ranking (2010): Pohodové regéčko, ani jsem nevěděl, že Nick Page je totožná osobnost z Transglobal Underground, osobně se mi líbí více starší kousky, jako je například Shem City Steppers nebo Azmari Dub. Tam cítím více ten dub v názvu, než je tomu ve skladbě Uptown Town Ranking. Na můj vkus zbytečně moc zpěvu, v dubu se to moc nevidí, ale určitě je to zajímavé, hodně tam slyším Afriku, což tak asi má být.

 

The Mission – Butterfly On The Wheel (1990): The Mission samozřejmě znám, tuhle píseň ale slyším poprvé. Něco jsem kdysi měl ve své sbírce, ale nikdy to nebyla tak úplně má krevní skupina.. Pokud tenhle žánr, tak více preferuji Sisters of Mercy nebo New Model Army, kteří mají mnohem větší tah na bránu.

 

Staré pušky – Zapalme náš byt (2010): Název jsem již slyšel, tak jsem byl zvědav. Zpěvák má zajímavě posazený hlas a výtečný saxofonista, dává skladbě úplně jiný rozměr. Poslechl jsem si i jiné kousky a chybí mi tam to ságo. Škoda, takhle to zní celkem tuctově.

 

Emerson, Lake and Palmer – Lucky Man (1997): Naprosto výtečná věcička, s velkou chutí jsem si to poslechl, muzikantská zručnost, vynikající zpěv, opravdu klasika… Jak dlouho hrají, 40 let? A pořád první liga. Je úžasné, že i po tak dlouhé době mají lidem co říci. Smekám.

https://www.youtube.com/watch?v=QP5URqCyVKI

 

Martin Chodúr – Tanči dál (2013)Tak to jsem snad ani nechtěl vidět, ani slyšet… a taky jsem to nedokoukal až do konce, omlouvám se interpretovi, ale tohle bych si fakt nikdy nepustil.

 

Song of Satori – Lalakita (2010): Tohle znám už velmi dlouho. Petr Zajac a jeho projekt Song of Satori hraje už taky nějakých patnáct, možná dvacet let. Jen těch vystoupení neměli nějak moc, je to spíše vždy svátek. Celé tohle seskupení je vlastně Petr, který dělá hudbu. Napíše, naprogramuje a pak s někým odehraje. Vždy to byla pódiová show, hodně efektů světel, dýmů a teď ještě UV. No, uvidíme, co vymyslí příště.

 

Die Pudhys – TV-Show (1982): Tady jsi mne, Aleši, jednoznačně generačně zařadil (smích)… Puhdys byla špička východoevropského elektronického poprocku, ale pouze s touto deskou, myslím, že se jmenovala Computer Karriere. Ostatní tvorba byl super bigbít. Bohužel tahle byla nejhranější.

 

Peter Tosh – Johny Be Good (2002 remaster): Tak tímhle jsi mi samozřejmě udělal největší radost, protože Peter Tosh je největší guru reggae. Tohohle pána mám fakt ze všech rastamanů asi nejraději. Jedná se o jeden z jeho největších hitů, vynikající aranže, neuvěřitelně šlapavá rytmika a nechybějící kytarové, rockové sólo, ty bylo snad v každé skladbě, tím se vždy odlišovali. Neskutečná pohoda to fakt můžu… Bohužel odešel velmi brzo a byl také mnohem kritičtější než Bob Marley, což byl taky jeden z důvodů jejich rozchodu.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.